Łupiny orzecha włoskiego
Rodzina: orzechowate (łac. Juglandaceae) Rodzaj: orzech (łac. Juglans) Gatunek: orzech włoski (łac. Juglans regia) Surowiec: łupiny mielone Orzech włoski to…
Rodzina: orzechowate (łac. Juglandaceae)
Rodzaj: orzech (łac. Juglans) Gatunek: orzech włoski (łac. Juglans regia)
Surowiec: łupiny mielone
Orzech włoski to drzewo liściaste naturalnie występujące na Bałkanach, w południowo-wschodnie Europie, Azji i południowo-zachodnich Chinach. W Polsce jest rośliną uprawną, w niektórych rejonach już zadomowioną. Drzewo to osiąga wysokość 25-35 metrów, liście są naprzeciwległe, nieparzystopierzaste z równowąskimi listkami. Rozwijają się dosyć późno, bo dopiero na przełomie kwietnia i maja, wraz z kwiatami. Surowcem zielarskim mogą być liście, łupiny, kora i owoc. Łupiny orzecha włoskiego wspomogą organizm przy chorobach zakaźnych, skórnych, wirusowych. Duża ilość garbników w łupinach orzecha sprawia, że jest to też środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych.
Działanie i zastosowanie:
- moczopędne
- przeciwzapalne
- przeciwkrwotoczne
- ściągające
- odkażające
- odtruwające
- Dawkowanie:
- Intrakt juglandowy: pół szklanki zmielonych łupin zalać 400 ml alkoholu (40-70%) o temperaturze wrzenia, następnie wytrawiać 10 dni. Po przefiltrowaniu zażywać 3-4 razy dziennie po 5 ml. Można tez stosować zewnętrznie.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_w%C5%82oski
http://gramzdrowia.pl/dr-henry-rozanski/herbs/orzech-wloski-juglans-regia-juglandaceae.html
You must be logged in to post a comment.