Spis treści

Rodzina: Piperaceae
Rodzaj: Piper
Gatunek: Piper cubeba
Synonimy: Cubeb
Inne nazwy: Cubeb pepper, Java pepper, Tailed cubbebs, Tailed pepper, pieprz ogoniasty.
Pieprz kubeba to roślina pochodząca z Malezji. Ma postać krzewiącego się pnącza o liściach sercowatych i podługowatych. Z punktu widzenia ziołolecznictwa najcenniejsze są jednak wydawane przez ten gatunek owoce: zakończone charakterystycznymi ogonkami, ciemne i pomarszczone kuleczki, dojrzewające w podłużnych, walcowatych kwiatostanach. Pozyskuje się z nich silnie aromatyczną przyprawę, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale też wykazuje pozytywne działanie na zdrowie. Pieprz kubeba jest obecnie uprawiany w Indonezji, między innymi na Jawie i Sumatrze – stąd jego popularne nazwy.
Skład: Owoc rośliny zawiera lignany, między innymi kubebinę oraz olejek eteryczny, składający się z monoterpenów i seskwiterpenów.
Główne zastosowania pieprzu Kubeba:
- gorączka
- stany zapalne
- choroby pasożytnicze
- nieżyt układu oddechowego
- problemy z trawieniem
- bóle zębów
- infekcje układu moczowego i płciowego
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Już w 1839 roku wyodrębniono unikalną substancję czynną, zawartą w tym gatunku pieprzu – nazwano ją kubebiną. Jak dowiodły badania, związek ten wykazuje działanie przeciwzapalne. Drugim ważnym składnikiem pieprzu jest eteryczny olejek kubebowy: działający przeciwbólowo, udrożniający drogi oddechowe i łagodzący zaburzenia trawienne. Jego zasługą jest też przeciwpierwotniakowe działanie tego pieprzu.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
Z niezwykłych właściwości pieprzu kubeba zdawały sobie sprawę już tradycyjna medycyna chińska i ziołolecznictwo tybetańskie. W średniowieczu, za sprawą Arabów, sława tego gatunku dotarła także do Europy – poznano, że pieprz kubeba działa rozgrzewająco, wykrztuśnie i moczopędnie. Był wówczas bardzo wysoko cenioną przyprawą, chętnie stosowaną także w przypadku wielu dolegliwości: zarówno infekcji wywoływanych przez drobnoustroje, jak i stanów zapalnych rozmaitego pochodzenia. Polecano go jako remedium na gorączkę, bóle zębów, nieświeży oddech, a nawet infekcje dróg oddechowych.
W Chinach dotąd pieprz kubeba jest znany jako afrodyzjak, roślina wspomagająca płodność.
Ciekawostką jest fakt, że przed II wojną światową produkowano papierosy z domieszką pieprzu kubeba, które przepisywano osobom cierpiącym na katar sienny, a nawet astmę. Z kolei u progu XXI wieku ów pieprz pojawił się w recepturach odmładzających kosmetyków.
Dawkowanie pieprzu kubeba:
Sproszkowany pieprz kubeba można dodawać do potraw, przy czym zalecana dzienna dawka to około 2 gramów surowca.
Przeciwwskazania:
Okres ciąży i karmienia piersią.
Źródła:
- http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_cubeb_pepper.htm
- http://www.hmdb.ca/metabolites/HMDB30682
