Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

Traganek błoniasty (astragalus membranaceus) – jakie ma właściwości wzmacniające?

astragalus
Traganek błoniasty ( łac. Astragalus membranaceus )

Traganek błotniasty to azjatycka roślina z rodziny motylkowatych. Znany i ceniony w tradycyjnej medycynie Chin, Japonii i Indii. Jest jednym z najcenniejszych ziół wykorzystywanych w ziołolecznictwie dalekowschodnim. Spotykany pod nazwą Huang Qi, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza żółtego lidera. Nazwa ta odnosi się do zabarwienia korzenia rośliny, który stanowi główny surowiec leczniczy z niej pozyskiwany.

Traganek w badaniach naukowców

Rośliny z gatunku traganka, a jest ich ponad 2 tysiące, od wieków wykorzystywane są w medycynie tradycyjnej. Traganek błotniasty słynie przede wszystkim ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Od dawien dawna zalecano go w trakcie infekcji, przeziębień i grypy. Na jego bazie przygotowywano napary i nalewki, które podawano zarówno chorym, jak i stosowano profilaktycznie. Już przed wiekami zauważono jego wyraźne działanie wzmacniające, dodające energii oraz skracające czas rekonwalescencji, szczególnie w trakcie infekcji górnych dróg oddechowych, a także u osób chorujących na serce czy cierpiących w związku z problemami trawiennymi, głównie ze strony wątroby.

Traganek błotniasty w medycynie tradycyjnej

Swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne traganek zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości antyoksydantów, fitosteroli, flawonoidów i polisacharydów. Ponadto w jego składzie znajdują się substancje czynne, jak np. cholina, kumaryna czy betaina. Stymulują one przede wszystkim pracę układu immunologicznego. Jest również bogatym źródłem minerałów – cynku, potasu, sodu, żelaza, magnezu i miedzi.
Badania przeprowadzone na zwierzętach, wykazały, że korzeń traganka oddziałuje na szpik kostny, zwiększa produkcje komórek macierzystych i przyspiesza odpowiedź immunologiczna organizmu. Obecnie wielkie nadzieje wiąże się z wykorzystaniem traganka w terapii osób z chorobami nowotworowymi. Dotychczas przeprowadzone badania prezentują bardzo pozytywne wyniki w tej kwestii.


Substancje bioaktywne korzenia traganka ( Huang Qi ) wykazują duże działanie antyoksydacyjne – zapobiegają namnażaniu wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia. Dzięki dużej zawartości flawonoidów pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy i może znaleźć zastosowanie w profilaktyce choroby wieńcowej.
Wykazano również, że traganek pomaga w zmniejszeniu negatywnych skutków stresu na organizm człowieka, działa kojąco na układ nerwowy.
Do celów fitoterapeutycznych wykorzystujemy korzeń traganka cięty lub mielony.

Dawkowanie:

Napar: 1 łyżkę surowca zalać szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez kwadrans. Odcedzić. Wypijać 2 szklanki dziennie. Nalewka: surowice w proporcji 1:5 zalać 60-70% alkoholem i odstawić w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsać. Zażywać 2-3 łyżeczki dziennie.

Korzeń traganka cięty możesz zakupić tutaj:

https://www.plantago-sklep.pl/traganek-bloniasty.html

Korzeń traganka mielony możesz zakupić tutaj:

https://www.plantago-sklep.pl/traganek.html

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Produkt nie powinien być stosowany przez osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne.
Nie powinny go stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Osoby w trakcie chemioterapii powinny omówić jego stosowanie z lekarzem prowadzącym.

Źródła:

https://neuroexpert.org/wiki/astragalus-membranaceus/
https://nccih.nih.gov/health/astragalus#hed1
https://pl.wikipedia.org/wiki/Traganek

traganek-bloniasty-astragalus-membranaceus-korzen-ciety
Korzeń cięty traganka błoniastego – Astragalus membranaceus

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *