Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

Orzech czarny – bezwzględny dla pasożytów

orzech czarny plantago

Orzech czarny, znany także jako Juglans nigra to drzewo liściaste pochodzące z centralnej oraz wschodniej części Ameryki Północnej. Jego smukły pień dorasta nawet do czterdziestu metrów wysokości. Drewno, które jest z niego pozyskiwane, posiada głęboką ciemnobrunatną barwę i doskonale sprawdza się jako materiał do tworzenia niepowtarzalnych i wytrzymałych mebli. W dawnych czasach wykorzystywano je do produkcji ram dla pięknych obrazów). W fitoterapii to nie estetyka orzecha czarnego ma największe znaczenie, ale zawarte w nim substancje aktywne o specyficznych właściwościach leczniczych. W medycynie naturalnej wykorzystanie znajduje kora oraz ogromne liście, lecz przede wszystkim owoce tego drzewa, a dokładniej ich łupiny. Orzechy są okrągłe i posiadają chropowata skórkę w odcieniach zieleni oraz charakteryzują się aromatycznych zapachem.

Juglon – tajna broń orzecha

Pierwsze wzmianki o wykorzystaniu tej rośliny przy leczeniu znaleźć można wśród tradycji i opowieści rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Indianie stosowali go do przeczyszczenia organizmu, ale znali także jej wpływ na pasożyty. Dzisiejsze badania pozwoliły odkryć, że za jej właściwościami stoi juglon – związek fenolowy, który działa toksycznie na drobne żywe organizmy. Choroby, które wywoływane są przez pasożyty, to trudne w leczeniu schorzenia. Mogą one nie być wykryte przez wiele lat, powodując szereg dolegliwości od problemów z układem trawiennym i bólu brzucha, przez obniżenie odporności na różne infekcje czy poczucie przewlekłego zmęczenia.

Najcześciej wykorzystywanym surowcem leczniczym są łupiny ( naowocnie ) orzecha czarnego.

Naowocnia orzecha czarnego ( ang. Black Walnut Hulls )

Juglon pozwala na uporanie się z popularnymi pasożytami ludzkimi, takimi jak tasiemce i owsiki, ale również tymi, które znajdują się w krwi czy w wątrobie. Jest on także skuteczny podczas leczenia infekcji grzybicznych, bakteryjnych i wirusowych, które atakują układ pokarmowy człowieka. Dobrym przykładem jest tutaj kandydoza, czyli choroba, w której dochodzi do zbyt dużego namnożenia się grzybów w ludzkim organizmie.

W sklepach w Europie orzech czarny wciąż nie jest tak popularny jak występujący pospolicie orzech włoski, inaczej zwany królewskim. Północnoamerykańska odmiana pozwala na stworzenie wysoce skoncentrowanego ekstraktu o dużej zawartości juglonu, czyli cenionej i w pełni organicznej substancji antyseptycznej. Współczesne badania pokazują, iż jego działanie obejmuje także eliminację komórek nowotworowych oraz zatrzymanie replikacji wirusa HIV. Właściwości te są intensywnie badane przez naukowców, którzy poszukują efektywnych leków na te niezwykle niebezpieczne lecz powszechnie występujące schorzenia. Warto również wspomnieć o tym, iż to juglon jest substancją odpowiedzialną za brudzenie rąk przy kontakcie z orzechami.

Inne zastosowania

Orzechy czarne zawierają duże ilości witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów, dlatego były popularnie stosowane na wszelakie dolegliwości. W dzisiejszych czasach cenione są za ich wpływ na zmniejszenie się ciśnienia tętniczego czy poziomu złego cholesterolu, a także za właściwości związane z wspomaganiem trawienia oraz łagodzeniem kolki i zgagi. Dodatkowo, zawierają one dużą ilość jodu, który pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu. Dzięki działaniu antyseptycznemu, orzech czarny może być także wykorzystany podczas leczenia zmian skórnych o różnym podłożu.

