O właściwościach prozdrowotnych korzenia imbiru można by napisać wielką księgę. Bez wątpienia jest jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka do celów leczniczych – znany od ponad 3000 lat w tradycyjnej medycynie ludności azjatyckiej. Obecnie jest również jedną z najpopularniejszych przypraw, która wzbogaca smak potraw w kuchniach całego świata.
Imbir – kłącze obrane cięte (łac. Zingiber oficinale)
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae) Rodzaj: imbir (łac. Zingiber) Gatunek: imbir lekarski (łac. Zingiber oficinale) Inne nazwy: adrak, ginger root, kan chiang Surowiec: kłącze
Imbir lekarski jest wieloletnią rośliną należącą do rodziny imbirowatych, która obejmuje przeszło 140 różnych gatunków. Od stuleci znany, stosowany i szeroko opisywany w medycynie ludowej różnych rejonów Azji – w Ayurwedzie, medycynie chińskiej czy japońskiej. Oprócz wielu właściwości prozdrowotnych potwierdzonych naukowo imbir jest popularną na całym świecie przyprawą o charakterystycznym smaku i aromacie. Wśród wielu cennych składników kłącza imbiru, jednymi z najcenniejszych są zawarte w nim w dużej ilości olejki eteryczne oraz żywice.
Kłącze imbiru działa przede wszystkim rozgrzewająco, napotnie i przeciwbólowo. Warto po nie sięgnąć w stanach przeziębienia i grypy. Substancje aktywne zawarte w korzeniu imbiru wykazują również właściwości wykrztuśne – pomagają w usuwaniu śluzu zalegającego w drogach oddechowych. Warto wiedzieć, że imbir wykazuje silne właściwości odkażające i dezynfekujące. Odświeża oddech i zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej. Składniki bioaktywne zawarte w imbirze działają również przeciwbólowo – zmniejszają bóle głowy, pomagają w trakcie anginowego bólu gardła, a także łagodzą bóle menstruacyjne. Dodatkowo imbir wspomaga procesy trawienia, a także łagodzi mdłości i hamuje wymioty. Z tego względu często zalecany jest kobietom w ciąży cierpiącym na wymienione dolegliwości, jako środek łagodny i naturalny. Imbir działa również delikatnie moczopędnie, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Warto również po niego sięgnąć, aby pobudzić organizm – podnosi ciśnienie, wzmacnia pracę serca, zalecany jest szczególnie osobo przemęczonym i ospałym.
Działanie i zastosowanie:
działa rozgrzewająco i napotnie
zmniejsza bóle głowy
łagodzi bóle menstruacyjne
wzmacnia odporność organizmu
przyspiesza trawienie
łagodzi niestrawności i mdłości (u kobiet w ciąży czy wynikające z choroby lokomocyjnej)
podnosi ciśnienie
działa moczopędnie
działa odkażająco i przeciwzapalnie
Dawkowanie:
Imbir to przede wszystkim fantastyczny dodatek do potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Można go również dodawać do gorących napojów np. herbaty – rozgrzewa i działa przeciwbólowo, warto stosować tę metodę w trakcie grypy czy przeziębienia. Kawałek kłącza imbiru można również zalać letnią wodą i odstawić na kilka godzin np. na noc i wypić rano, aby zapobiegać porannym mdłościom. Korzeń można również po prostu przeżuwać, co działa odświeżająco i odkażająco na jamę ustną.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych imbir może podrażniać i uczulać. Osoby, które wcześniej go nie stosowały powinny zacząć od niewielkiej ilości imbiru i obserwować reakcję organizmu. Imbiru nie powinny spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy, a także na problemy z woreczkiem żółciowym.