Imbir (Zingiber officinale) - kłącze obrane cięte
Imbir korzeń - o jego właściwościach można by napisać wielką księgę. Bez wątpienia jest jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka – znany od ponad 3000 lat w tradycyjnej medycynie ludności azjatyckiej. Obecnie jest również jedną z najpopularniejszych przypraw, która wzbogaca smak potraw w kuchniach całego świata.
Imbir – kłącze obrane cięte (łac. Zingiber oficinale)
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: imbir (łac. Zingiber)
Gatunek: imbir lekarski (łac. Zingiber oficinale)
Inne nazwy: adrak, ginger root, kan chiang
Surowiec: kłącze imbiru
Opis rośliny:
Imbir lekarski jest wieloletnią rośliną należącą do rodziny imbirowatych, która obejmuje przeszło 140 różnych gatunków. Od stuleci znany, stosowany i szeroko opisywany w medycynie ludowej różnych rejonów Azji – w Ayurwedzie, medycynie chińskiej czy japońskiej. Oprócz wielu właściwości imbir jest popularną na całym świecie przyprawą o charakterystycznym smaku i aromacie. Wśród wielu cennych składników kłącza imbiru, jednymi z najcenniejszych są zawarte w nim w dużej ilości olejki eteryczne oraz żywice.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie imbiru:
Kłącze imbiru wspomaga procesy rozgrzewające i napotne, a także pobudza organizm do walki z bólem. Wzmacnia siły obronne organizmu w trakcie infekcji i przeziębień. Substancje zawarte w korzeniu imbiru wykazują również właściwości sprzyjające wykrztuszaniu – imbir pomaga w usuwaniu zalegającego śluzu. Warto wiedzieć, że kłącze imbiru wykazuje właściwości antyseptyczne. Odświeża oddech i sprzyja zapobieganiu stanom zapalnym jamy ustnej. Dodatkowo imbir wspomaga przyspieszenie procesów trawienia, a także łagodzi mdłości i wywiera hamujący wpływ na wymioty. Imbir działa również delikatnie moczopędnie, przyspieszając usuwanie toksyn z organizmu. Warto również po niego sięgnąć, aby pobudzić organizm – pomaga podnosić ciśnienie, wzmacnia pracę serca, zalecany jest szczególnie osobom przemęczonym i ospałym.
Imbir to przede wszystkim fantastyczny dodatek do potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Można go również dodawać do gorących napojów, np. herbaty. Kawałek kłącza imbiru można również zalać letnią wodą i odstawić na kilka godzin, np. na noc i wypić rano, aby wesprzeć zapobieganie porannym mdłościom. Korzeń można również po prostu przeżuwać, co działa odświeżająco i antyseptycznie na jamę ustną.
Przeciwwskazania do stosowania imbiru:
Nie stosować w trakcie ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
https://rozanski.li/446/imbir-lekarski-zingiber-officinale-w-medycynie/
http://luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/zingiber.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/3538,wlasciwosci-lecznicze-imbiru-zingiber-officinale-roscoe.html