Blog zielarski

Zielarskie Centrum Wiedzy

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) – jakie korzyści zdrowotne przynosi?

Carthamus tinctorius scaled
Carthamus tinctorius

Krokosz jest rośliną pochodzącą z Azji, od wieków cenioną przez chińską medycynę ludową. Stosowany gównie ze względu na swoje właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a także środek na dolegliwości kobiece.

Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)

Rodzaj: krokosz (łac. Carthamus)

Gatunek: krokosz barwierski (łac. Carthamus tinctorius)

Inne nazwy: ostrożeń, amerykański szafran, Hong Hua

Surowiec: kwiat

Krokosz barwierski na pierwszy rzut oka przypomina nasz rodzimy oset. Tak jak on należy do rodziny astrowatych. Krokosz jest roślina jednoroczną, pochodzącą z południowej Azji. Znany i uprawiany w Chinach, Indiach, a także w Persji i Egipcie. 
Czerwono-pomarańczowe kwiaty krokosza mają wiele różnych zastosowań. Ze względu na swój kolor, po wysuszeniu do złudzenia przypominają szafran. Często stosuje się je jako substytut jednej z najcenniejszych przypraw świata. Krokosz jednak nie nadaje potrawom żadnych walorów smakowych, wpływa jedynie na ich kolor. Z kwiatów krokosza pozyskuje się również barwniki wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Roślina jest wykorzystywana do produkcji cennego olejku krokoszowego. 
Jednak najcenniejsze są zawarte w nich składniki bioaktywne, przede wszystkim flawonoidy, głównie kartamina, kartamidyna oraz safflamina. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie żeńskiego układu rozrodczego – regulują nieregularne cykle, zapobiegają dokuczliwym skutkom PMS. Napar z kwiatów krokosza działa uspokajająco, poprawia krążenie krwi, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.

Działanie i zastosowanie krokosza barwierskiego:

  • pobudza krążenie krwi
  • działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo
  • łagodzi bolesne menstruacje
  • pomaga regulować cykl miesięczny kobiet
  • zmniejsza dokuczliwe objawy PMS
  • łagodzi stres i działa uspokajająco

Dawkowanie krokosza: 

Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2 szklanki dziennie.

Kwiaty krokosza można wykorzystywać również w kuchni. Wprawdzie nie maja one żadnego charakterystycznego smaku czy aromatu, ale przepięknie barwią jedzenie na pomarańczowo-czerwony kolor i zachowują swoje walory prozdrowotne.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Produkt nie wskazany dla kobiet w ciąży. Nie należy przekraczać maksymalnej dziennej dawki 10 g surowca.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Krokosz_barwierski
http://www.food-info.net/pl/products/spices/safflower.htm

Może Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *