Portulaka pospolita to znana niemalże na całym świecie roślina. Dzięki swoim właściwościom leczniczym jest wykorzystywana w ziołolecznictwie już od starożytności. Wtedy starożytni Egipcjanie stosowali ją na problemy z układem moczowym. Obecnie pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz wspomaga proces gojenia się ran.
Portulaka pospolita (łac. Portulacaoleracea) ziele
Rodzina: portulakowate (łac. Portulacaceae) Rodzaj: portulaka (łac. Portulaca) Gatunek: portulaka pospolita (łac. Portulacaoleracea) Synonim: portulaka warzywna Surowiec: ziele
Portulaka pospolita to roślina, która występuje niemalże na całej kuli ziemskiej. Nie jest ona wymagającą rośliną, gdyż do skiełkowania potrzebuje 8-10ºC. Rośnie w miejscach suchych, często na piaskach. Portulakę zbierać można od czerwca do sierpnia. Jest też łatwa w uprawie, dzięki czemu możemy ja mieć w swojej doniczce. Portulaka zawiera wiele cennych składników, m.in. witaminę A, C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo. Poza właściwościami leczniczymi, dzięki czemu wykorzystywana jest w ziołolecznictwie, posiada walory smakowe, więc znalazła swoje zastosowanie również w kosmetyce i kuchni.
Działanie i zastosowanie:
wspomaga procesy trawienia
łagodzi objawy zgagi
wspomaga proces gojenia się ran
tonizuje
działa antyoksydacyjnie
Właściwości i działanie udokumentowane przez zastosowanie tradycyjne:
Portulakę pospolitą wykorzystywano w celach leczniczych już w starożytności. Starożytni Egipcjanie stosowali napar z ziela portulaki w przypadku problemów z układem moczowym.
Dawkowanie:
Wywar: 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody, następnie gotować do 15 minut. Przygotowany wywar odstawić do przestygnięcia. Pić 1 łyżeczkę 3 razy dziennie. Wywar można również stosować zewnętrznie na trudno gojące się rany.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
Portulaka pospolita zwykle jest dobrze tolerowana i nie ma przeciwwskazań do stosowania.