Rodzina: nasturcjowate (łac. Tropaeolaceae) Rodzaj: nasturcja (łac. Tropaeolum) Gatunek: nasturcja większa (łac. Tropaeolum majus) Innenazwy: Nasturtium, Indian cress. Surowiec: ziele nasturcji większej
Opis rośliny:
Nasturcja większa to ozdobna roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest byliną, która jest wytrzymała na zmienne warunki atmosferyczne. Z tego też względu jest bardzo chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach. Nasturcja ma okrągłe, tarczowate liście, przy których w maju pojawiają się kwiaty o intensywnych barwach, od żółci po wyrazistą czerwień.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie nasturcji większej:
Zarówno owoce nasturcji, jak i jej liście oraz kwiaty są jadalne i mogą być wykorzystywane jako składniki sałatek lub w formie przypraw. Nasturcja to jednak nie tylko jadalna roślina ozdobna. W medycynie naturalnej ziele nasturcji jest cenionym surowcem, z którego przygotowuje się napar o szerokim działaniu prozdrowotnym. W liściach i kwiatach nasturcji znajdują się m.in. flawonoidy, glukozynolany, triterpeny i kwasy tłuszczowe.
Ziele nasturcji znane jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego działania na układ odpornościowy i dlatego zalecane jest szczególnie w trakcie infekcji (grypy, przeziębień, anginy, infekcji dróg oddechowych), bywa wykorzystywany do płukania jamy ustnej i gardła. Napar jest również stosowany zewnętrznie do przemywania skóry. W Ameryce Południowej nasturcja jest wykorzystywana jako naturalny antybiotyk oraz remedium na problemy trawienne.
Przeciwwskazania:
Nasturcja nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.