Papryka chili - cały owoc

Papryka chili to papryczka, o której słyszała większość z nas. Słynie ze swojego ostrego smaku i jest popularną przyprawą wielu kuchni świata. Warto jednak wiedzieć, że oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, papryka jest źródłem ważnych składników odżywczych i wspierających organizm w zwalczaniu różnych przypadłości zdrowotnych. 

Więcej szczegółów

Nowość

5,50 złbrutto
5,09 złnetto

  • 50g
  • 250g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Papryka chili (łac. Capsicum annum)

Rodzina: psiankowate (łac. Solanaceae)
Rodzaj: papryka (łac. Capsicum)
Gatunek: papryka chili (łac. Capsicum annum)
Inne nazwy: chilli, papryka ostra
Surowiec: owoc mielony papryki chili

Opis rośliny:

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej i środkowej. Obecnie jest uprawiana również w Afryce i Indiach. Nazwa chilli określa się trzy gatunki papryki – tabasco, piri piri i habanero. Wszystkie one słyną z niezwykle ostrego smaku.

Za ostry smak papryki odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Im jej zawartość jest większa, tym papryczka jest bardziej pikantna. Jednak oprócz walorów smakowych, papryki chilli to źródło cennych dla naszego zdrowia składników – przede wszystkim witaminy C, soli mineralnych, karotenu oraz flawonoidów.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie papryki chili:

Papryka chilli to popularny dodatek do potraw w kuchniach w wielu zakątkach świata. Oprócz korzystnego wpływu na smak serwowanych dań chilli dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Poprawia kondycję włosów, skory i paznokci. Działa rozgrzewająco, napotnie, podkręca metabolizm i reguluje procesy trawienia. Regularnie stosowana korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy i warto wprowadzić ją na stałe do naszej diety. A szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienia.

Rdzenna ludność Ameryki Południowej uważa, że papryczka chilli ma magiczne właściwości i odpędza złe moce. Uważana jest również za silny afrodyzjak.

Uwaga: kapsaicyna jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach. Dlatego też uczucia pieczenia na skórze możemy pozbyć się, smarując ją np. masłem, zaś pieczenie w przełyku zmniejszymy, pijąc tłuste mleko lub jogurt.

Przeciwwskazania:

Nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Papryczek chili powinny unikać osoby z wrzodami żołądka, refluksem, stanami zapalnymi jelit i problemami z układem trawiennym. Należy unikać kontaktu z oczami.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Papryka_chili
http://rozanski.li/165/fructus-capsici-owoc-ostrej-papryki-w-fitoterapii/
http://rozanski.li/1143/fructus-capsici-owoc-papryki-ostrej-pieprzowca/

Więcej informacji o papryce chili znajdziesz na blogu:

https://www.plantago-sklep.pl/blog/papryka-chili/

Path: > > > Papryka chili - cały owoc
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: