Topola (Gemmae Populi)
Rodzina: wierzbowate (łac. Salicaeae )Rodzaj: topola (łac. Populus)Gatunek: topola czarna (łac. Populus nigra)Surowiec: pączkiSkład: związki salicylowe (salicyna, popelina, salicylopopulina), flawonoidy,…
Rodzina: wierzbowate (łac. Salicaeae )
Rodzaj: topola (łac. Populus)
Gatunek: topola czarna (łac. Populus nigra)
Surowiec: pączki
Skład: związki salicylowe (salicyna, popelina, salicylopopulina), flawonoidy, olejek lotny, garbniki, woski i żywice
Topola to popularne w naszej szerokości geograficznej drzewo. Dorasta do ok. 30 m, o rozłożystej, liściastej koronie, rosnące nad brzegami wód, w lasach liściastych. Pączki topoli zbierane są wiosną,
a następnie suszone w niskiej temperaturze, nie wyższej niż 40 st. Celsjusza.
Działanie i zastosowanie:
W czasie obniżonej odporności, w trakcie grypy, w przypadku chorób reumatycznych – warto wspomóc organizm za pomocą pączków topoli. Są źródłem wielu cennych składników, przede wszystkim związków salicylowych, flawonoidów i garbników, które mają dobroczynny wpływ na kondycję całego organizmu. Działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, napotnie, moczopędnie, przyspieszają metabolizm. Produkty na bazie pączków topoli służą do spożywania, ale także stosowania zewnętrznie – wcierania w bolące stawy czy trudno gojące się rany.
• w stanach obniżonej odporności
• w trakcie przeziębienia lub grypy
• przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu
• w bólach reumatycznych i artretyzmie
• bóle stawowe i mięśniowe
• przeciwbólowe
• moczopędne
• żółciopędne
• przeciwgorączkowe
• przeciwzapalne
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Salicylany i flawonoidy zawarte w pączkach topoli, na skutek reakcji zachodzących
w organizmie, przekształcają się w naturalną aspirynę. Działają rozgrzewająco, napotnie, mobilizują do pracy układ immunologiczny. I tak, jak aspiryna kupowana w aptece, mają działanie wspomagające funkcjonowanie układu krążenia – uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwzakrzepowo. Wykazują pozytywny wpływ na zwalczanie stanów zapalnych mięśni i stawów. Ponadto, poprzez właściwości moczo- i żółciopędne, wspomagają usuwanie z organizmu substancji szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii. Zawarte w pączkach topoli garbniki, działają zaś bakteriobójczo i odkażająco.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Prozdrowotne działanie topoli, a zwłaszcza jej pączków, znane jest ludziom już od czasów średniowiecza. Szczególną popularnością cieszyły się one w Polsce, Rosji czy na Ukrainie. Na ich bazie najczęściej sporządzano maści, które stosowano do walki z bólami stawów, na trudno gojące się rany, poparzenia lub hemoroidy. Przygotowywano również nalewki, które wykorzystywane były do walki
z gorączką i różnymi infekcjami – jako ówczesny lek przeciwgorączkowy, wykrztuśny i odkażający.
Dawkowanie:
Napar: (1 łyżkę surowca zalać szklanką wody, odstawić pod przykryciem na ok. 30, odfiltrować) spożywać 2-3 szklanki dziennie. Można podawać dzieciom.
Odwar: (2 łyżki pączków topoli zalać 2 szklankami gorącej wody, odstawić pod przykryciem na 20 minut). Spożywać -3 razy dziennie po 100-150 ml.
Nalewka: (pączki topoli zalać gorącym alkoholem 60-70%, w proporcji 1:5, co jakiś czas wstrząsać, po 7 dniach odfiltrować). Spożywać 3-4 łyżki dziennie. Można również smarować bolące miejsca.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
W okresie ciąży i karmienia piersią, ze względu na brak właściwych badań, nie zaleca się spożywania pączków topoli.
Nadwrażliwość lub uczulenie na aspirynę.
Źródła:
https://www.penny.pl/porady/dary-natury-paczki-topoli/http://rozanski.li/1207/paczki-topoli-gemmae-populi-w-medycynie/http://www.rozanski.ch/gemmoterapia/preview/pages/p21.htmhttp://www.manualzielarski.pl/2018/02/gemma-czyli-paczek.htmlhttp://ziolowawyspa.pl/naturalna-aspiryna/
You must be logged in to post a comment.