Znane jest wykorzystanie rośliny w szpitalach wojskowych przy ranach i owrzodzeniach – do ich oczyszczenia i przyspieszenia gojenia. Dzisiaj częściej stosowany zewnętrznie jest rozcieńczony wyciąg. Wykorzystuje się go przy leczeniu problemów dermatologicznych o różnym podłożu, zarówno wirusowym, jak i grzybiczym – czyli opryszczki, łuszczycy, egzemy czy trądziku. Występujące w orzechu taniny działają ściągająco wobec czego używane są przez osoby zmagające się z nadmierną potliwością.

Ważne!

Najlepszym sposobem na przyjęcie składników aktywnych zawartych w roślinie jest nalewka, ponieważ alkohol lepiej pozyskuje znajdujące się w łupinach substancje. Mimo iż suplementy wykorzystujące orzecha czarnego można znaleźć w sklepach, to cechuje je znacznie mniejsza aktywność i efektywność.

Komisja Europejska przeciw stosowaniu wewnętrznemu…

Monografia Komisji Europejskiej nie uznaje wewnętrznego stosowania zielonych łupin orzecha czarnego, ze względu na upatrywane przez nią niebezpieczeństwo z tym związane. Zawarty w roślinie juglon może niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, ale dzieje się tak tylko i wyłącznie w przypadku długotrwałego narażenia go na duże dawki, podobnie zresztą jak w przypadku innych surowców zielarskich. Komisja znana jest także z innych przewrotnych spostrzeżeń dokonanych przez jej członków, między innymi z dokonania wielkiego odkrycia barwiących skórę właściwości orzecha.

Efekty pracy Komisji Europejskiej skutkują tym, iż zielone łupiny rośliny nie mogą być sprzedawane w celach spożywczych w Unii. Orzech czarny, który oferuje praktycznie każdy sklep zielarski, przeznaczony jest tylko i wyłącznie do użytku zewnętrznego. Podobnych, trudnych do zrozumienia przepisów znaleźć można w fitoterapii jeszcze kilka jak np. Gingko biloba (miłorząb japoński).

Przy stosowaniu nalewki warto zachować umiar oraz dobrać jej dawkę do potrzeb danego organizmu, aby mieć pewność, iż nie wyrządzi ona krzywdy przyjmującemu ją człowiekowi. Posiada ona charakterystyczny orzechowy aromat oraz przyjemny smak, a przepis na nią znajduje się w kolejnym punkcie.

Na stronie naszego sklepu można zaopatrzyć się w całe i mielone łupiny czarnego.

Przepis na nalewkę z łupin orzecha czarnego:

Do przygotowania nalewki potrzebujemy:

  • 50g Łupin Orzecha czarnego
  • 150 ml etanolu 40 – 50% (może być czysta wódka lub odpowiednia mieszanka spirytusu i wody demineralizowanej)
  • Czysta butelka z ciemnego szkła o szczelnym zamknięciu.

Sposób przygotowania:

  1. Do stworzenia nalewki wykorzystuje się metodę maceracji, w stosunku 1:3.
  2. Czysta butelka zostaje wypełniona mielonymi lub rozdrobnionymi łupinami orzecha, które należy zalać alkoholem i szczelnie zamknąć.
  3. Następnie konieczne jest odstawienie go w zaciemnione miejsce na przynajmniej 7 dni, od czasu do czasu wstrząsając zawartością.
  4. Po stosownym czasie należy przecedzić nalewkę, aby oddzielić ją od łupin.

Dawkowanie nalewki należy stopniowo zwiększać zaczynając od małych ilości. Niektóre osoby stosujące medycynę naturalną, łączą łupiny orzecha czarnego z piołunem, aby zwiększyć ich skuteczność w walce z pasożytami.

Źródła:
  • jonbarron.org/herbal-library/foods/black-walnut-hulls-benefits
  • dobreziola.com/2015/06/czarny-orzech-niesamowite-zastosowania.html
  • missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=a875 http://laboratoria.net/artykul/12388.html
  • webmd.com
  • rozanski.li/2110/lisc-orzecha-wloskiego-folium-juglandis-w-fitoterapii-praktyczne
  • superfoodprofiles.com/black-walnut-benefits-healt

Może Cię zainteresować

Jeden komentarz

  1. Mam dwa drzewa tego Orzecha. pachnie niesamowicie. Ale nalewki jeszcze nie robiłem. Muszę zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *