Zielarskie Centrum Wiedzy

Liść jeżyny (Folium rubi fruticosi) – jakie są jego korzyści zdrowotne?

lisc jezyny
Liście jeżyny

Liść jeżyny (Folium Rubi fruticosi) w XIX wieku odwar i napar z liści jeżyny polecano w leczeniu nieżytów gardła, żołądka i jelit, przy chrypce, kaszlu, chorobie wrzodowej i blednicy, ponadto przy bólach wyrostka robaczkowego, nadmiernych krwawieniach miesiączkowych i białych upławach. Mieszano liście jeżyny z tymiankiem, macierzanką, liśćmi poziomki i zielem dziurawca i pito napar przy niestrawności oraz jako substytut herbaty. Z odwaru i naparu czyniono okłady na liszaje, mokre wypryski i owrzodzenia. Jamę ustną i gardło płukano przy zapaleniu i pleśniawkach.

Jeżyna należy do jednych z najstarszych roślin leczniczych. Została opisana jako lek roślinny przez Hippokrates’a, Dioskurides’a. Pliniusza, Galen’a i Dodonaeus’a. Matthiolus, Lonicerus, Haller stosowali liście jeżyny jako środek ściągający i przeciwzapalny do wewnątrz i na skórę. Leclerc zalecał liście jeżyn przy dławicy piersiowej. Madaus zwrócił uwagę na hipoglikemiczne działanie wyciągów z liści jeżyn.

Liść jeżyny zawiera:

  • 10-12% garbniki,
  • kwas kawowy,
  • proantocyjanidyny i triterpeny.

Garbniki są zbudowane z kwasu galusowego i elagowego.

Działanie liści jeżyny:

Wodne wyciągi z liści jeżyny obniżają poziom glukozy we krwi, działają ściągająco na błony śluzowe, hamują nieżyt przewodu pokarmowego.

Posiadają właściwości antybakteryjne i fungistatyczne, ponadto przeciwzapalne i krwiotamujące.

Podobne właściwości lecznicze posiadają liście innych gatunków jeżyn oraz liście malin.

Dawkowanie liśći jeżyny:

Napar Infusum: 1-2 łyżki suszonych rozdrobnionych liści zalać szklanką wrzącej wody. Pić często małymi porcjami. Dziennie ok. 2-3 szklanki naparu.

Środek bezpieczny.

Odwar: gotować 10 minut. Zalecane dawki dobowe 4,5 g.

Komisja E wydała monografię nr 22 z 1 lutego 1990 r dla liścia jeżyny. Wyraziła pozytywną opinię na temat tego surowca. Zakres stosowania to nieswoiste ostre schorzenia biegunkowe i lekkie zapalenia błony śluzowej jamy ustnej i gardła.

Orzech włoski - liść ciętyOrzech włoski - liść cięty

Orzech włoski - liść cięty

Sprawdź produkt
Liść brzozy - ciętyLiść brzozy - cięty

Liść brzozy - cięty

Sprawdź produkt
Liście Czarnej porzeczki 100gLiście Czarnej porzeczki  100g

Liście Czarnej porzeczki 100g

Sprawdź produkt
Babka lancetowata 100gBabka lancetowata  100g

Babka lancetowata 100g

Sprawdź produkt
Serdecznik (ziele cięte) 50gSerdecznik (ziele cięte) 50g

Serdecznik (ziele cięte) 50g

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *