GUARANA (Paullinia cupana)

Rodzina: Sapindaceae
Rodzaj: Paullinia
Gatunek: Cupana
Synonimy: Paullinia sorbilis
Inne nazwy: Guarana, guarana kletterstrauch, guaranastruik, quarana, quarane, cupana,
Brazilian cocoa, uabano, uaranzeiro
Guarana jest krzewem rosnącym w bujnej brazylijskiej Amazonii, które dorasta do 12 metrów. O owocach tego krzewu Indianie często opowiadają legendy. Dzieje się tak, gdyż dojrzały owoc pęka i pokazuje się czarne ziarno – nadające mu wygląd „oka”. Zawiera więcej kofeiny od ziaren kawy.
Skład:
- adenina
- kofeina
- alfa-kofeina
- alantoina
- katechiny
- białko
- cholina
- anetole
- kwas garbnikowy
- ksantyna
- teobromina
- garbniki
- glukoza
- dimetylobenzen
- estragol
- timbonina
Główne zastosowania:
- jako środek pobudzający przy braku energii
- odchudzanie – guarana wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, a także hamuje apetyt
- uśmierza ból: szczególnie bóle głowy ( w tym migrenowe)
- wzmacnia serce
- poprawia pamięć
- zwiększa libido
- koi nerwy
- zwalcza wolne rodniki
- jako środek oczyszczający krew,zapobiegający zakrzepom krwi, rozszerzający naczynia
- krwionośne
- jako środek chłodzący: obniża tempreturę ciała,zapobiegając przegrzaniu i udarowi
- cieplnemu
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Europejscy naukowcy, którzy badali guaranę w latach 40 XX wieku potwierdzili zasadność stosowania jej przez Indian jako remedium na gorączkę, bóle głowy, skurcze, czy jako środka na pobudzenie. Dziś w USA guarana ma reputację środka wzmagającego czujność umysłu, zwiększającągo sprawność i wytrzymałość psychiczną i fizyczną. Guarana jest również składnikiem produktów do pielęgnacji ciała, dzięki swym właściwościom tonizującym, ściągającym, redukującym cellulit. W 1998 roku zostały przeprowadzane badania na zwierzętach odnośnie toksycznośći guarany. Wyniki pokazują, że guarana nie jest toksyczna nawet przy dużych dawkach (do 2gr/kg masy
ciała). W 1989 opatentowany został ekstrakt z guarany, który hamował agregację płytek
krwi.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Plemiona lasu tropikalnego używały guarany głównie jako środka pobudzającego,
przeciwbólowego, przeciwmiażdżycowego i ściągającego w leczeniu przewlekłej biegunki. Uważali, że jest skutecznym lekiem nasercowym, pomaga w nadciśnieniu, migrenach i stanach gorączkowych.
Dawkowanie:
1-2 gramy surowca zmieszać z wodą lub sokiem, pić 1-3 razy dziennie.
Wywar: 1 łyżeczka proszku na 1 filiżankę wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Odstawić na 10 min, po czym przecedzić. Pić 1 filiżankę 1-3 razy dziennie.
Przeciwwskazania:
Ciąża i okres karmienia piersią.
Guarana nie powinna być stosowana przez osoby wrażliwe lub uczulone na kofeinę i ksantynę, a także u osób z wysokim ciśnieniem krwi, zaburzeniami kardiologicznymi, owrzodzeniami, epilepsją i cukrzycą.
Uwaga!
Guarana może nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych.
Może wywołać działanie niepożądane (bóle głowy), gdy stosowana jest z inhibitorami MAO.
Źródła:
http://www.rain-tree.com/guarana-powder.htm#.WnMRInzdjcs
http://www.rain-tree.com/guarana.htm#.WnMRynzdjcs
You must be logged in to post a comment.