Werbena cytrynowa - liść 50 g
Werbena cytrynowa to popularna przyprawa, dodawana jest często do herbaty. Wykazuje właściwości uspokajające, odświeżające i wpływające korzystnie dla smukłej sylwetki. Odświeża posmak potraw. Werbena cytrynowa ceniona jest również w kosmetyce i aromatoterapii. Mimo suszenia nie traci swojego charakterystycznego smaku. Ułatwia oddychanie i odkrztuszanie, likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.
Werbena cytrynowa
Rodzina: werbenowate (łac. Verbenaceae)
Rodzaj: werbena (łac. Verbena)
Gatunek: werbena cytrynowa (łac. Aloysia citrodora)
Inne nazwy: lippia trójlistna, miłowonka trójlistna, cukrownica trójlistna
Surowiec: liść werbeny cięty
Opis rośliny:
Werbena cytrynowa to gatunek rośliny z rodziny werbenowatych, pochodzący z Ameryki Południowej. Werbena cytrynowa występuje głównie w Peru, Chile i Argentynie. Jest krzewem dorastającym nawet do 7 m wysokości, o podłużnych, lancetowatych liściach z ząbkowanym obrzeżem. Kwitnie od połowy lata do połowy jesieni, wówczas u szczytu pędów pojawiają się drobne białe kwiaty.
Liście werbeny zawierają wiele składników, głównie jest to olejek eteryczny i jego związki – limonen, cytral, geraniol, dipenten, linalol, cyneol – to tylko niektóre z nich.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie werbeny cytrynowej:
Kwiaty werbeny cytrynowej wydzielają intensywny i przyjemny aromat. Werbena cytrynowa jest obecnie rośliną bardzo popularną, stanowi składnik wielu przypraw do dań mięsnych, rybnych, zup i sosów. Jednak równie dobrze, co w potrawach wytrawnych, werbena cytrynowa będzie komponowała się z deserami, dżemami i wszelkimi wypiekami. Ze względu na swój charakterystyczny zapach, chętnie jest wykorzystywana przez przemysł perfumeryjny i wchodzi w skład wielu znanych kompozycji zapachowych. Gdy z liści werbeny sporządzimy mocny napar, możemy dodać go do wieczornej kąpieli (szczególnie dobrze komponuje się z zapachem lawendy) – uprzyjemni nam czas, dostarczy miłych wrażeń, a także zadziała odprężająco i relaksująco; dodatkowo korzystnie wpłynie na stan naszej skóry.
Werbena cytrynowa od najdawniejszych czasów jest wykorzystywana przez rdzenną ludność Ameryki Południowej. Przypisują jej działanie wzmacniające odporność organizmu na bakterie, grzyby i wirusy. Liście werbeny cytrynowej mogą także wspierać prawidłową pracę serca, być korzystne dla stawów. W Ameryce Południowej werbena cytrynowa jest również środkiem stosowanym w przypadku problemów trawiennych – na palenie w przełyku, niestrawność i przy zbyt częstym oddawaniu stolca. Do Europy werbena trafiła w XVII wraz z hiszpańskimi odkrywcami. Szybko zyskała na popularności, a europejscy zielarze docenili ją i zalecali jej stosowanie dodatkowo w trakcie infekcji.
Werbenę można stosować na wiele sposobów. Przede wszystkim jako bezpośredni dodatek do potraw. Tu trzeba poeksperymentować i dobrać kompozycję według własnych upodobań kulinarnych. Równie proste jest sporządzenie naparu – łyżkę surowca wystarczy zalać szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem. Im dłużej będziemy je parzyć, tym napoi będzie intensywniejszy w smaku.
Przeciwwskazania do stosowania werbeny cytrynowej:
Ostrożność w stosowaniu werbeny powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
http://www.czytelniamedyczna.pl/3555,akteozyd-fenylopropanoid-o-cennych-wlasciwosciach-farmakologicznych.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lippia_tr%C3%B3jlistna
http://www.przyprawowy.pl/lippia-trojlistna-werbena-cytrynowa.html
https://www.superbherbs.net/Lemonverbena.htm