Morszczyn ( Fucus vesiculosus ) cięty
    Morszczyn (Fucus vesiculosus) cięty
    Morszczyn ( Fucus vesiculosus ) cięty
    Morszczyn ( Fucus vesiculosus ) cięty
    Morszczyn ( Fucus vesiculosus ) cięty
    Morszczyn (Fucus vesiculosus) cięty
    Morszczyn ( Fucus vesiculosus ) cięty
    Morszczyn ( Fucus vesiculosus ) cięty

    Morszczyn (Fucus vesiculosus) cięty

    00000256
    Obecnie brak na stanie
    7,49 zł
    Brutto

    Morszczyn pęcherzykowaty jest glonem z gatunku brunatnic. Ze względu na bogactwo składników mineralnych, znalazł szerokie zastosowanie w zielarstwie, kosmetyce oraz w kuchni. Kelp najbardziej znany jest z zawartości jodu i wspomagania układu pokarmowego.

    Opcje wagowe
    • 100g
    • 250g

     

    Morszczyn (łac. Fucus vesiculosus)

    Rodzina: morszczynowate (łac. Fucaceae)
    Rodzaj: morszczyn (łac. Fucus)
    Gatunek: morszczyn pęcherzykowaty (łac. Fucus vesiculosus)

    Inne nazwy: kelp

    Surowiec: morszczyn cięty

    Opis rośliny:

    Morszczyn to glon należący do gatunku brunatnic. Wykorzystywany jest w zielarstwie, kosmetyce oraz w kuchni. Zawiera wiele substancji, które mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm.

    Morszczyn dorasta do metra długości, jest pęcherzykowatym glonem morskim. Zanurzony w wodzie ma barwę brunatną, a po wysuszeniu zmienia swój kolor na ciemnozielony. W Polsce jest objęty ochroną gatunkową.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie morszczyna pęcherzykowatego:

    Morszczyn znany jest przede wszystkim z dużej zawartości jodu (ilość pierwiastka uzależniona jest od miejsca występowania rośliny) oraz polisacharydów. Morszczyn zalecany jest wspomagająco w przypadku problemów z tarczycą. Przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, wspiera regulację prawidłowej przemiany materii, pomaga zmniejszać łaknienie i może być sprzymierzeńcem osób odchudzających się.

    Morszczyn od dawna stosowany jest w medycynie naturalnej oraz w kuchniach w wielu zakątkach świata. Szczególnie popularny jest w Indiach, Japonii i na Islandii. W tradycyjnej medycynie stosowany był również jako środek wzmacniający reakcje przeciwzapalne w układzie moczowym i płciowym.

    Morszczyn może być spożywany bezpośrednio sam lub być wykorzystany jako dodatek do potraw, np. jako zagęszczacz do sosów. Przed bezpośrednim spożyciem należy zalać surowiec wodą i poczekać do momentu, aż napęcznieje.

    Przeciwwskazania do stosowania morszczyna pęcherzykowatego:

    Ostrożność powinny zachować osoby z niedoczynnością tarczycy, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

    Źródła:

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Morszczyn_p%C4%99cherzykowaty
    https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/kelp
    http://rozanski.li/140/morszczyn-fucus-jako-lek-naturalny/

    Nowy
    No reviews

    Zobacz także

    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.