Papryczki Chili całe
Papryczki Chili całe
Papryczki Chili całe
    Papryczki Chili całe
    Papryka chili - cały owoc
    Papryczki Chili całe
    Papryczki Chili całe

    Papryka chili - cały owoc

    0000616
    6,55 zł
    Brutto

    Papryka chili to papryczka, o której słyszała większość z nas. Słynie ze swojego ostrego smaku i jest popularną przyprawą wielu kuchni świata. Warto jednak wiedzieć, że oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, papryka jest źródłem ważnych składników odżywczych wspierających organizm.

    Opcje wagowe
    • 50g
    • 250g

    IlośćRabatOszczędzasz
    34%Do 0,12 zł
    55%Do 0,25 zł
    128%Do 0,95 zł
     

    Papryka chili (łac. Capsicum annum)

    Rodzina: psiankowate (łac. Solanaceae)
    Rodzaj: papryka (łac. Capsicum)
    Gatunek: papryka chili (łac. Capsicum annum)
    Inne nazwy: chilli, papryka ostra
    Surowiec: owoc mielony papryki chili

    Opis rośliny:

    Papryka chilli pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie jest uprawiana również w Afryce i Indiach. Nazwą chilli określa się trzy gatunki papryki – tabasco, piri piri i habanero. Wszystkie one słyną z niezwykle ostrego smaku.

    Za ostry smak papryki odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Im jej zawartość jest większa, tym papryczka jest bardziej pikantna. Jednak oprócz walorów smakowych, papryki chili to źródło składników – przede wszystkim witaminy C, soli mineralnych, karotenu oraz flawonoidów.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie papryki chili:

    Papryka chili to popularny dodatek do potraw w kuchniach w wielu zakątkach świata. Oprócz korzystnego wpływu na smak serwowanych dań, chilli może dobroczynnie wpływać na nasz organizm. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Sprzyja rozgrzewaniu, pomaga podkręcać metabolizm i regulować procesy trawienia. Dlatego wybierana jest przez osoby dbające o linię. Papryka chili regularnie stosowana korzystnie oddziaływuje na nasz układ odpornościowy, więc warto wprowadzić ją do naszej diety. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

    Rdzenna ludność Ameryki Południowej uważa, że papryczka chilli ma magiczne właściwości i odpędza złe moce. Uważana jest również za afrodyzjak.

    Uwaga: kapsaicyna jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach. Dlatego też uczucia pieczenia na skórze możemy pozbyć się, smarując ją np. masłem, zaś pieczenie w przełyku zmniejszymy, pijąc tłuste mleko lub jogurt.

    Przeciwwskazania do stosowania papryki chili:

    Papryka chili nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

    Źródła:

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_chili
    http://rozanski.li/165/fructus-capsici-owoc-ostrej-papryki-w-fitoterapii/
    http://rozanski.li/1143/fructus-capsici-owoc-papryki-ostrej-pieprzowca/

    Więcej informacji o papryce chili znajdziesz na blogu:

    https://www.plantago-sklep.pl/blog/papryka-chili/

    PLANTAGO
    Nowy produkt
    5904161793779
    Brak opini

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.