Spis treści
Krokosz jest rośliną pochodzącą z Azji, od wieków cenioną przez chińską medycynę ludową. Stosowany gównie ze względu na swoje właściwości przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a także środek na dolegliwości kobiece.
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
Rodzaj: krokosz (łac. Carthamus)
Gatunek: krokosz barwierski (łac. Carthamus tinctorius)
Inne nazwy: ostrożeń, amerykański szafran, Hong Hua
Surowiec: kwiat
Krokosz barwierski na pierwszy rzut oka przypomina nasz rodzimy oset. Tak jak on należy do rodziny astrowatych. Krokosz jest roślina jednoroczną, pochodzącą z południowej Azji. Znany i uprawiany w Chinach, Indiach, a także w Persji i Egipcie.
Czerwono-pomarańczowe kwiaty krokosza mają wiele różnych zastosowań. Ze względu na swój kolor, po wysuszeniu do złudzenia przypominają szafran. Często stosuje się je jako substytut jednej z najcenniejszych przypraw świata. Krokosz jednak nie nadaje potrawom żadnych walorów smakowych, wpływa jedynie na ich kolor. Z kwiatów krokosza pozyskuje się również barwniki wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Roślina jest wykorzystywana do produkcji cennego olejku krokoszowego.
Jednak najcenniejsze są zawarte w nich składniki bioaktywne, przede wszystkim flawonoidy, głównie kartamina, kartamidyna oraz safflamina. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie żeńskiego układu rozrodczego – regulują nieregularne cykle, zapobiegają dokuczliwym skutkom PMS. Napar z kwiatów krokosza działa uspokajająco, poprawia krążenie krwi, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.
Działanie i zastosowanie krokosza barwierskiego:
- pobudza krążenie krwi
- działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo
- łagodzi bolesne menstruacje
- pomaga regulować cykl miesięczny kobiet
- zmniejsza dokuczliwe objawy PMS
- łagodzi stres i działa uspokajająco
Dawkowanie krokosza:
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2 szklanki dziennie.
Kwiaty krokosza można wykorzystywać również w kuchni. Wprawdzie nie maja one żadnego charakterystycznego smaku czy aromatu, ale przepięknie barwią jedzenie na pomarańczowo-czerwony kolor i zachowują swoje walory prozdrowotne.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Produkt nie wskazany dla kobiet w ciąży. Nie należy przekraczać maksymalnej dziennej dawki 10 g surowca.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Krokosz_barwierski
http://www.food-info.net/pl/products/spices/safflower.htm