Rodzina: astrowate (łac. Asteraceae) Rodzaj: bertram Inne nazwy: hiszpański rumianek, akarkara, pierściennik lekarski Surowiec: korzeń bertramu
Opis rośliny:
Bertram to przedstawiciel rodziny astrowatych, który występuje na Kakukazie, w rejonie Morza Śródziemnego oraz w Indiach. Bertram z wyglądu przypomina nasz rodzimy rumianek – wytwarza drobne kwiaty o białych płatkach i żółtym środku. Jako surowiec zielarski wykorzystywany jest korzeń rośliny. Korzeń bertramu zawiera cenne dla naszego zdrowia substancje bioaktywne – alkaloidy (pirterol i piretrynę), laktony, żywice, inulinę, stachydrynę oraz olejek eteryczny.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie:
Bertram od wieków wykorzystywany jest ze względu na swoje właściwości. Znany był już w czasach starożytnych. Jest rośliną cenioną w medycynie ajurwedyjskiej jako afrodyzjak (podnosi męskie libido oraz zwiększa poziom testosteronu), zwiększa żywotność i ruchliwość plemników oraz jest stosowany jako remedium na bóle zębów i gardła. Korzeń bertramu w Indiach jest stosowany do żucia – oczyszcza zęby i zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej. Jest również popularną przyprawą w kuchni indyjskiej.
Korzeń bertramu charakteryzuje się dość ostrym, korzennym smakiem i może stanowić ciekawy dodatek do wielu potraw. Przygotowuje się z niego również herbatki (napary).
Przeciwskazania:
Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także przez osoby chorujace na wrzody żołądka, jelit, zgagę i nadkwasotę.