Prusznik amerykański (łac. Ceanothus americanus)
Prusznik amerykański (łac. Ceanothus americanus) Rodzina: szakłakowate (łac. Rhasmnaceae)Rodzaj: prusznik (łac. Ceanothus)Gatunek: prusznik amerykański (łac. Ceanothus americanus)Synonimy: Red Root Prusznik amerykański to roślina z…
Prusznik amerykański (łac. Ceanothus americanus)
Rodzina: szakłakowate (łac. Rhasmnaceae)
Rodzaj: prusznik (łac. Ceanothus)
Gatunek: prusznik amerykański (łac. Ceanothus americanus)
Synonimy: Red Root
Prusznik amerykański to roślina z rodziny szakłakowatych. W środowisku naturalnym możemy go znaleźć na terenie Ameryki Północnej. Jest gęstym, niewysokim krzewem rosnącym na terenach piaszczystych i skalistych. Jego naziemna część wytwarza liczne rozgałęzienia, pod ziemią zaś wyrasta rozbudowany system korzeniowy. Jego zwyczajowa nazwa – czerwony korzeń (red root), wzięła się od charakterystycznego koloru wewnętrznej kory korzenia prusznika. Korzeń po wysuszeniu jest bardzo twardy. To właśnie ta część prusznika ma największe walory prozdrowotne.
Działanie i zastosowanie:
• poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego
• zwiększa wchłanianie składników odżywczych
• wzmacnia układ odpornościowy
• pobudza pracę układu limfatycznego i przyspiesza produkcje przeciwciał
• przyspiesza proces rekonwalescencji
• działa uspokajająco i wyciszająco
• wspiera pracę wątroby
• przyspiesza jej regenerację
• działa przeciwzapalnie i antyseptycznie
• działa wykrztuśnie i przeciwskurczowo
• zwiększa krzepliwość krwi
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Prusznik jest przede wszystkim ceniony ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i osłonowe na wątrobę i śledzionę. Przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu oraz intensyfikuje procesy regeneracji wątroby. Ponadto działa antyseptycznie, przeciwskurczowo i wykrztuśnie. Często zalecany jest chorym na astmę, zapalenie oskrzeli czy przewlekły kaszel. Ze względu na działanie bakteriobójcze, może być stosowany do płukania jamy ustnej i gardła.
Wykazuje również działanie zwiększające krzepliwość krwi. W korzeniu prusznika znajduje się wiele substancji bioaktywnych, które maja pozytywny wpływ na pracę całego organizmu. Poprzez stymulację układu limfatycznego zwiększa produkcję komórek odpornościowych organizmu oraz przyspiesza walkę z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Czerwony korzeń jest również bogaty w składniki, które działają dobroczynnie na układ pokarmowy. Poprawiają perystaltykę jelit, zwiększają wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Dlatego też prusznik jest zalecany osobom w trakcie rekonwalescencji po przebytych chorobach – poprawia odżywienie całego organizmu. Dodatkowo działa delikatnie uspakajająco i wyciszająco na układ nerwowy.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Prozdrowotne właściwości prusznika, znane były już setki lat temu. Plemiona Indian Ameryki Północnej wykorzystywały korzeń do leczeni takich chorób, jak rak skóry, syfilis i wszelkiego rodzaju problemy dermatologiczne. Za jego pomocą leczono również zaburzenia trawienia, wzdęcia i zaparcia. Sproszkowany korzeń prusznika stosowano, jako środek przeciwbólowy.
Dawkowanie:
Nalewka: surowiec zalać 50% alkoholem w proporcji 1:5, odstawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie potrząsać butelką, po dwóch tygodniach płyn odfiltrować. Spożywać 30-90 kropli 4 razy dziennie.
Zmielony korzeń prusznika można spożywać bezpośrednio, 1 łyżeczka 3-4 razy na dzień, jako dodatek do napojów.
Napar: łyżeczkę surowca zalać szklanką gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Wypijać do 4 szklanek dziennie.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Prusznik nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Źródła:
http://ziolazodleglychkrain.blogspot.com/2014/07/ceanothus-americanus-herbata-z-new.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Ceanothus_americanushttp://www.redrootmountain.com/red-root-balance-the-body-by-way-of-the-spleen/66
Niezłe ziółka (część 23)