Naowocnia fasoli
Rodzina: bobowatychRodzaj: fasolaGatunek: fasola zwyczajnaSynonimy: Pericarpium Phaseoli Naowocnia fasoli pochodzi z fasoli zwyczajnej, która jest rośliną jednoroczną, występującą w Ameryce Środkowej…
Rodzina: bobowatych
Rodzaj: fasola
Gatunek: fasola zwyczajna
Synonimy: Pericarpium Phaseoli
Naowocnia fasoli pochodzi z fasoli zwyczajnej, która jest rośliną jednoroczną,
występującą w Ameryce Środkowej i Południowej, uprawianą w wielu krajach świata.
Jej owocem są wydłużone strąki, a zebrane w grona motylkowe kwiaty wyrastają już
w 40-60 dni po zasianiu.
Skład: glikoproteiny, flawanoidy, aminokwasy (asparagina, lizyna, arginina, leucyna), kwas krzemowy, kwasy fenolowe, chrom, alantoina, fazeolina, trygonelina,saponiny, potas.
Główne zastosowania:
- terapia cukrzycy – wspomagająco
- pielęgnacja i poprawa wyglądu cery trądzikowej, zmęczonej, suchej i ze zmarszczkami
- łuszczyca
- choroby reumatyczne
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Wyciągi (wodne i wodno-alkoholowe) obniżają poziom cukru we krwi, dlatego mogą być
stosowane w terapii cukrzycy, szczególnie w początkowych jej okresach. Mogą być one
uzupełnieniem dla innych leków przeciwcukrzycowych, prowadząc do obniżenia dawek tych leków. Jednak przy podejmowaniu decyzji odnośnie zmniejszenia dawki, należy
koniecznie skonsultować decyzję z lekarzem, bądź fitoterapeutą. Naowocnia wykazuje
również działanie moczopędne, co wykorzystać można w eliminacji obrzęków, czy w
chorobach nerek i działanie odtruwające.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Od lat naowocnia fasoli stosowana była do zasypywania oparzeń, ran, wyprysków.
Pomagała również przy zmianach skórnych wywoływanych przez różę (choroba).
Dawkowanie:
Dwie łyżki rozdrobnionego surowca należy zalać 250ml zimnej wody i odstawić na 4-6 godz. Następnie doprowadzić do wrzenia i szybko odstawić na 30min. Przecedzić. Pić po szklance rano i wieczorem.
Przeciwwskazania:
Ciąża i okres laktacji.
Obrzęki spowodowane chorobami serca i nerek.
Naowocnia fasoli jest bezpieczna i z reguły nie wykazuje działań niepożądanych.
Źródła:
http://rozanski.li/1210/pericarpium-phaseoli-owocnia-fasoli/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fasola_zwyk%C5%82a
http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/owocnia-fasoli-wplywa-na-prawidlowe-stezenie-cukru-we-krwi.html
You must be logged in to post a comment.