Dereń jadalny - owoc
Dereń jadalny – owoc (łac. Cornus mas). Dereń to popularny, łatwy w uprawie krzew. Stanowi ozdobę ogrodu zarówno wiosną, gdy obsypany jest obficie żółtymi kwiatami, jak i na jesieni – jest wtedy purpurowo-czerwony od owoców. Jego właściwości znane są przede wszystkim dzięki słynnej nalewce leśniczych – dereniówce.
Dereń jadalny (Cornus mas)
Rodzina: dereniowate (łac. Cornaceae)
Rodzaj: dereń (łac. Cornus)
Gatunek: dereń jadalny (łac. Cornus mas)
Inne nazwy: dereń właściwy
Surowiec: owoc derenia
Opis rośliny:
Dereń jadalny jest popularnym krzewem, z którego uprawą poradzą sobie nawet początkujący ogrodnicy. Dereń jest chętnie wybierany jako ozdoba przydomowych ogrodów, gdyż ładnie wygląda w zasadzie przez cały rok – na wiosnę pojawiają się na nim gęsto żółte kwiaty, a jesienią ich miejsce zajmują drobne czerwone owoce, które przyciągają wiele gatunków ptaków. Dereń jest bardzo rozłożystym krzewem, dorasta do ok. 10 m wysokości. Ma eliptyczne, ostro zakończone liście.
Owoce derenia zawierają wiele składników, m.in. taniny, polifenole, antocyjany, kwasy organiczne, witaminy C, P i A, pektyny, garbniki oraz minerały – żelazo, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor i mangan.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie derenia:
Właściwości owoców derenia są znane od stuleci. Bez wątpienia jednym z najpopularniejszych specyfików, które przygotowuje się na ich bazie, jest nalewka, zwana dereniówką.
W tradycyjnej medycynie stosowano napar z derenia. Przede wszystkim pomagał w walce z anemią i objawami niedokrwistości. Owoce derenia pomagały organizmowi w trakcie bólów, łagodziły dolegliwości trawienne (zawarte w owocach garbniki wspierają twardnienie stolca). Dereń wspomagał w trakcie przeziębień i grypy oraz korzystnie wpływał na ogólną odporność organizmu. Napar z derenia wykorzystywano również zewnętrznie – do przemywania ran lub robienia okładów (nawet na czoło).
Owoce derenia znalazły również zastosowanie w kuchni. Przyrządza się z nich dżemy i konfitury, które są szczególnie popularne na Bliskim Wschodzie.
Przeciwwskazania do stosowania derenia:
Owoców derenia nie zaleca się także zażywać u kobiet w ciąży i karmiących.
Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/deren-jadalny-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-derenia-jadalnego_37374.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dere%C5%84_jadalny
https://klaudynahebda.pl/deren-jadalny/
Więcej informacji o dereniu jadalnym znajdziesz na blogu: