Algi brunatne (Ascophyllum nodosum) 100g
Algi brunatne to glony, popularnie zwane wodorostami, które spotkamy w chłodnych wodach mórz i oceanów. Podobnie jak ich kuzyni – algi zielone i czerwone – należą do tzw. super food, czyli pokarmów, które w swoim składzie zawierają niemal wszystkie niezbędne do życia witaminy i składniki mineralne. Od wielu lat są cenione i wykorzystywane także przez przemysł kosmetyczny.
Algi brunatne (łac. Ascophyllum nodosum)
Rodzina: brunatnice
Gatunek: algi brunatne (łac. Ascophyllum nodosum)
Surowiec: algi drobnocięte
Zastosowanie alg brunatnych: napar ziołowy, peeling do skóry, dodatek do potraw.
Opis rośliny:
Algi brunatne zwykliśmy potocznie nazywać wodorostami. Napotykamy je w zimnych morzach i oceanach. Brunatnice występują głównie w okolicach Japonii, Korei i Chin.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie alg brunatnych:
Te niepozorne rośliny są niezwykle wartościowe. Wraz ze swoimi zielonymi i czerwonymi kuzynami zaliczane są do pokarmów tzw. super food, czyli takich, które zawierają w sobie w zasadzie wszystkie niezbędne dla organizmu człowieka substancje odżywcze i minerały. Znajdują się w nich m.in. łatwo przyswajalne jod, fosfor, żelazo, witamina B12, kwas foliowy, błonnik czy ryboflawina. Wszystkie algi (brunatne, zielone, czerwone) są bardzo wartościowym pokarmem, jaki oferuje nam natura. Wykorzystywane są od wielu wieków między innymi przez właściwości odżywcze. Pomagają organizmowi utrzymać prawidłową wagę ciała, regulować poziom cukru i cholesterolu, są ponadto bogatym źródłem jodu. Działają odżywczo i wzmacniająco na cały organizm, poprawiają wygląd i kondycję cery, włosów, paznokci. Algi są cenione również w przemyśle kosmetycznym.
Zawierają duże ilości fukoksantyny i tym samym mogą korzystnie oddziaływać na pracę wątroby i układu trawiennego. W tradycyjnej medycynie azjatyckiej wykorzystywane były w przypadku wspomagania funkcjonowania tarczycy, a także do okładów na rany i poparzenia. W ciągu ostatnich lat stały się również bardzo popularnym dodatkiem kulinarnym.
Najzdrowszym sposobem stosowania alg jest ich bezpośrednie spożywanie. Wówczas nasz organizm przyswaja najwięcej cennych składników. Dobrym pomysłem jest włączenie alg do naszej codziennej diety. Bardzo dobrze pasują do zup, sosów czy sałatek.
Przeciwwskazania do stosowania alg brunatnych:
Ze względu brak stosownych badań nie zaleca się ich stosowania kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Źródła:
http://greenlife.com.pl/algi-brunatne-naturalne-zrodlo-witamin-i-mineralow/
https://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/kosmetyki/algi-w-kosmetykach-wlasciwosci-i-zastosowanie-alg-w-kosmetyce-aa-3Xxv-1jqu-PZy7.html
Więcej informacji o algach brunatnych znajdziesz na blogu:
https://www.plantago-sklep.pl/blog/algi-brunatne/