Spis treści
Morszczyn – (łac. Fucus vesiculosus)
Rodzina: morszczynowate (łac. Fucaceae)
Rodzaj: morszczyn (łac. Fucus)
Gatunek: morszczyn pęcherzykowaty (łac. Fucus vesiculosus)
Synonimy: kelp
Morszczyn pęcherzykowaty to glon morski, przedstawiciel gatunku brunatnic (alg brunatnych), o plesze dorastającej do ok. 1 m. długości, pokrytej pęcherzykami. W wodzie ma ciemnobrunatny kolor, po wysuszeniu staje się ciemnozielony. N tereni Polski morszczyn pęcherzykowaty jest objęty ochroną gatunkową.
W swoim składzie zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem jodu (jego zawartość zależy od miejsca, gdzie wyrasta konkretna roślina oraz składu chemicznego wody, w której przebywa) oraz polisacharydów. Ze względu na zawartość alginianu sodu wykorzystywany jest w kuchni, jako naturalny zagęszczacz do potraw.
Szukasz tego surowca ?
Działanie i zastosowanie:
- uzupełnia niedobory jodu
- reguluje pracę tarczycy
- przyspiesza przemianę materii
- reguluje pracę układu trawiennego
- zmniejsza apetyt
- wspomaga walkę z otyłością i nadwagą
- zwiększa działanie insuliny
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Morszczyn jest przede wszystkim doskonałym źródłem jodu o wysokiej wchłanialności. Pomaga szybko uzupełnić niedobory tego pierwiastka w organizmie, wspomaga w ten sposób metabolizm oraz reguluje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Duża zawartość polisacharydów, zwłaszcza fukoidyny, przyspiesza proces przemiany materii, hamuje apetyt oraz usprawnia proces rozbijania komórek tłuszczowych i zmniejsza ich namnażanie. Z tego względu jest zalecany w walce z nadwagą i otyłością. Udowodniono również, że spożywanie alg, w tym morszczynu, zwiększa insulinowrażliwość komórkową, dlatego też jest szczególnie pomocny w przypadku cukrzycy typu II. Dzięki zawartości błonnika usprawnia perystaltykę jelit oraz działa ochronnie na ich śluzówkę. Ze względu na działanie łagodzące może być stosowany w przypadku zespołu jelita drażliwego oraz chorób wrzodowych. Jak większość stosowanych w lecznictwie oraz kuchni alg, morszczyn jest zasobny w składniki odżywcze, dostarcza większości potrzebnych składników mineralnych i działa pozytywnie na całościowe funkcjonowanie organizmu.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Morszczyn pęcherzykowaty jest rośliną, która powszechnie występuje w wielu rejonach mórz i oceanów całego świata. Z tego też względu od tysiącleci jest znany i wykorzystywany w medycynie naturalnej i kuchni wielu różnych regionów. Ze względu na swoje cenne walory odżywcze i działanie prozdrowotne został pierwotnie zauważony i zastosowany przez ludność Hawajów, Japonii i Islandii. Jego spożywanie zalecano w stanach osłabienia organizmu, a także w walce z chorobami układu moczowego oraz płciowego.
Dawkowanie:
Morszczyn cięty może być spożywany sam lub stosowany, jako dodatek do potraw lub ich zagęszczacz. Przed spożyciem należy go zalać wodą i odstawić do momentu, aż zmięknie i napęcznieje.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Ze względu na dużą, ale i zmienną, zawartość jodu (wpływ na nią ma miejsce, w którym glon wyrasta, jego wiek, sposób zebrania i przechowywania) trzeba zachować ostrożność w przypadku osób z niedoczynnością tarczycy. Jego stosowanie należy skonsultować z doświadczonym fitoterapeutą lub zastosować gotowe preparaty, w których określono dokładną zawartość jodu.