Kava Kava New Zealand - korzeń mielony
Kava kava (łac. Piper methysticum) to roślina naturalnie rosnąca na terenie wysp Oceanu Spokojnego. W tamtej części świata z jej korzenia przygotowuje się bardzo popularny napój, który spożywa się niekiedy każdego dnia, aby się rozluźnić i poprawić sobie nastrój. Obecnie służy jedynie do zastosowań zewnętrznych na skórę.
Kava kava (Piper methysticum)
Rodzina: pieprzowate (łac. Piperaceae)
Rodzaj: pieprz metystnowy (łac. Piper methysticum)
Synonimy: kava, pieprz metystynowy
Inne nazwy: ava, yagona
Surowiec: korzeń mielony
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia
Kava kava New Zealand 10% kavalaktonów
Rodzaj: Szlachetna kava / Kava Noble
Zawartość kawalaktonów: 10%
Kolor: beżowy
Postać: proszek (mielony korzeń, jednolita frakcja)
Zapach : charakterystyczny
Chemotyp: 423615
Badania mikrobiologiczne: Tak
Źródło: Certyfikowane
Opis rośliny:
Kava kava, czyli pieprz metystynowy, to roślina, która występuje na wyspach Oceanu Spokojnego. Wywodzi sie z Mikronezji i Vanuatu. Obecnie jej uprawy możemy spotkać również w Indiach. Napój przygotowywany z jej korzenia jest bardzo popularny i uważany za środek poprawiający nastrój i rozluźniający.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kava kavy:
Nazwa rośliny może być nieco myląca, gdyż tak naprawdę kava działa odwrotnie niż popularna kawa. Nie pobudza, a wspiera wyciszenie. Kava zawiera przede wszystkim znaczne ilości kawalaktonów, które mogą oddziaływywać na układ nerwowy. Napój z kavy wspierał rozluźnienie, zmniejszał uczucie zmęczenia umysłowego, wyciszał i ułatwiał zasypianie. Pomagał organizmowi łagodzić dolegliwości bólowe i wspierał pracę układu odpornościowego.
Pieprz metystynowy to roślina od stuleci ceniona przez ludy zamieszkujące Pacyfik. Używa się go tam przede wszystkim jako środka uspokajającego i ułatwiającego osiągnięcie stanu medytacji.
W XVIII wieku kava kava trafiła do Europy. Przywieźli ją marynarze, którzy również ją stosowali, aby redukować napięcia i stresy towarzyszące im podczas wielotygodniowych rozłąk z rodzinami.
Kava kava może być stosowana jako surowiec zielarski stosowany wyłącznie zewnętrznie w połączeniu z wodą jako okład, pomocniczo w celu łagodzenia dolegliwości związanych z grzybicą skóry.
Przeciwwskazania do stosowania kava kavy:
Produktu nie powinny stosować dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Ważne:
Kava kava może być zastosowana jako surowiec zielarski wyłącznie zewnętrznie w połączeniu z wodą jako okład, pomocniczo w celu łagodzenia dolegliwości związanych z grzybicą skóry.
Przed użyciem należy zrobić próbę skórną umieszczając niewielką ilość surowca rozpuszczonego w wodzie na niewielkim obszarze skóry obserwując reakcję skóry, aby uniknąć ewentualnego podrażnienia skóry (alergia).
Powyższe informacje nie mogą być traktowane jako jedyne źródło wiedzy na temat opisanego zioła.
Źródła:
1.THE UNIVERSITY OF TEXAS AT EL PASO
https://www.utep.edu/herbal-safety/herbal-facts/herbal%20facts%20sheet/kava-kava.html
2."Medicinal Properties of Herbs and Plants autorstwa": Marla Purcelley
https://books.google.pl/books?id=_-vdCQAAQBAJ&pg=PT459&lpg=PT459&dq=research+on+the+external+application+of+kava+kava&source=bl&ots=9HCYQgMfnF&sig=ACfU3U3QEDeMkrV6JBLzSt-M_RydaOSd_g&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjcvcue543qAhUvtYsKHXplCrEQ6AEwAnoECAYQAQ#v=onepage&q=research%20on%20the%20external%20application%20of%20kava%20kava&f=false
3.Encyclopaedia of Herbs and their Uses.Publication AuthorBown. D.PublisherDorling Kindersley, London.Year1995 ISBN0-7513-020-31
4. http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Piper+methysticum
5. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-is-kava-kava#1