Kadzidłowiec (łac. Boswellia serrata)
Rodzina: osoczynowate (łac. Burseraceae)
Rodzaj: kadziła (łac. Boswellia)
Gatunek: kadzidłowiec (łac. Boswellia serrata)
Surowiec: żywica mielona 80% , minerał talk 20%
Opis kadzidłowca:
Kadzidłowiec to drzewo, przedstawiciel rodziny osoczynowatych. Jest to drzewo o niezwykłej odporności na suszę. Preferuje tropikalne tereny (głównie w Indiach i Pakistanie), zbocza gór i wzniesień, często też występuje w lasach liściastych tamtych rejonów. Dorasta do 15 m wysokości. Kadzidłowiec posiada krótki pień pokryty szaro-zieloną korą oraz rozłożystą koroną. Ma ciekawe, dosyć duże liście złożone z kilkunastu par mniejszych listków. Gdy kwitnie, wytwarza drobne, zebrane w grona białe kwiaty. Najcenniejszym składnikiem, który odnajdziemy w żywicy są kwasy bosweliowe.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie kadzidłowca:
Żywica kadzidłowca (nazywana shallaki lub boswelią) była stosowana od wielu wieków, głównie w trakcie najważniejszych rytuałów religijnych. W kulturze Indii jest drzewem niemal świętym. Wierzono, że dym powstający w trakcie spalania boswelii odpędza złe duchy, oczyszcza i przyciąga dobro.
Jej charakterystyczny zapach nadawał uroczystościom mistyki i doniosłości. W różnych przekazach możemy znaleźć informację, że odrobinę kadzidłowca dodawano do wina, które przed śmiercią wypijali skazańcy – działała uspokajająco, przytępiała zmysły. Kadzidło było jednym z trzech darów, które Trzej Królowie złożyli Dzieciątku w Betlejem.
Shallaki znalazła również zastosowanie w tradycyjnej medycynie – stosowano ją jako środek pomagający organizmowi uśmierzyć ból, działający także antyseptycznie. Ze względu na charakterystyczny, przyjemny zapach, kadzidło stanowiło ważny składnik kosmetyków – mydeł, perfum, olejków. Uważano, że korzystnie wpływa na urodę, dodaje cerze blasku i pomaga usuwać niedoskonałości. Przemysł kosmetyczny po dziś dzień wykorzystuje ten cenny dar natury.
Żywica kadzidłowca również współcześnie jest stosowana w naturalnej indyjskiej medycynie, przede wszystkim jako środek wspomagający przy reumatyzmie oraz stanach zapalnych. Hindusi zalecają jego stosowanie również w przypadku problemów z układem pokarmowym – wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha, sprzyja pracy wątroby i przyspiesza jej regenerację.
Kadzidłowiec może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Podania traktują o jego wspomagającym działaniu na drogi oddechowe i sprzyjaniu odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny. Ułatwia organizmowi unormowanie poziomu glukozy we krwi.
Nalewkę z żywicy kadzidłowca wcierano na skórę, np. na obolałe stawy. Mieloną żywicę można również spożywać bezpośrednio. Warto także dodawać ją do ulubionych kosmetyków, np. kremów.
Dlaczego dodano talk?
Żywica posiada właściwości wysoce zbrylające, talk unimożliwia ten proces zachowująć produkt w formie proszku.
Przeciwwskazania do stosowania kadzidłowca:
Kadzidłowiec nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Źródła: