Chmiel – szyszki (łac. Lupuli flos)
Rodzina: konopiowate (łac. Cannabaceae)
Rodzaj: chmiel (łac. Humulus)
Gatunek: chmiel zwyczajny (łac. Humulus lupulus)
Surowiec: szyszki chmielu
Opis szyszek chmielu:
Chmiel zwyczajny, to bylina z rodziny konopiowatych, która pierwotnie rosła dziko na południowych terenach Europy, Ameryki Północnej i na Bliskim Wschodzie. Ze względu na jej rosnącą popularność stała się rośliną uprawną, a następnie wtórnie dziką, na nowych terenach. Również w Polsce często możemy spotkać dziko rosnący chmiel. Szyszkami są nazywane żeńskie kwiaty chmielu. Ich powierzchnia jest lepka za sprawą tzw. lupuliny (żywicy), substancji nadającej charakterystyczny gorzkawy posmak. Szyszki chmielu są bogate w wiele substancji. W ich składzie znajdziemy przede wszystkim kwasy goryczkowe, terpeny, chalkony, flawonoidy, katechiny i fitoestrogeny.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Współcześnie szyszki chmielu kojarzą nam się przede wszystkim ze złocistym napojem alkoholowym. Jednak jako surowiec browarniczy znalazły zastosowanie stosunkowo późno. Pierwotnie były znanym i cenionym środkiem wspomagającym uspokojenie i wyciszenie. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali je, aby uspokoić skołatane nerwy, ułatwić zasypianie, a także zmniejszyć libido.
Szyszki chmielu przede wszystkim pomagają wyciszyć układ nerwowy, ale także poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego – wzmagają produkcję soków żołądkowych i żółci, regulują pracę jelit. Pomagają w przypadku palenia w przełyku i żołądku czy niestrawności. Chmiel zawiera antyoksydanty. Dzięki zawartości fitoestrogenów może pomagać regulować gospodarkę hormonalną i wspierać w okresie menopauzy.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ze względu na brak stosownych badań, nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Źródła: