Dereń jadalny - owoc

Dereń jadalny – owoc(łac. Cornus mas). Dereń to popularny, łatwy w uprawie krzew. Stanowi ozdobę ogrodu zarówno wiosna, gdy obspany jest obficie żółtymi kwiatami, jak i na jesieni – purpurowo czerwony od owoców. Jego właściwości prozdrowotne znane są przede wszystkim dzięki słynnej nalewce leśniczych – dereniówce. 

Więcej szczegółów

Nowość

8,55 złbrutto
8,15 złnetto

8,55 zł za szt.
  • 50g

Porównaj

 
Więcej informacji

Dereń jadalny (Cornus mas)

Rodzina: dereniowate (Cornaceae)
Rodzaj: dereń (Cornus)
Gatunek: dereń jadalny (Cornus mas)
Inne nazwy: dereń właściwy
Surowiec: owoc

Opis rośliny:

Dereń jadalny jest popularnym krzewem, z którego uprawą poradzą sobie nawet początkujący ogrodnicy. Dereń jest chętnie wybierany jako ozdoba przydomowych ogrodów, gdyż ładnie wygląda w zasadzie przez cały rok – na wiosnę pojawiają się na nim gęsto żółte kwiaty, a jesienią ich miejsce zajmują drobne czerwone owoce, które przyciągają wiele gatunków ptaków. Dereń jest bardzo rozłożystym krzewem, dorasta do ok 10 m wysokości, ma eliptyczne, ostro zakończone liście.

Właściwości:

Właściwości prozdrowotne owoców derenia są znane od stuleci. Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych specyfików, które przygotowuje się na ich bazie jest nalewka zwana dereniówką. Owoce derenia zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, m.in. taniny, polifenole, antocyjany, kwasy organiczne, witaminy C, P i A, pektyny, garbniki oraz minerały – żelazo, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor i mangan.

Tradycyjne zastosowanie:

W tradycyjnej medycynie stosowano napar z derenia, który wykorzystywano przy wielu dolegliwościach. Przede wszystkim pomagał w walce z anemią i wszelkimi objawami niedokrwistości (zapobiega np. wypadaniu włosów), działał przeciwbólowo (zwłaszcza przy bolach głowy), łagodził dolegliwości trawienne (zawarte w owocach garbniki działają zatwardzająco, dlatego sprawdzał się szczególnie przy biegunkach), pomagał w zwalczaniu przeziębień i grypy oraz korzystnie wpływał na ogólną odporność organizmu. Napar z derenia wykorzystywano również zewnętrznie – do przemywania ran lub robienia okładów na czoło w trakcie migreny. Napar sporządzano z 2 łyżeczek suszonych owoców, które zalewano szklanka gorącej wody i odstawiano na kilkanaście minut. W celu poprawy kondycji organizmu zalecano wypijanie regularnie przez dłuższy czas 2-3 szklanek naparu.

Owoce derenia znalazły również zastosowanie w kuchni. Przyrządza się z nich dżemy i konfitury, które są szczególnie popularne na Bliskim Wschodzie.

Przeciwwskazania:

Owoców derenia nie powinny stosować osoby chorujące na wrzody żołądka
i dwunastnicy.

Źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/deren-jadalny-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-derenia-jadalnego_37374.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dere%C5%84_jadalny
https://klaudynahebda.pl/deren-jadalny/

Więcej informacji o dereniu jadalnym znajdziesz na blogu:

https://www.plantago-sklep.pl/blog/deren-jadalny/
Path: > > > Dereń jadalny - owoc
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: