Spis treści
Rodzina: orzechowate
Rodzaj: orzech
Gatunek: orzech czarny
Synonimy: Carya, Jupiter’s Nuts
Inne nazwy: black walnut, nogal americano, nogal negro, nogueira-preta, noyer noir, noyer noir d’Amerique, schwarze Walnuß, Schwarznuß, svart valnöt, Walnoot, black walnut hulls
Orzech czarny (Juglans nigra) – to gatunek drzewa pochodzącego z Ameryki Północnej: zasięg jego występowania rozciąga się od południowo-środkowych Stanów Zjednoczonych po wschodnie tereny Kanady. Ma postać mocnego, rozłożystego drzewa, które może osiągać wysokość nawet 40 metrów. Ziołolecznictwo interesuje się zaś między innymi łupinami małych owoców, jakie rodzą się na tej roślinie.
Kluczową substancją aktywną, zawartą w czarnych orzechach, jest juglon. Ma on silne działanie antyseptyczne: skutecznie powstrzymuje działalność pasożytów, namnażanie się bakterii i grzybów.
Związki aktywne w łupinach orzecha czarnego:
Kwasy organiczne; kwasy tłuszczowe (omega-3); juglon, flawonoidy; polifenole; garbniki; taniny; olejki eteryczne; melatonina. Orzech czarny jest także bogatym źródłem jodu, żelaza, kobaltu i manganu oraz witamin C, B1 i B2.
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Zawarty w czarnych orzechach juglon powstrzymuje pewne enzymy, niezbędne do przeprowadzania procesów metabolicznych; z kolei względem organizmów żywych, takich jak pasożyty, wykazuje silnie toksyczny wpływ i przyczynia się do ich eliminacji.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Czarny orzech ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Zawarte w nim taniny działają ściągająco i łagodząco, pomagając m.in. w wyciszaniu stanów zapalnych gardła i jamy ustnej.
WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ TUTAJ.
Źródła:
- https://jonbarron.org/herbal-library/foods/black-walnut-hulls-benefits
- http://botanical.com/botanical/mgmh/w/walnut06.html#rec
- https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomydetail.aspx?20762
- https://webmed.com