Kava Kava New Zealand - korzeń mielony

Kava kava (łac. Piper methysticum) to roślina naturalnie rosnąca na terenie wysp Oceanu Spokojnego. W tamtej części świata z jej korzenia przygotowuje się bardzo popularny napój, który spożywa się niekiedy każdego dnia, aby się rozluźnić i poprawić sobie nastrój.

Więcej szczegółów

Nowość

34,00 złbrutto
31,48 złnetto

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Kava kava New Zealand korzeń mielony

New Zealand - korzeń (łac. Piper methysticum)

Rodzina: pieprzowate (łac. Piperaceae)

Rodzaj: pieprz metystnowy (łac. Piper methysticum)

Synonimy: kava, pieprz metystynowy

Inne nazwy: ava, yagona

Rodzaj: Szlachetna kava / Kava Noble

Zawartość kawalaktonów: 10%

Kolor: beżowy

Postać: proszek ( mielony korzeń , jednolita frakcja )

Zapach i smak: charakterystyczny

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Chemotyp: 423615

Badania mikrobiologiczne: Tak

Źródło: Certyfikowane

Zawartość związków aktywnych:

Surowiec: korzeń mielony

Kava kava, czyli inaczej pieprz metystynowy jest należącym do rodziny pieprzowatych (Piperaceae) krzewem sięgającym aż do 4 metrów wysokości. Posiada duże (ok. 15-centrymetrowe) liście o kształcie przypominającym serce, a w czasie kwitnienia obsypuje się charakterystycznymi białymi kwiatami o mocnej, ale przyjemnej woni. Jest to roślina dwupienna, której kwiaty męskie układają się w kłosy cylindrycznej formie, a żeńskie są o wiele rzadsze i jedynie niekiedy zawiązują nasiona. Naturalnie występuje w gorącym, wilgotnym klimacie, przede wszystkim na wyspach Pacyfiku. Wywodzi się konkretnie z Mikronezji oraz Vanuatu. Co więcej, obecnie dość powszechnie uprawia się ten krzew także w Indiach. Coraz większą popularnością cieszy się również w Europie, gdzie także zaczyna się doceniać jej niezwykłe właściwości.

Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:

Poza wieloma korzystnymi składnikami bioaktywnymi, Kava kava zawiera również dużo kawalaktonów, oddziałujących na działanie układu limbicznego, czyli tej części mózgu ssaków, która odpowiada za doświadczanie emocji. W ten sposób, może uspokajać i działać tonująco na układ nerwowy, redukuje negatywne oddziaływanie chronicznego zmęcznia umysłowego na organizm, pozwala się wyciszyć i ułatwia zasypianie.

Kava kava może pomóc łagodzić stany bólowe, rozluźniać mięśnie i pomagać organizmowi w zwalczaniu rozmaitych infekcji. Poza tym, potwierdzono jej korzystny wpływ na samopoczucie pań doświadczających nieprzyjemnych objawów okrsu przekwitania  - podnosi bowiem ogólną kondycję, a także redukuje uderzenia gorąca.

Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:

Rewelacyjne właściwości pieprzu metystynowego są od dawna ogromnie cenione przez ludy mieszkające na wyspach Pacyfiku. Rośliny tej używa się jako środka uspokajającego już od ponad trzech tysięcy lat. Co więcej, stosuje się ją w celu wyciszenia i ułatwienia medytacji, która jest bardzo ważnym elementem licznych obrzędów religijnych. Napar z pieprzu metystynowego był również zalecany przez medyków i szamanów w przypadku różnorodnych infekcji, zwłaszcza tych związanych z układem moczowym. Co więcej, stosowano go również w przypadku bólu głowy lub mięśni, dolegliwości menstruacyjnych czy bezsenności.

Od XVIII wieku Kava kava jest też obecna w Europie - często korzystali z niej marynarze uczestniczący w wielomiesięcznych wyprawach. Dzięki niej redukowali napięcie i stres, związane z długotrwałą rozłąką z domem i bliskimi. Z zioła tego korzystała między innymi załoga słynnego angielskiego żeglarza i odkrywcy Jamesa Cooka.

Kava kava współcześnie na świecie

Obecnie preparaty zawierające roślinę Kava kava stosuje się z powodzeniem do zwalczania różnorodnych spadków kondycji psychicznej. Cenione są jej właściwości uspokajające i zmniejszające agresję. Lekarze często zalecają przyjmowanie naparu z tego krzewu ze względu na efektywne działanie pozbawione efektów ubocznych. Dzięki zawartości kawalaktonów w korzeniu pieprzu metystynowego, oddziałuje on na układ limbiczny mózgu, odpowiedzialny za emocje, poprawiając samopoczucie, działając antydepresyjnie i łagodząc stres.

