Rooibos 50g
Rooibos to nazwa herbaty pochodzącej z rejonu południowej Afryki. Czerwonokrzew, z którego jest produkowana, to roślina, która naturalnie występuje właśnie na górskich terenach RPA. Obecnie w związku z jej rosnącą popularnością, jest coraz częściej rośliną uprawną. Rooibos charakteryzuje wyjątkowy miodowy posmak oraz działanie wspierające uspokojenie i wyciszenie.
Rooibos – herbata (łac. Aspalathus linearis)
Rodzina: bobowate (łac. Fabaceae)
Rodzaj: aspalat (łac. Aspalathus)
Gatunek: aspalat prosty (łac. Aspalathus linearis)
Inne nazwy: aspalat prosty, czerwonokrzew afrykański
Surowiec: liście i łodygi czerwonokrzewu
Opis rośliny:
Rooibos to rodzaj znanej na całym świecie południowoafrykańskiej herbaty. Produkowana jest ona z czerwonokrzewu występującego przede wszystkim na górskich terenach RPA. Herbata rooibos ma przyjemny miodowy smak (zawiera jedynie śladowe ilości garbników, które są odpowiedzialne za goryczkowaty posmak herbat czarnych czy zielonych).
Herbata rooibos powstaje z liści i łodyg rośliny nazywanej aspalatem górskim, która występuje w górach Cederberg, w RPA. Liście aspalatu przypominają sosnowe igły. Do produkcji herbaty wybiera się czerwone i brązowe listki. Zawierają one wiele substancji, np. kwasy fenolowe, polisacharydy, związki mineralne, flawonoidy.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie herbaty rooibos:
Rooibos działa bardzo łagodnie. Przede wszystkim wspiera wyciszenie, dlatego warto wypijać ją wieczorem przed snem. Relaksuje, pomaga regulować pracę układu trawiennego, sprzyja działaniu nerek i wątroby, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz wzmacnia ogólną odporność organizmu.
W ostatnich latach herbata rooibos zyskała popularność niemal na całym świecie. Jest wielu amatorów jej miodowego smaku, który nie zawiera goryczy, tak charakterystycznej dla innych gatunków herbat. Rooibos nie zawiera również kofeiny. Jest również źródłem przyswajalnych minerałów i witaminy C. Zawiera antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia organizmu.
Rdzenni mieszkańcy RPA stosują herbatę rooibos już od stuleci. Zajmuje ona ważne miejsce w ich kulturze i tradycjach. Piją ją w zasadzie codziennie na zakończenie dnia. Przyrządzają z niej tradycyjny napar. Niekiedy napar bywa stosowany również zewnętrznie do robienia okładów oraz obmywania zranień i skóry.
Przeciwwskazania do stosowania herbaty rooibos:
Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rooibos
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rooibos-wlasciwosci-i-zastosowanie-sposob-parzenia-herbaty-rooibos_44191.html
http://beszamel.se.pl/kawa-i-herbata/co-to-jest-herbata-rooibos-dlaczego-warto-ja-pic,2189/
https://oherbacie.pl/rooibos-czerwonokrzew-afrykanski/
http://gramzdrowia.pl/leki/ziola/czas-na-herbate-ziola-czerwona-rooibos.html