Tojowiec ( Condurango ) kora
Tojowiec to liana, która występuje w Amazonii. Była szeroko stosowana przez Indian, głównie na wsparcie układu pokarmowego - pomagała w regulacji wypróżnień, wzmocnieniu produkcji soków trawiennych i prawidłowej pracy żołądka.
Tojowiec kondurango (Marsdenia cundurango)
Rodzina: toinowate (łac. Apocynaceae)
Rodzaj: tojowiec (łac. Marsdenia)
Gatunek: tojowiec kondurango (łac. Marsdenia cundurango)
Inne nazwy: Kora kondurango, bejuco de condor, bejuco de sapo, condor plant, common condorvine,
condurango, condurango blanco, eagle vine, tucacsillu
Surowiec: kora tojowca cięta
Opis rośliny:
Tojowiec kondurango jest dosyć grubą lianą, która występuje w górskich rejonach amazońskiej dżungli – w Peru, Ekwadorze i Kolumbii. Z kolei w Afryce jest popularną rośliną uprawianą.
Surowcem wykorzystywanym w zielarstwie jest kora tojowca. Zawiera substancje, np. fitosterole, flawony, glikozydy, alkaloidy, trójterpeny, kumaryny, wanilinę, cyklitole, kwas kawowy i chloragenowy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kory tojowca:
Kora tojowca, a właściwie przygotowywany z niej odwar, stosowany był przede wszystkim przy wspieraniu układu trawiennego. Tojowiec wpływał na pobudzenie apetytu i wzmożoną produkcję soku żołądkowego, śliny i żółci, a także sprzyja regulacji wypróżnień. Kora tojowca mogła także pomagać zwiększać absorpcję składników odżywczych. Według podań pomagała również w łagodzeniu problemów związanych z pracą żołądka, wspierała osłonę ścian żołądka i jelit. Indianie Ameryki Południowej stosowali korę tojowca również w przypadku ukąszeń jadowitych węży.
Przeciwwskazania do stosowania kory tojowca:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby uczulone na lateks.
Surowiec roślinny przeznaczony do zastosowań zewnętrznych.
Źródła:
http://rozanski.li/893/cortex-condurango-kora-kondurango-w-fitoterapii/
http://www.rain-tree.com/condurango.htm#.WmiaW3ndjcs