Łupiny Orzecha czarnego (Juglans nigra)
Surowiec: łupiny kruszone ( Juglandis nigrum Nuc. Cort. tot. )Rodzina: orzechowateRodzaj: orzechGatunek: orzech czarnySynonimy: Carya, Jupiter’s NutsInne nazwy: black walnut, nogal americano, nogal negro, nogueira-preta,…
Surowiec: łupiny kruszone ( Juglandis nigrum Nuc. Cort. tot. )
Rodzina: orzechowate
Rodzaj: orzech
Gatunek: orzech czarny
Synonimy: Carya, Jupiter’s Nuts
Inne nazwy: black walnut, nogal americano, nogal negro, nogueira-preta, noyer noir, noyer noir d’Amerique, schwarze Walnuß, Schwarznuß, svart valnöt, Walnoot, black walnut hulls
Kraj pochodzenia: USA
Orzech czarny (Juglans nigra) – to gatunek drzewa pochodzącego z Ameryki Północnej: zasięg jego występowania rozciąga się od południowo-środkowych Stanów Zjednoczonych po wschodnie tereny Kanady. Ma postać mocnego, rozłożystego drzewa, które może osiągać wysokość nawet 40 metrów. Ziołolecznictwo interesuje się zaś między innymi łupinami małych owoców, jakie rodzą się na tej roślinie.
Kluczową substancją aktywną, zawartą w czarnych orzechach, jest juglon. Ma on silne działanie antyseptyczne: skutecznie powstrzymuje działalność pasożytów, namnażanie się bakterii i grzybów.
Skład:
Kwasy organiczne; kwasy tłuszczowe (omega-3); juglon, flawonoidy; polifenole; garbniki; taniny; olejki eteryczne; melatonina. Orzech czarny jest także bogatym źródłem jodu, żelaza, kobaltu i manganu oraz witamin C, B1 i B2.
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Zawarty w czarnych orzechach juglon powstrzymuje pewne enzymy, niezbędne do przeprowadzania procesów metabolicznych; z kolei względem organizmów żywych, takich jak pasożyty, wykazuje silnie toksyczny wpływ i przyczynia się do ich eliminacji.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Czarny orzech ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Zawarte w nim taniny działają ściągająco i łagodząco, pomagając m.in. w wyciszaniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.
Ważne:
Surowiec wyłącznie do zastosowań zewnętrznych oraz jako dodatek do kadzideł
WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ TUTAJ.
Źródła:
https://jonbarron.org/herbal-library/foods/black-walnut-hulls-benefits
http://botanical.com/botanical/mgmh/w/walnut06.html#rec
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomydetail.aspx?20762
https://webmed.com
You must be logged in to post a comment.