Spis treści
Jujube – owoc głożyny pospolitej ( Ziziphus jujuba )
Rodzina: Rhamnaceae
Rodzaj: Ziziphus
Gatunek: Ziziphus jujuba
Synonimy: Paliurus mairei, Rhamnus jujuba, Rhamnus soporifera, Rhamnus zizyphus, Ziziphus mauritiana, Ziziphus muratiana, Ziziphus nitida, Ziziphus orthacantha, Ziziphus poiretii, Ziziphus rotundata, Ziziphus sativa, Ziziphus sinensis, Ziziphus soporifera, Ziziphus tomentosa, Ziziphus trinervia, Ziziphus vulgaris, Ziziphus zizyphus
Inne nazwy: Głożyna pospolita, daktyl czerwony, daktyl chiński, daktyl koreański, jujube, Red date, Chinese date, Korean date, Indian date, Suan Zao Ren, natsume, dae chu, giuggiola, Da Zao
Składniki owoców jujube:
W 100 g owoców jujube znajduje się 7,3 g białka, 84 g węglowodanów, 1,2 g tłuszczów, 4 g błonnika, 130 mg wapnia, 168 mg fosforu, 3,5 mg żelaza, 12 mg sodu, 1050 mg potasu, śladowe ilości cynku i magnezu, 125 mg witaminy A, 0,1 mg witaminy B1, 0,18 mg witaminy B2, 2,8 mg witaminy B3, śladowe ilości witaminy B6, 300 mg witaminy C. W suszonych owocach znajdują się ponadto saponiny, triterpeny, alkaloidy i flawonoidy.
Roślina, której spolszczona nazwa to głożyna pospolita, jest krzewem lub niedużym drzewem, które naturalnie występuje w Chinach, Indiach, w rejonie Himalajów, a także jest spotykane w Europie południowej. Roślina ta osiąga do 8 metrów wysokości i posiada jajowate liście, które opadają jesienią – wówczas właśnie głożyna wydaje swoje owoce. Mają one zaokrąglony, podłużny kształt i czerwonawy kolor. Są głównym bogactwem owej rośliny, z punktu widzenia ziołolecznictwa.
Główne zastosowania głożyny:
- zaburzenia trawienia
- zaparcia
- problemy z wątrobą
- bóle różnego pochodzenia
- napięcie nerwowe
- problemy ze snem
- uczucie zmęczenia
- kołatanie serca
- nadwaga (wspomagająco)
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Dzięki obecności naturalnego błonnika, owoce regulują rytm przemiany materii: pomagają przyspieszać procesy detoksykacji i przyspieszać tempo wypróżnień – a zapobieganie zaparciom i pokrewnym im dolegliwościom to także element profilaktyki nowotworów jelita grubego. Terpeny zawarte w owocach wykazują skuteczne przeciwdziałanie miażdżycy. Obecnie w nich flawonoidy mają pozytywny wpływ na komórki nerwowe: mogą na przykład usprawniać mechanizmy zapamiętywania i kojarzenia. Badania potwierdziły też przeciwzapalne właściwości owoców.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Tradycyjna chińska medycyna zna i wykorzystuje owoce jujube od trzech tysięcy lat: w starożytnych zapiskach są zaliczane do pięciu najzdrowszych owoców, jakie występują naturalnie na terenie Chin. Do dnia dzisiejszego są tam znane jako naturalny środek przeciwbólowy i remedium na kłopoty z trawieniem. Jedzenie tych owoców to także dotąd doceniana metoda radzenia sobie ze zmęczeniem, bezsennością, doznawaniem uczucia niepokoju i przewlekłego, nerwowego napięcia. Z kolei Japończycy postrzegają je jako pomocne w razie problemów z wątrobą. Uważają też, że owoce mają działanie przeciwgrzybicze.
Dawkowanie owoców jujube:
Owoce można spożywać w charakterze przekąski lub dodawać je do bardziej złożonych potraw, traktując podobnie jak bakalie. Niekiedy ze zmielonych owoców sporządza się napar do picia. Zalecana dzienna dawka to około 50 g owoców.
Źródła:
- https://examine.com/supplements/ziziphus-jujuba/
- http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ziziphus+jujuba
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5478819/