Boldo (Peumus boldus)

Boldo to drzewo osiągające wysokość do 8 metrów. Występuje głównie w Chile i Peru, ale jest także uprawiane we Włoszech, Maroku, Brazylii.

Działanie

Przeprowadzono wiele badań na rośliny, które wykazały, że wykazuje ona działanie ochronne w stosunku do wątroby i stymuluje produkcję żółci. Działa także stymulująco na trawienie. Boldyna czyli główny składnik Boldo wykazała także działanie moczopędne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz zdolność do zmniejszenia nadmiaru kwasu moczowego. Boldo wykazuje także działanie przeciwzapalne i przeciwskurczowe oraz chroni jelito grube przed uszkodzeniami oraz hamuje agregację płytek krwi.

Zastosowanie

Głównie zastosowania boldo to:

- Kamienie żółciowe

- Stymulacja wytwarzania żółci

- Wzmocnienie funkcji wątroby

- Choroby jelita grubego takie jak zapalenie, zaparcia czy zespół jelita drażliwego

- Przywry wątrobowe

- Pasożyty układu pokarmowego

- Zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego (powolne trawienie, wrzody, brak żółci, niestrawność)

Produkt dodany do ulubionych