Kadzidłowiec dostępny w naszym sklepie to ceniony w medycynie indyjskiej preparat na reumatyzm oraz stany zapalne. Wpływa na zatrzymanie procesu namnażania komórek rakowych, a także pomaga w unormowaniu pracy układu trawiennego. Dodatkowo pozwala zahamować rozwijanie się choroby Leśniowskiego-Crohna.
Rodzina: osoczynowate (łac. Burseraceae)
Rodzaj: kadziła (łac. Boswellia)
Gatunek: kadzidłowiec (łac. Boswellia serrata)
Surowiec: żywica mielona
Kadzidłowiec to drzewo, przedstawiciel rodziny osoczynowatych. Jest to drzewo o niezwykłej odporności na suszę. Preferuje tropikalne tereny (głównie w Indiach i Pakistanie), zbocza gór i wzniesień, często też występuje w lasach liściastych tamtych rejonów. Dorasta do 15 m wysokości. O krótkim pniu pokrytym szaro-zielona korą oraz o rozłożystej koronie. Ma ciekawe, dosyć duże liście złożone z kilkunastu par mniejszych listków. Gdy kwitnie, wytwarza drobne, zebrane w grona białe kwiaty.
Żywica kadzidłowca (nazywana shallaki lub boswelią) była stosowana od wielu wieków, głównie w trakcie najważniejszych rytuałów religijnych. W kulturze Indii jest drzewem niemal świętym. Wierzono, że dym powstający w trakcie spalania boswelii odpędza złe duchy, oczyszcza i przyciąga dobro. Jej charakterystyczny zapach nadawał uroczystościom mistyki i doniosłości. W różnych przekazach możemy znaleźć informację, że odrobinę kadzidłowca dodawano do wina, które przed śmiercią wypijali skazańcy – działała uspokajająco, przytępiała zmysły. Kadzidło było jednym z trzech darów, które Trzej Królowie złożyli Dzieciątku w Betlejem.
Shallaki znalazła również zastosowanie w tradycyjnej medycynie – stosowano ja jako środek przeciwbólowy i odkażający. Ze względu na charakterystyczny, przyjemny zapach stanowiła ważny składnik kosmetyków – mydeł, perfum, olejków. Uważano, że korzystnie wpływa na urodę, dodaje cerze blasku i pomaga usuwać niedoskonałości. Przemysł kosmetyczny po dziś dzień wykorzystuje ten cenny dar natury. Żywica kadzidłowca również współcześnie jest stosowana w naturalnej indyjskiej medycynie, przede wszystkim jako środek na reumatyzm oraz stany zapalne. Hindusi zalecają jej stosowanie również w przypadku problemów z układem pokarmowym – wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha, wspomaga ochronę wątroby i przyspiesza jej regenerację.
Najcenniejszym składnikiem, który odnajdziemy w żywicy są kwasy bosweliowe. Stosowanie kadzidłowca może okazać się pomocne w przypadku wielu różnych dolegliwości. Może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu cholesterolu, działa wspomagająco w przypadku chorób górnych dróg oddechowych (przyspiesza odkrztuszanie zalegającej wydzieliny). Ułatwia organizmowi unormowanie poziomu glukozy we krwi. Na bazie kadzidłowca można przygotować wiele różnorodnych specyfików, które można stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Najpopularniejsze są nalewki. Surowiec należy zalać ciepłym alkoholem w proporcji 1:5 i odstawić w ciemne miejsce. Po ok. dwóch tygodniach nalewka jest gotowa. Oprócz picia tak przygotowany preparat można stosować bezpośrednio na skórę, np. wcierając w obolałe stawy. Mieloną żywicę można również spożywać bezpośrednio. Warto także dodawać ją do ulubionych kosmetyków, np. kremów.
Przeciwskazania: kadzidłowiec nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią; nie należy łączyć go z lekami, które zawierają aspirynę lub ibuprofen.
Źródła:
https://examine.com/supplements/boswellia-serrata/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Boswellia_serrata
http://rozanski.li/1240/boswellia-i-olibanum-w-medycynie-ajurwedyjskiej-i-europejskiej-boswellia-w-medycynie-sportowej/