Hibiskus biały (łac. Hibiscus sabdariffa)
Rodzina: ślazowate (łac. Malvaceae)
Rodzaj: hibiskus (łac. Hibiscus)
Gatunek: hibiskus biały (łac. Hibiscus sabdariffa)
Surowiec: kwiat cały
Inne nazwy: Ketmia, malwa sudańska, ketmia szczawiowa
Opis białego hibiskusa:
Hibiskus to roślina wyjątkowa. Swoją urodą cieszy nasze oczy, a herbatka z hibiskusa jest ceniona za względu na przyjemny smak i aromat, przez co warto ją wprowadzić do naszej diety.
Hibiskus biały należy do rodziny ślazowatych. Obecnie nie występuje w stanie dzikim, a jedynie w uprawach, ale najprawdopodobniej pochodzi z tropikalnych stref Afryki. Jest rośliną popularną w Indiach i w krajach arabskich. Hibiskus to dorastająca do 3 metrów bylina, o okrągłych, dłoniastych liściach i kwiatach o kształcie kielicha. Kwiaty mogą przybierać różne barwy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
W medycynie naturalnej wykorzystuje się jego kwiaty, z których przygotowuje się napar lub stanowią bezpośredni dodatek do potraw. Często przygotowuje się z nich również wina i dżemy. W krajach muzułmańskich napar z kwiatów hibiskusa jest nieodłącznym elementem ważnych uroczystości.
Hibiskus zawiera w sobie substancje, takie jak polisacharydy, olejki eteryczne, kwasy, antocyjany i flawonoidy. W medycynie naturalnej herbatka hibiskusowa uważana jest za specyfik o holistycznym działaniu. Może wspierać pracę serca i pomagać regulować ciśnienie krwi, ponadto stymulować pracę układu odpornościowego. Płatki hibiskusa korzystnie oddziałują na układ pokarmowy i pobudzają przemianę materii. Hibiskus może pomóc spowolnić również procesy starzenia się komórek. Stosowany zewnętrznie do przemywania twarzy korzystnie wpływa na stan cery.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
Więcej informacji o hibiskusa białym znajdziesz na blogu: