Algi brunatne (Ascophyllum nodosum) 100g

Algi brunatne to glony, popularnie zwane wodorostami. które spotkamy w chłodnych wodach mórz i oceanów. Podobnie, jak ich kuzyni – algi zielone i czerwone – należą do tzw. super food, czyli pokarmów, które w swoim składzie zawierają niema wszystkie niezbędne do życia witaminy i składniki mineralne. Od wielu lat są cenione i wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny.

Więcej szczegółów

0000455
Nowość

14,00 zł

14,00 zł za szt.

- +

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Algi brunatne (Ascophyllum nodosum)


Rodzina: brunatnice
Gatunek: algi brunatne (łac. Ascophyllum nodosum)
Surowiec: algi cięte


Opis rośliny:


Algi brunatne zwykliśmy potocznie nazywać wodorostami. Napotykamy je w zimnych morzach
i oceanach. Brunatnice występują głównie w okolicach Japonii, Korei i Chin.
Te niepozorne rośliny są niezwykle wartościowe. Wraz ze swoimi zielonymi i czerwonymi kuzynami zaliczane są to pokarmów tzw. super food, czyli takich, które zawierają w sobie w zasadzie wszystkie niezbędne dla organizmu człowieka substancje odżywcze i minerały. Znajdują się w nich m.in. łatwo przyswajalne jod, fosfor, żelazo, witamina B12, kwas foliowy, błonnik czy ryboflawina. Algi są również często wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym.
Wszystkie algi (brunatne, zielone, czerwone) są jednym z najzdrowszych pokarmów, jaki oferuje nam natura. Algi od wielu wieków wykorzystywane są ze względu na swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne. Pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, obniżają poziom złego cholesterolu, są bogatym źródłem jodu, którego tak bardzo brakuje w naszej diecie. Działają odżywczo i wzmacniająco na cały organizm, poprawiają wygląd i kondycję cery, włosów, paznokci.
Zawierają duże ilości fukoksantyny i tym samym korzystnie oddziałują na pracę wątroby i całego układu trawiennego. Wspomagają usuwanie z organizmy toksyn i metali ciężkich.
W tradycyjnej medycynie azjatyckiej wykorzystywane są w przypadku problemów z tarczycą,
a także do okładów na rany i poparzenia. Są cenione w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. W ciągu ostatnich lat stały się również bardzo popularnym dodatkiem kulinarnym.
Najzdrowszym sposobem stosowania alg jest ich bezpośrednie spożywanie. Wówczas nasz organizm przyswaja najwięcej cennych składników. Dobrym pomysłem jest włączenie alg do naszej codziennej diety. Bardzo dobrze pasują do zup, sosów czy sałatek.


Przeciwskazania:


Algi uważane są za produkt bezpieczny. Jednak ze względu brak stosownych badań nie zaleca się ich stosowania kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Ze względu na dużą zawartość jodu w algach, osoby chorujące na schorzenia tarczycy powinny skonsultować stosowanie alg z lekarzem lub fitoterapeutą.


Źródła:

http://greenlife.com.pl/algi-brunatne-naturalne-zrodlo-witamin-i-mineralow/
https://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/kosmetyki/algi-w-kosmetykach-wlasciwosci-i-zastosowanie-alg-w-kosmetyce-aa-3Xxv-1jqu-PZy7.html

Path: > > > Algi brunatne (Ascophyllum nodosum) 100g
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: