W związku z dużą ilością złożonych zamówień, czas wysyłki może się wydłużyć.
Dereń jadalny - owoc
Dereń jadalny – owoc (łac. Cornus mas). Dereń to popularny, łatwy w uprawie krzew. Stanowi ozdobę ogrodu zarówno wiosna, gdy obsypany jest obficie żółtymi kwiatami, jak i na jesieni – purpurowo czerwony od owoców. Jego właściwości prozdrowotne znane są przede wszystkim dzięki słynnej nalewce leśniczych – dereniówce.
Rodzina: dereniowate (łac. Cornaceae) Rodzaj: dereń (łac. Cornus) Gatunek: dereń jadalny (łac. Cornus mas) Innenazwy: dereń właściwy Surowiec: owoc
Opis rośliny:
Dereń jadalny jest popularnym krzewem, z którego uprawą poradzą sobie nawet początkujący ogrodnicy. Dereń jest chętnie wybierany jako ozdoba przydomowych ogrodów, gdyż ładnie wygląda w zasadzie przez cały rok – na wiosnę pojawiają się na nim gęsto żółte kwiaty, a jesienią ich miejsce zajmują drobne czerwone owoce, które przyciągają wiele gatunków ptaków. Dereń jest bardzo rozłożystym krzewem, dorasta do ok 10 m wysokości, ma eliptyczne, ostro zakończone liście.
Właściwości:
Właściwości prozdrowotne owoców derenia są znane od stuleci. Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych specyfików, które przygotowuje się na ich bazie jest nalewka zwana dereniówką. Owoce derenia zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, m.in. taniny, polifenole, antocyjany, kwasy organiczne, witaminy C, P i A, pektyny, garbniki oraz minerały – żelazo, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor i mangan.
Tradycyjne zastosowanie:
W tradycyjnej medycynie stosowano napar z derenia, który wykorzystywano przy wielu dolegliwościach. Przede wszystkim pomagał w walce z anemią i wszelkimi objawami niedokrwistości (zapobiega np. wypadaniu włosów), działał przeciwbólowo (zwłaszcza przy bólach głowy), łagodził dolegliwości trawienne (zawarte w owocach garbniki działają zatwardzająco, dlatego sprawdzał się szczególnie przy biegunkach), pomagał w zwalczaniu przeziębień i grypy oraz korzystnie wpływał na ogólną odporność organizmu. Napar z derenia wykorzystywano również zewnętrznie – do przemywania ran lub robienia okładów na czoło w trakcie migreny. Napar sporządzano z 2 łyżeczek suszonych owoców, które zalewano szklanka gorącej wody i odstawiano na kilkanaście minut. W celu poprawy kondycji organizmu zalecano wypijanie regularnie przez dłuższy czas 2-3 szklanek naparu.
Owoce derenia znalazły również zastosowanie w kuchni. Przyrządza się z nich dżemy i konfitury, które są szczególnie popularne na Bliskim Wschodzie.
Przeciwwskazania:
Owoców derenia nie powinny stosować osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy.