Aframon madagaskarski (łac. Aframomum melegueta)
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: aframon (łac. Aframomum)
Gatunek: aframon madagaskarski (łac. Aframomum melegueta)
Surowiec: całe nasiona aframonu
Inne nazwy: Aframon Rajski, Rajskie ziarno, pieprz melegueta
Opis aframonu:
Aframon madagaskarski występuje na zachodnich terenach Afryki. Te zioła na odchudzanie znane są z dorastającej do 2 m wysokości byliny z rodziny imbirowatych. Aframon madagaskarski ma prostą, pokrytą łuskowatymi liśćmi łodygę, a gdy kwitnie, pojawiają się na nim ciemnoróżowe kwiaty. Owoce zaś są pomarańczowe lub czerwone.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Aframon madagaskarski od stuleci jest wykorzystywany jako zioła na jelita czy też trawienie. Zmielone ziarna stosowane są jako przyprawa, przede wszystkim jako zamiennik pieprzu. Przypominają kardamon, mają ostry, imbirowy smak i aromat. Używane są również w przemyśle piwowarskim do aromatyzowania napojów alkoholowych.
Ziarna aframonu stosowane są jednak przede wszystkim w medycynie naturalnej. Sporządzane przez Afrykańczyków nalewki z aframonu miały służyć wspomagająco na układ trawienny oraz moczowy. Tradycyjnie podania wskazują na wzmocnienie procesów rozgrzewających organizm, przeciwzapalnych i regulujących przemianę materii, które charakteryzują zioła na odchudzanie. Uważane są również za afrodyzjak.
Ziarna aframonu afrykańskiego najlepiej dodawać w całości lub w formie zmielonej do przygotowywanych potraw. Bardzo dobrze komponują się z daniami mięsnymi, rybnymi, zupami i sosami.
Przeciwwskazania do stosowania:
Zachować ostrożność w przypadku ciąży bądź karmienia piersią.
Źródła: