Maca (Lepidium meyenii)
Inne nazwy: pieprzyca peruwiańska, Lepidium peruvianum Kraj pochodzenia: Peru Skład: sproszkowany korzeń zawiera: polisacharydy, oligosacharydy i monosacharydy, białka, lipidy, katechiny,…
Inne nazwy: pieprzyca peruwiańska, Lepidium peruvianum
Kraj pochodzenia: Peru
Skład: sproszkowany korzeń zawiera: polisacharydy, oligosacharydy i monosacharydy, białka, lipidy, katechiny, izotiocyjaniany, alkaloidy (makaina , makaridyna, alkaloidy imidazolowe:lepidylina A, lepidylina B). Do ważniejszych glukozynolatów Maca (glikozydowe połączenia siarkowe) należą benzylo-izotiocyjanian, 3- i 4-metoksy-benzylo-izotiocyjanian. Spośród aminokwasów: lizyna, arginina. Benzyloamidy = makamidy, makaeny, taniny, saponiny, fitosterole (sitosterol, kampesterol, ergosterol, brasikasterol , ergostadienol, flawonoidy , karotenoidy, witamina C.
Maca (Lepidium meyenii) to adaptogenna roślina pochodząca z Peru. Tysiące lat temu inkascy wojownicy przemierzając dżungle w poszukiwaniu wrogich plemion spożywali Maca aby wzmocnić swój organizm. Jako naturalny anabolik do dziś stosowany jest przez sportowców. Wzmacnia układ odpornościowy, wzmaga erekcję, wykazuje działanie anaboliczne,zmniejsza problem niepłodności. Regeneruje, wzmacnia układ odpornościowy, pamięć i koncentrację. Eliminuje zmęczenie, opóźnia procesy starzenia. Poprawia ogólne samopoczucie.
Działanie:
- Działanie afrodyzyjne, składniki Maca zwiększają ukrwienie narządów płciowych.
- Maca reguluje gospodarkę hormonalną, ponadto fitosterole działają estrogennie, co może zostać wykorzystane w leczeniu i profilaktyce dolegliwości klimakterium.
- Adaptogenne
- Niwelujące zmęczenie
- Antydepresyjne
- Maca odżywia, dodaje energii, wzmacnia organizm.
Zastosowanie:
- rekonwalescencja
- osłabienie organizmu i utrata odporności
- profilaktyka raka piersi i wątroby
- adaptogen w przypadku osłabienia organizmu
- stymulacja układu odpornościowego
- miażdżyca
- zaburzenia hormonalne ( menopauza, dotyczy hormonów sterydowych)
- płodność u mężczyzn
- naturalny anabolik
- stany depresyjne, przemęczenie
Dawkowanie:
Najczęściej stosuje się ok. grama dziennie w porze śniadaniowej. Można dodać do mleka, lub wody. Służy jako dodatek do ciast i deserów.
You must be logged in to post a comment.