Ostropest plamisty - owoc cały 200g
Ostropest plamisty - owoc cały 200g
Ostropest plamisty - owoc cały 200g
Ostropest plamisty - owoc cały 200g
Ostropest plamisty - owoc cały 200g

Ostropest plamisty - owoc cały 200g

0000094
7,99 zł
Brutto

Ostropest plamisty jest znany przede wszystkim z zawartości sylimaryny. Wspomaga funkcjonowanie wątroby, sprzyjając jej ochronie, regeneracji i wzmacnia jej odtruwające działanie. Ostropest występuje na prawie wszystkich kontynentach.

Poniższe informacje nie mogą być traktowane jako jedyne źródło wiedzy na temat opisanego zioła / produktu.


Produkty marki Plantago:

Oferowane przez nas produkty nie są lekami ani produktami leczniczymi w świetle prawa farmaceutycznego.

Zdjęcie produktu:

Zdjęcia poglądowe. Surowiec może niekiedy różnić się wizualnie w zależności od danej partii.

Opakowanie:

Używane przez nas opakowania również mogą się różnić ( używamy papierowych woreczków typu doypack zamykanych na strunę ). Opakowania pozbawione są tzw. okna aby uniemożliwić przenikanie promieni słonecznych.

W wyjątkowych sytuacjach ( towar o dużej objętości ) stosujemy opakowania innego typu.

Sposób przechowywania ziół:

Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu, w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu z dala od promieni słonecznych.

Ciąża i karmienie piersią:

W większości przypadków zioła nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, jak również małe dzieci. W wyżej wymienionych wypadkach przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem.

Reakcje alergiczne:

Zioła tak jak każde inne produkty niezależnie od ich klasyfikacji również mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz wywoływać reakcje alergiczne.


FAQ - najczęściej zadawane pytania

Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

Dowiedz się więcej

 

Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum)


Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae)
Rodzaj: ostropest (łac. Silybum)
Gatunek: ostropest plamisty (łac. Silybum marianum)
Inne nazwy: pstrok, milk thlistle, cardus marianus, oset Najświętszej Marii Panny, dziki karczoch
Surowiec: ziarna ostropestu plamistego

Opis rośliny:

Ostropest plamisty to szeroko znana roślina z rodziny astrowatych. Pochodzi z ciepłych rejonów, obecnie występuje na niemal wszystkich kontynentach. Ostropest jest łatwy w uprawie. Na długiej łodydze sięgającej około 2 m wysokości, znajduje się fioletowy kwiat. Na liściach posiada specyficzne białe plamki, którym zawdzięcza swoją nazwę gatunkową. Można go pomylić z wyglądu z ostem. Wśród składników owoców ostropestu wymienić można: sylimarynę (najbardziej znaną substancję z ostropestu), olejki eteryczne, witaminy B2, C, D, E, K, składniki mineralne i fitosterole.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie owoców ostropestu plamistego:


Ostropest to roślina znana od stuleci i bardzo często stosowana w tradycyjnych medycynach różnych zakątków świata. Warto wspomnieć, że dziś jest jednym z ziół, które przeszły wiele badań. Wiemy, że jest źródłem wielu składników – zawiera duże ilości sylimaryny, która wspomaga przede wszystkim pracę wątroby. Najstarsze wzmianki nt. właściwości ostropestu pojawiają się już w starożytności. Przypisywano mu działanie wręcz magiczne. Ostropest występuje w różnych podaniach i legendach. Jedna z nich głosi, że białe plamy na liściach pojawiły się z mleka Matki Boskiej, która w pobliżu rośliny karmiła małego Jezusa.

O
stropest od wieków stosowany był przede wszystkim jako roślina wspomagająca prawidłową pracę układu pokarmowego. Pomaga przyspieszyć usuwanie toksyn z organizmu, wspomaga odtruwanie oraz zwiększa procesy regeneracyjne wątroby. Nasiona ostropestu sprzyjają produkcji żółci i ułatwiają usuwanie złogów oraz zastojów z pęcherzyka żółciowego. Często można spotkać się z opinią, że stosowanie ostropestu pomaga w przyspieszeniu procesów przemiany materii i w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jak podają ludowe źródła, ziarna ostropestu wspomagają również działanie układu krwionośnego oraz pomagają w zmniejszaniu poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Delikatnie może podnosić ciśnienie krwi. Dodatkowo wyciąg z ostropestu przyczynia się do zmniejszenia szkodliwego działania promieni UV na naszą skórę i może wpływać na zwiększenie laktacji u kobiet karmiących.

Ostropest bywa stosowany na różne sposoby. Najpopularniejszym z nich jest bezpośrednie spożywanie zmielonych ziaren – jako dodatek do sosów, sałatek, kanapek. W tradycyjnych recepturach możemy również odnaleźć przepis na nalewkę.

Przeciwwskazania do stosowania owoców ostropestu plamistego:

Ostropestu nie powinny zażywać kobiety w ciąży, a ostrożność winny zachować karmiące piersią.


Źródła:

http://neuroexpert.org/wiki/ostropest-silybum-marianum
http://www.prometeusze.pl/ostropest.php
https://ostropest-plamisty.blogspot.com/2010/03/sposoby-przygotowania-ostropestu-do.html
http://rozanski.li/48/sylimaryna-sylimarol-i-ostropest/


Więcej informacji o ostropeście znajdziesz na blogu:

https://www.plantago-sklep.pl/blog/ostropest-plamisty/

PLANTAGO
Nowy produkt
2016-08-10
Brak opini

Zobacz także

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.