Kava Kava Root ( Pieprz metystynowy ) – naturalny antydepresant

Pieprz metystynowy (Piper methysium) – znany pod nazwą kava, Kava Kava, ‘ava, yagona czy sakau. Roślina należąca do rodziny pieprzowatych (Piperaceae), pochodząca z wysp Mikronezji i Vanuatu. Od stuleci uprawiana na wyspach zachodniego Pacyfiku, obecnie coraz popularniejsza w Europie.
Kava jest krzewem (byliną) o wzniesionych pędach, dorastającym do 5 metrów wysokości. Charakteryzują ją duże (ok. 15-centymertowe) liście o sercowatym kształcie. Jest rośliną dwupienną. Kwiaty męskie tworzą kłosy o cylindrycznym kształcie i długości ok. 12 cm. Są drobne o kremowo-białej barwie. Zaś kwiaty żeńskie są dużo rzadsze i tylko czasami zawiązują nasiona. Pieprz metystynowy naturalnie występuje w tropikalnym klimacie w rejonie wysp Pacyfiku, uprawiany jest również w Indiach.
Zakorzeniona tradycja, a współczesność
Kava Kava jest niezwykle ważną rośliną dla ludów mieszkających na wyspach Pacyfiku. Ma ona swoją funkcję w życiu kulturalnym i religijnym, a nawet politycznym. Trudno tam sobie wyobrazić święto czy inne istotne wydarzenie lub spotkanie bez rytuału jej parzenia i następnie wspólnego picia.
Tradycyjnie korzeń kavy był najpierw przeżuwany, zalewany wodą i poddawany procesowi fermentacji. Tak przygotowany napój wlewano do naczynia z łupiny kokosowej, a rytuał picia rozpoczynano od najważniejszego gościa. W ten sposób rozpoczynano święta, ceremonie, a nawet spotkania polityczne. Warto zaznaczyć, że w wielu miejscach ten rytuał przetrwał do dziś. Wprawdzie rzadko wykorzystuje się przeżuty korzeń, raczej sięga się po surowiec mielony mechanicznie, sama roślina nadal ma ogromne znaczenie dla tamtejszych kultur.


Kava od wieków wykorzystywana jest również jako środek leczniczy. Napar z kavy ceniony jest przede wszystkim za swój dobroczynny wpływ na samopoczucie osób go pijących – działa uspokajająco, łagodzi stres, ułatwia zasypianie i poprawia nastój. Medycy i szamani zalecali jej picie w okresie różnych infekcji, szczególnie w przypadku problemów z układem moczowym i do walki z różnego rodzaju bólami ( mięśni, głowy itp.). Ponadto wykorzystywano ją do łagodzenia bólu menstruacyjnego czy walki z bezsennością. Działa relaksująco i odprężająco, łagodzi stres. Jej dobroczynne działanie docenili również marynarze. Uczestnicy wypraw Jamesa Cooka spożywali napój z kavy, aby łagodzić objawy choroby morskiej oraz minimalizować negatywne stany psychiczne spowodowane długotrwałą rozłąką z rodzinami i domem. To najprawdopodobniej za ich pośrednictwem roślina dotarła również do Europy.
Kava kava wspołcześnie
Współcześnie preparaty na bazie kavy są uznanymi środkami wykorzystywanymi do walki z depresją i wszelkiego rodzaju spadkami kondycji psychicznej. Docenia się jej dobroczynne działanie uspokajające, łagodzące napady lęku czy agresji. Wielu lekarzy zaleca spożywanie naparu z pieprzu metystynowego ze względu na jego skuteczność, a przy tym brak skutków ubocznych, które towarzyszą przyjmowaniu środków psychotropowych (np. zaburzenia koncentracji czy opóźnienia reakcji). Kawalaktony zawarte w korzeniu kavy, poprzez oddziaływanie na układ limbiczny (struktura mózgu ssaków odpowiedzialna za emocje) poprawia nastrój, łagodzi napięcia i działa antydepresyjnie.
Badania wykazały, że substancje bioaktywne zawarte w kavie, zmniejszają napięcie mięśniowe, łagodzą ból. Udowodniono również jej dobroczynne działanie w łagodzeniu objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca czy zawroty głowy. Chociaż nazwa kava nasuwa nam przede wszystkim skojarzenia z popularnym napojem, jej działanie można określić jako wręcz przeciwne do działania kofeiny – wycisza i rozleniwia. Pomimo działania psychoaktywnego, kava nie uzależnia. Jej spożycie daje przyjemne uczucie odprężenia i relaksu, ale nie otumania i pozwala zachować jasność umysłu.
Legalność Kava Kava
Przez pewien czas, pieprz metystynowy podejrzewany był o szkodliwy wpływ na funkcjonowanie wątroby i w Polsce był środkiem, którego posiadanie było nielegalne. Jednak w 2016 roku Główny Inspektoraty Sanitarny zalecił usunięcie kavy z listy środków zakazanych i uchwałą Ministra Zdrowia z dnia 17 sierpnia 2018 roku została zalegalizowana i dopuszczona do sprzedaży. Kava Kava w obrocie na rynku polskim ma status środka do zastosowań zewnętrznych, dzieje się tak za sprawą regulacj prawnych. Aktualnie nie ma możliwości rejestracji Kavy jako środka spożywczego lub suplementu diety w Polsce.
Informacje dotyczące rozporządzenia
Zapraszamy do kupna produktu Kava kava.
Właściwości zdrowotne kavy
- działa wyciszająco, łagodzi negatywne skutki stresu
- skuteczna w walce z depresją i stanami lękowymi
- zmniejsza dotkliwe objawy menopauzy, bóle i zawroty głowy, uderzenia gorąca
- wycisza organizm, ułatwia zasypianie
- może być stosowana w trakcie infekcji układu moczowego
- łagodzi bóle mięśniowe (może być stosowana również zewnętrznie, wcierana w bolące miejsca)

Bogactwo substancji czynnych
Korzeń kavy zawiera przede wszystkim kawalaktony (do 20%, ekstrakt aż 70%), skrobię, białka, cukry i sole mineralne.
Tradycyjne przygotowanie napoju.
Około 20 -35 gram surowca wsypujemy do woreczka filtracyjnego (może być również w coś na wzór pończochy ) , całość zanurzamy w letniej przegotowanej wodzie ( ok. 500 – 600 ml ) wyciskamy 10 – 15 minut tak aby z korzenia wydobyła się cała esencja i przeszła do wody, pozostałości po korzeniu wyrzucamy. Przygotowany napój pijemy jednym dwoma dużymi łykami co 15 – 20 minut używając małej miseczki ( np. łupina kokosa ). Napój spożywany na pusty żołądek działa silniej. Dlatego też, tradycyjnie jest napojem podawanym raczej w porze kolacji, aby wyciszyć organizm przed snem. Może być również stosowany zewnętrznie, do wcierania w bolące mięśnie czy stawy.
Środki ostrożności
Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią – nie przeprowadzono odpowiednich badań w tym zakresie. Długotrwałe stosowanie może objawić się zmianami skórnymi w postaci żółtawych plam, zanikają po zaprzestaniu stosowania.
Źródło:
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_metystynowy
- http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,395399,pieprz-metystynowy-skuteczny-w-leczeniu-zaburzen-lekowych.html
- http://ladnydom.pl/Ogrody/1,116527,17248417,Lekarstwo_czy_narkotyk__Jak_smakuje_kava_.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4630875/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12383029