Echinacea (Jeżówka purpurowa) - korzeń 50g

Jeżowka purpurowa - korzeń cięty

Więcej szczegółów

0000399
Nowość

6,18 złbrutto
5,88 złnetto

6,18 zł za szt.

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)

Rodzina: astrowate (Asteraceae)

Rodzaj: jeżówka (Echniaecea)

Gatunek: jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)

Synonimy: Echinacea purpurea, Brauneria purpurea, Rudbeckia purpurea

Inne nazwy: rotacznica, czesłota,

Surowiec: korzeń cięty jeżówki purpurowej

Jeżówka purpurowa to bylina z rodziny astrowatych. Dorasta do metra wysokości, ma lancetowate liście z ząbkowanymi brzegami. Gdy kwitnie, wytwarza języczkowe kwiaty w kolorze czerwonym, fioletowym lub różowym. Naturalnym środowiskiem występowania jeżówki są tereny Ameryki Północnej. Jest również rośliną uprawianą do celów zielarskich w Europie i w Azji. Jeżówka wydziela bardzo przyjemny aromat i ma delikatnie słodki posmak.

Ziele jeżówki zawiera wiele cennych składników: kwas chlorogenowy, cykoriowy, flawonoidy, olejek eteryczny, polisacharydy, alkaloidy. Od dawien dawna jest stosowana w tradycyjnej medycynie do sporządzania naparów o prozdrowotnym działaniu. Medycyna ludowa zaleca jej stosowanie przede wszystkim w okresie przeziębień – działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie (w leczeniu grypy, anginy, zapalenia zatok), pomaga w usuwaniu grzybów i chorób przez nie wywoływanych, działa przeciwpasożytniczo. Ponadto korzystnie wpływa na procesy trawienne i podnosi ogólną odporność organizmu. Może być wykorzystywana do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych np., dziąseł, gardła, a także do przemywania skóry i robienia okładów. 

Jeżówka była bardzo popularnym surowcem zielarskim w latach 20. i 30. XX wieku. Stosowano ją jako remedium na wiele schorzeń oraz środek regenerujący i uodparniający. Jako pierwsi dobroczynne działanie jeżówki purpurowej odkryli ponad 400 lat temu Indianie Ameryki Północnej. Stosowali ją do przemywania trudno gojących się ran, zakażeń, ukąszeń węży. Wykorzystywano ją również jako środek przeciwgorączkowy i przeciwmalaryczny. Z jeżówki purpurowej sporządzano napary i nalewki. Napar sporządzano z jednej łyżeczki suszonego ziela zaparzanego w szklance gorącej wody. Z kolei nalewkę uzyskiwano z korzenia jeżówki, który zalewanego 50-procentowym alkoholem w proporcji 1:5 (np. 100 g surowca na 500 ml alkoholu). Z jeżówki nie robiono odwarów, gdyż przy dłuższym podgrzaniu traci ona część swoich prozdrowotnych właściwości.

Przeciwwskazania:
Jeżówki nie należy stosować w ciąży i w trakcie karmienia piersią. Nie jest również wskazana dla osób stosujących leki immunosupresyjne lub glikokortykosteroidy oraz chorujących na AIDS lub białaczkę.


Źródła:

http://www.rozanski.ch/immunolog.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BC%C3%B3wka_purpurowa

Path: > > Echinacea (Jeżówka purpurowa) - korzeń 50g
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: