Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia)
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae) Rodzaj: jeżówka (łac. Echinacea) Gatunek: jeżówka wąskolistna (łac. Echinacea angustifolia) Surowiec: ziele cięte jeżówki wąskolistnej Jeżówka wąskolistna to bylina z rodziny astrowatych, dorastająca…
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
Rodzaj: jeżówka (łac. Echinacea)
Gatunek: jeżówka wąskolistna (łac. Echinacea angustifolia)
Surowiec: ziele cięte jeżówki wąskolistnej
Jeżówka wąskolistna to bylina z rodziny astrowatych, dorastająca do ok. 1 m. wysokości, o łodydze prostej i wniesionej, rozgałęziającej się ku górze. Kwitnie od maja do października, tworząc różowo-fioletowe kwiaty. Jest roślina o stosunkowo małych wymaganiach środowiskowych, lubi stanowiska nasłonecznione. Jeżówka wąskolistna pochodzi z rejonu Ameryki Północnej, skąd została sprowadzona do Europy. W Polsce uprawiana jako surowiec zielarski, a także jako roślina ozdobna w przydomowych ogrodach.
Działanie i zastosowanie:
- wzmacnia odporność
- obniża gorączkę
- przyspiesza gojenie ran
- jako środek przeciw grypie
- wspomaga leczenie przeziębień
- zapalenie zatok
- stany zapalne jamy ustnej i dziąseł
- kaszel, gorączka, ból gardła
- zapalenia stawów
- infekcje układu moczowego
- działa uspokajająco, zmniejsza bezsenność
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Jednym z najcenniejszych składników, które znajdują się w jeżówce, jest echinacyna. Działa ona stymulująco na układ immunologiczny. Wspomaga w znaczący sposób układ odpornościowy do walki z chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. Wśród składników bioaktywnych zawartych w roślinie są m.in. polisacharydy, kwas cykorowy, alkamidy, sole mineralne, witaminy oraz przeciwutleniacze. Jeżówka może być stosowana do leczenia stanów zapalnych zatok lub jamy ustnej. Jej spożywanie jest szczególnie zalecane osobom, u których występuje obniżona odporność (po przebytych zabiegach, osobom starszym); w okresie przeziębień i grypy. Zawarte w jeżówce flawonoidy działają przeciwutleniająco, spowalniają procesy starzenia organizmu, przyspieszają regenerację komórek i tkanek. Ze względu na działanie uspokajające, zwalczające bezsenność i poprawiające nastrój, napar z jeżówki wąskolistnej zalecany jest kobietom w ciąży, zwłaszcza w I trymestrze – pomaga zmniejszyć dolegliwości i dyskomfort związane ze zmianami zachodzącymi w ciele kobiety.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Jako pierwsi prozdrowotne właściwości jeżówki docenili Indianie Ameryki Północnej. Sporządzano z niej przede wszystkim napar i zalecano jego spożywanie w trakcie różnych infekcji, aby obniżyć gorączkę i przyspieszyć powrót do zdrowia.
Dawkowanie:
Nalewka: (surowiec zalany alkoholem etylowym 60% w proporcji 1:5, gotowy do spożycia po 2 tygodniach) 2-4 łyżeczek na dzień, można stosować zewnętrznie.
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 szklanki dziennie.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BC%C3%B3wka_w%C4%85skolistna
https://www.stolicazdrowia.pl/2217/jezowka-waskolistna-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-uzycie/
https://portal.abczdrowie.pl/jakie-ziola-na-odpornosc
http://espz.pl/materialy/immunostymulantia.pdf
http://gramzdrowia.pl/dr-henryk-rozanski/gower/naturalne-substancje-immunostymulujace.html
You must be logged in to post a comment.