Zielarskie Centrum Wiedzy

Pieprz kubeba (piper cubeba) – jakie korzyści zdrowotne przynosi?

Cubeb pepper
Pieprz kubeba

Rodzina: Piperaceae

Rodzaj: Piper

Gatunek: Piper cubeba

Synonimy: Cubeb

Inne nazwy: Cubeb pepper, Java pepper, Tailed cubbebs, Tailed pepper, pieprz ogoniasty.

Pieprz kubeba to roślina pochodząca z Malezji. Ma postać krzewiącego się pnącza o liściach sercowatych i podługowatych. Z punktu widzenia ziołolecznictwa najcenniejsze są jednak wydawane przez ten gatunek owoce: zakończone charakterystycznymi ogonkami, ciemne i pomarszczone kuleczki, dojrzewające w podłużnych, walcowatych kwiatostanach. Pozyskuje się z nich silnie aromatyczną przyprawę, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale też wykazuje pozytywne działanie na zdrowie. Pieprz kubeba jest obecnie uprawiany w Indonezji, między innymi na Jawie i Sumatrze – stąd jego popularne nazwy.

Skład: Owoc rośliny zawiera lignany, między innymi kubebinę oraz olejek eteryczny, składający się z monoterpenów i seskwiterpenów.

Główne zastosowania pieprzu Kubeba:

  • gorączka
  • stany zapalne
  • choroby pasożytnicze
  • nieżyt układu oddechowego
  • problemy z trawieniem
  • bóle zębów
  • infekcje układu moczowego i płciowego

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Już w 1839 roku wyodrębniono unikalną substancję czynną, zawartą w tym gatunku pieprzu – nazwano ją kubebiną. Jak dowiodły badania, związek ten wykazuje działanie przeciwzapalne. Drugim ważnym składnikiem pieprzu jest eteryczny olejek kubebowy: działający przeciwbólowo, udrożniający drogi oddechowe i łagodzący zaburzenia trawienne. Jego zasługą jest też przeciwpierwotniakowe działanie tego pieprzu.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Z niezwykłych właściwości pieprzu kubeba zdawały sobie sprawę już tradycyjna medycyna chińska i ziołolecznictwo tybetańskie. W średniowieczu, za sprawą Arabów, sława tego gatunku dotarła także do Europy – poznano, że pieprz kubeba działa rozgrzewająco, wykrztuśnie i moczopędnie. Był wówczas bardzo wysoko cenioną przyprawą, chętnie stosowaną także w przypadku wielu dolegliwości: zarówno infekcji wywoływanych przez drobnoustroje, jak i stanów zapalnych rozmaitego pochodzenia. Polecano go jako remedium na gorączkę, bóle zębów, nieświeży oddech, a nawet infekcje dróg oddechowych.

W Chinach dotąd pieprz kubeba jest znany jako afrodyzjak, roślina wspomagająca płodność. 

Ciekawostką jest fakt, że przed II wojną światową produkowano papierosy z domieszką pieprzu kubeba, które przepisywano osobom cierpiącym na katar sienny, a nawet astmę. Z kolei u progu XXI wieku ów pieprz pojawił się w recepturach odmładzających kosmetyków.

Dawkowanie pieprzu kubeba:

Sproszkowany pieprz kubeba można dodawać do potraw, przy czym zalecana dzienna dawka to około 2 gramów surowca.

Przeciwwskazania:

Okres ciąży i karmienia piersią.

Źródła:

  • http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_cubeb_pepper.htm
  • http://www.hmdb.ca/metabolites/HMDB30682
Pieprz kubeba - cały owocPieprz kubeba - cały owoc

Pieprz kubeba - cały owoc

Sprawdź produkt
Imbir (Zingiber officinale) - kłącze obrane cięteImbir (Zingiber officinale) - kłącze obrane cięte

Imbir (Zingiber officinale) - kłącze obrane cięte

Sprawdź produkt
Kardamon mielonyKardamon mielony

Kardamon mielony

Sprawdź produkt
Anyż gwiazdkowy - cały 50gAnyż gwiazdkowy - cały 50g

Anyż gwiazdkowy - cały 50g

Sprawdź produkt
Czarnuszka siewna - ziarno 50gCzarnuszka siewna - ziarno 50g

Czarnuszka siewna - ziarno 50g

Sprawdź produkt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *