Kudzu - korzeń 50g
Korzeń kudzu - Jednym z najważniejszych zastosowań korzenia kudzu w fitoterapii jest wspomaganie zmniejszania zapotrzebowania na używki. Ponadto ma on działanie przeciwutleniające i sprzyja przeciwwirusowym siłom obronnym organizmu. Kudzu wspiera prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Kudzu
Rodzina: motylkowate (łac. Papilionaceae)
Rodzaj: opornik (Pueraria)
Gatunek: ołownik łatkowaty (łac. Pueraria montana)
Inne nazwy: japoński maranta, chiński maranta
Surowiec: korzeń kudzu
Opis rośliny:
Kudzu jest wieloletnim pnączem gęsto porastającym drzewa. Pochodzi z Azji, lecz jego zasięg objął także Amerykę Północną. Surowcem zielarskim jest korzeń kudzu. Kudzu używane jest również w kuchni azjatyckiej.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie korzenia kudzu:
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej kudzu jest uważane za jedno z 50-ciu podstawowych ziół. Korzeń kudzu może być stosowany wspomagająco w terapii uzależnień, zwłaszcza od nikotyny i alkoholu. Może pobudzić zwiększenie wyrzutu dopaminy i serotoniny do mózgu. Są to hormony odpowiedzialne za nasz dobry nastrój.
Wśród składników kudzu wyróżnia się flawonoidy, wspierające przeciwrodnikową i przeciwzapalną funkcję organizmu i fitoestrogeny pomagające w regulacji gospodarki hormonalnej organizmu. Kudzu stosuje się wspomagająco w przypadku dolegliwości skórnych, w tym np. trądziku. Korzeń kudzu może także wspomagać walkę z łuszczycą. Przyspiesza regenerację komórek organizmu. Kudzu jest pomocne w zwalczaniu za wysokiego poziomu cholesterolu. Składniki korzenia kudzu sprzyjają organizmowi w zwalczaniu drobnoustrojów.
Przeciwwskazania do stosowania korzenia kudzu:
Nie stosować podczas ciąży i w trakcie karmienia piersią.
Źródła:
http://www.itmonline.org/articles/pueraria/pueraria.htm
http://alternativehealing.org/ge_gen.htm
http://www.luskiewnik.pl/autoimmunologia/new-page-4.htm