Spis treści
Orzech włoski liść (Folium Juglandis) występuje w Europie oraz Azji. Uprawiany w celach spożywczych ze względu na jadalne, dość kaloryczne nasiona – orzechy. Liście orzecha od wieków stosowano w leczeniu cukrzycy, krzywicy oraz pasożytów przewodu pokarmowego. Stosowano je również jako skuteczną ochronę przed owadami, nacierano nimi bydło. Do celów leczniczych wykorzystuje się orzechy oraz liście.
Orzech włoski liść – skład, działanie i zastosowanie
Skład
Olejek eteryczny, około 40 różnych związków lotnych, juglon, garbniki, flawonoidy, kwas galusowy, kwas askorbinowy, karotenoidy, triterpeny, witaminy B1, B2, C, K, PP
Działanie
Ze względu na działanie juglonu i olejku eterycznego, liście mają zastosowanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, z kolei tanina wykazuje efekty ściągające. Właściwości hipoglikemiczne surowca potwierdzono badaniami naukowymi. Odwary hamują krwawienia przewodu pokarmowego, łagodzą gruźlicę.
Zastosowanie Folium Juglandis
Choroby zakaźne, wirusowe, skórne, wrzody, skąpomocz, obrzęki różnego typu. Produkt stosuje się wewnętrznie i zewnętrznie. Orzech włoski jest szeroko stosowany w kosmetologii. Liść i jego przetwory stanowią naturalną substancję brązującą w samoopalaczach oraz farbach do włosów. Surowiec można wykorzystać do robienia naparów, nalewek, zasypek.
Przeciwwskazania
Brak, można podawać nawet małym dzieciom.
Liść orzecha włoskiego możesz zakupić tutaj > Orzech włoski – liść cięty