Naowocnia fasoli pochodzi z fasoli zwyczajnej, która jest rośliną jednoroczną, występującą w Ameryce Środkowej i Południowej, uprawianą w wielu krajach świata. Jej owocem są wydłużone strąki, a zebrane w grona motylkowe kwiaty wyrastają już w 40-60 dni po zasianiu.
Rodzina: bobowatych (łac. Febaceae) Rodzaj: fasola (łac. Phaseolus) Gatunek: fasola zwyczajna (łac. Phaseolus vulgaris) Innenazwy: fasola zwykła
Opis rośliny:
Fasola zwyczajna to roślina jednoroczna, która występowała naturalnie w Ameryce Środkowej i Południowej, a dziś jest powszechnie uprawiana w wielu regionach świata. Owocem fasoli są wydłużone strąki. Naowocnia fasoli zawiera cenne dla naszego zdrowia substancje: flawonoidy, aminokwasy, glikoproteiny, kwas krzemowy, fenolowy, chrom, fazeolinę, saponiny i potas.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie naowocni fasoli:
W medycynie naturalnej wykorzystuje się naowocnię fasoli w formie wyciągów wodnych i wodno-alkoholowych. Zalecane są one osobom, które mają problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu glukozy. Specyfiki działają silnie moczopędnie. Wyciąg z fasoli może być również używany zewnętrznie – poprawia wygląd cery, odżywia skórę, wspomaga jej regenerację w przypadku problemów dermatologicznych i trudno gojących się ran, oparzeń, owrzodzeń. Stosuje się również okłady z naowocni, które zmniejszają bóle stawów.
Przeciwwskazania:
Naowocnia fasoli nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także przez osoby z obrzękami wywołanymi przez choroby serca lub nerek.