Badania pokazują, że substancje bioaktywne występujące w kavie łagodzą napięcie mięśniowe. Poza tym, pomagają one również kobietom przejść przez okres menopauzy, łagodząc takie objawy jak zawroty głowy czy uderzenia gorąca. Nazwa "kava" może kojarzyć się bardzo z popularnym napojem, ale tak naprawdę roślina ta działa przeciwnie niż kofeina - nie pobudza, a wycisza i relaksuje. Warto wiedzieć, że pieprz metystynowy nie uzależnia. Jego spożywanie pozwala się odprężyć, a jednocześnie nie otumania i pozwala jasno myśleć.

Kava kava - tradycyjne przygotowanie napoju

Od wieków na wyspach Oceanu Spokojnego przyrządza się tradycyjny napój z korzenia Kava kava. Przygotowuje się go poprzez wsypanie do woreczka filtracyjnego niewielkiej ilości produktu i zanurzenie jej w przegotowanej wodzie. Przez kilkanaście minut wyciska się korzeń tak, aby wydobyć całą esencję do wody - pozostałości można wyrzucić. Napój spożywa się jednym lub dwoma większymi łykami co kwadrans, stosując do tego niewielką miseczkę (np. łupinę orzecha kokosowego). Trzeba pamiętać, że napój przyjmowany na czczo działa intensywniej. Z tego względu, tradycyjnie podawany jest zazwyczaj w porze kolacji, aby uspokoić organizm przed pójściem spać. Pieprz metystynowy ma też zastosowanie zewnętrzne - wciera się go w obolałe stawy lub mięśnie.

Legalność produktu

Wcześniej podejrzewano kavę o niekorzystny wpływ na działanie wątroby i z tego względu posiadanie tej rośliny było w Polsce nielegalne. Zmiana nastąpiła w 2016 roku, kiedy to Główny Inspektorat Sanitarny polecił wykreślenie pieprzu metystynowego z listy środków niedozwolonych i dzięki ustawie Ministra Zdrowia z dnia 17 sierpnia 2018 roku można go legalnie sprzedawać. Na polskim rynku ma jednak status surowca do stosowania zewnętrznego. Regulacje prawne nie pozwalają zarejestrować Kavy kavy w formie środka spożywczego ani suplementu diety w naszym kraju.

Ważne:

Kava kava może być stosowana jako surowiec zielarski stosowany wyłącznie zewnętrznie w połączeniu z wodą jako okład, pomocniczo w celu łagodzenia dolegliwości związanych z grzybicą skóry oraz problemami związanymi z bólem stawów.

Przed użyciem należy zrobić próbę skórną umieszczając niewielką ilość surowca rozpuszczonego w wodzie na niewielkim obszarze skóry obserwujac reakcję skóry aby uniknąć ewentualnego podrażnienia skóry ( alergia ).

Powyższe informacje nie mogą być traktowane jako jedyne źródło wiedzy na temat opisanego zioła. Przed zastosowaniem należy skonsultować się z fitoterapeutą.

Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:

Produktu nie powinny stosować dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Możliwe wystąpienie skórnej reakcji alergicznej.


Źródła: 

1.THE UNIVERSITY OF TEXAS AT EL PASO

 https://www.utep.edu/herbal-safety/herbal-facts/herbal%20facts%20sheet/kava-kava.html

2."Medicinal Properties of Herbs and Plants autorstwa": Marla Purcelley

https://books.google.pl/books?id=_-vdCQAAQBAJ&pg=PT459&lpg=PT459&dq=research+on+the+external+application+of+kava+kava&source=bl&ots=9HCYQgMfnF&sig=ACfU3U3QEDeMkrV6JBLzSt-M_RydaOSd_g&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjcvcue543qAhUvtYsKHXplCrEQ6AEwAnoECAYQAQ#v=onepage&q=research%20on%20the%20external%20application%20of%20kava%20kava&f=false

3.
Encyclopaedia of Herbs and their Uses.Publication AuthorBown. D.PublisherDorling Kindersley, London.Year1995  ISBN0-7513-020-31

4. http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Piper+methysticum

5. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-is-kava-kava#1

Path: > > > Kava Kava New Zealand - korzeń mielony
 
Dodatkowe informacje
 
Dodatkowe informacje:
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: