Spis treści

Rodzina: krzyżowe (Cruciferae)
Gatunek: maca (Lepidum meyenii)
Surowiec: korzeń mielony macy
synonimy: pieprzyca peruwiańska
Opis rośliny:
Maca to roślina pochodząca z Peru. Należy do rodziny krzyżowatych, a to oznacza, że jest kuzynką rzodkiewki i kalafiora! Maca rośnie na wysokościach powyżej 3000 m n.p.m. Przede wszystkim w rejonie peruwiańskich Andów, rzadziej w Boliwii i Brazylii. Najciekawszą i najcenniejszą częścią rośliny jest jej korzeń, który de facto jest warzywem. Może on przybierać różne kształty i kolory (żółte, fioletowe, zielone, czerwone). Zawiera w swoim składzie wiele cennych dla naszego organizmu składników – tłuszcze, błonnik, węglowodany, alkaloidy, aminokwasy, sole mineralne (potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza), a także witaminy z grupy B.
Zastosowanie i właściwości Maca:
Maca jest rośliną stosowaną w kulturze peruwiańskiej od stuleci. Według podań stosowali ją już inkascy wojownicy (podczas przepraw przez Andy, dostarczała im energii i składników odżywczych). Peruwiańczycy wykorzystują ja do dzisiaj jako pożywienie oraz remedium na wiele dolegliwości.
Według tradycyjnej medycyny andyjskiej maca wspomaga ogólną kondycję organizmu, wzmacnia płodność, łagodzi dolegliwości kobiece, dodaje energii i jej spożywanie zalecane jest osobom pracującym fizycznie. Zmniejsza uczucie zmęczenia, ułatwia zapamiętywanie i koncentrację.
Maca wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego, poprawia ogólne samopoczucie, a także jest…afrodyzjakiem. Podnosi libido i wspiera sprawność seksualną. Stymuluje pracę układu immunologicznego. Pomaga w utrzymaniu wzroku w dobrej kondycji. Ponadto wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego i przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego.
Maca może stanowić ciekawe urozmaicenie spożywanych potraw. Szczególnie zalecana jest w porze śniadaniowej. Można ją dodać do ulubionych napojów, jogurtu, koktajli. Ze względu na słodkawy smak można wykorzystać ją w daniach podawanych na słodko. Wystarczy 1-2 łyżeczki proszku dodać do ulubionej potrawy. Nie należy jej jednak zalewać gorącą wodą, gdyż wtedy traci część swoich cennych składników. Poranna porcja korzenia maca z powodzeniem może zastąpić nam filiżankę mocnej kawy. Zalecana jest osobom, które są osłabione np. po przebytej chorobie, wszystkim pracującym fizycznie lub uprawiającym sport, a także w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego np. podczas intensywnej nauki.
Przeciwwskazania:
Maca uważana jest za bezpieczną roślinę, dotychczas nie stwierdzono przypadków jej przedawkowania. Jednak nie zaleca się jej stosowania kobietom w ciąży i karmiącym piersią, niemowlętom i małym dzieciom. Ze względu na jej delikatnie pobudzające działanie, nie powinno się jej stosować wieczorem, może utrudniać zasypianie.
Źródła:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Lepidium_meyenii
- https://nutritiondata.self.com/facts/custom/2193874/0
