Sadziec przerośnięty
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)Rodzaj: sadziec (łac. Eupatorium)Gatunek: sadziec przerośnięty (łac. Eupatorium perfoliatum)Inne nazwy: bonesetSurowiec: ziele Sadziec przerośnięty to bylina z rodziny astrowatych, występująca w Ameryce Północnej….
Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
Rodzaj: sadziec (łac. Eupatorium)
Gatunek: sadziec przerośnięty (łac. Eupatorium perfoliatum)
Inne nazwy: boneset
Surowiec: ziele
Sadziec przerośnięty to bylina z rodziny astrowatych, występująca w Ameryce Północnej. Lubi tereny wilgotne, podmokłe, bagienne. Łodyga i liście (o lancetowatym kształcie i karbowanych brzegach, szorstkie w dotyku) pokryte są drobnymi włoskami. Kwiaty sadźca są białe, drobne, zebrane w baldachy. Ziele sadźca jest bogate w laktony, alkaloidy, polisacharydy, fitosterole, trójterpeny, olejek eteryczny i fenolokwasy. Warto sięgnąć po jego prozdrowotne właściwości w czasie zmniejszonej odporności i przy pierwszych objawach przeziębienia i grypy.
Działanie i zastosowanie:
Działanie ogólne
• przeciwzapalne
• przeciwgorączkowe
• napotne
• pobudza wydzielanie soku żołądkowego
• antybakteryjne
• rozkurczowe
• pobudza system odpornościowy
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Ziele sadźca przerośniętego znane jest przede wszystkim ze swoich właściwości wspomagających organizm w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi – grypą, przeziębieniami. Działa przeciwzapalnie i immunostymulująco – pobudza układ odpornościowy do walki z chorobami, zmniejsza gorączkę, działa napotnie. Stosowane profilaktycznie wzmacnia układ immunologiczny i podnosi odporność. Wykazano również dobroczynny wpływ ziela sadźca na pracę układu pokarmowego – wspomaga regenerację śluzówki żołądka, wspiera pracę wątroby. Składniki bioaktywne zawarte w tym zielu działają również delikatnie rozkurczowo.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Anglojęzyczna nazwa sadźca – boneset – najlepiej oddaje jego tradycyjne zastosowanie. Po ziele te sięgano przede wszystkim w przypadku „łamania w kościach”, czyli w trakcie sezonowych infekcji. Ceniono je za działanie przeciwgorączkowe i skracające czas walki z chorobą.
Dawkowanie:
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Zimny napar regeneruje śluzówkę żołądka i wspomaga pracę wątroby, gorący – działa napotnie i przeciwgorączkowo.
Nalewka: (surowiec zalany alkoholem etylowym 60% w proporcji 1:5, gotowy do spożycia po
2 tygodniach) 3 łyżeczki dziennie.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Nadmierne spożycie może wywoływać wymioty.
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Eupatorium_perfoliatum#Medicinal_useshttp://www.ndhealthfacts.org/wiki/Eupatorium_perfoliatumhttp://rozanski.li/3068/sadziec-eupatorium-w-fitoterapii-raz-jeszcze/
You must be logged in to post a comment.