
Popularna przyprawa, dodawana do herbaty. Wykazuje właściwości uspokajające, odświeżające i odchudzające. Odświeża posmak potraw. Ceniona również w kosmetyce i aromatoterapii. Mimo suszenia nie traci swojego charakterystycznego smaku. Ułatwia oddychanie i odkrztuszanie, likwiduje nieprzyjemny zapach z ust.
Werbena cytrynowa, lippia trójlistna (Lippia citriodora) pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Obecnie bardzo powszechna. Jej białe kwiaty wydzielają intensywny, przyjemny aromat. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, dodawanych do marynat rybnych, mięsnych, zup i jarzyn.
Skład
Zawiera cytral, dipenten, limonen, carvon, nerol, citroncol, geraniol, alfa- i beta-pinen, cyneol, linalol i inne substancje bioaktywne.
Działanie
Roślina pomaga w stanach wyczerpania organizmu. Posiada właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne. Działa ściągająco, tonizująco, oraz wiatropędnie. Usprawnia trawienie, działa przeciwzakrzepowo i przeciwutleniająco. Zawarty w niej cyneol hamuje rozwój wirusów grypy. Wzmacnia układ nerwowy, uspokaja, działa antydepresyjnie. Wspomaga laktację.
Zastosowanie
Stanowi dodatek specyfików uspokajających i odprężających. Leczy dolegliwości przewodu pokarmowego, zapobiega palpitacji serca oraz migrenom. Wspomaga leczenie infekcji grzybiczych, bakteryjnych i wirusowych. Łagodzi artretyzm, stany zapalne układu moczowego. Werbena jest ważnym składnikiem aromaterapii. Ceniona również jako przyprawa. Werbenę używa się do podkreślenia smaku słodkich napojów, sosów, sałatek, zup rybnych, marynat, puddingu, również dań z owocami morza.
Dawkowanie
Najlepiej jako napar, wypijany kilka razy dziennie.
Przeciwwskazania
Stosować ostrożnie przy intensywnej lekoterapii.