Kolendra

Kolendra - owoc

0000316
4,90 zł

(15,14 zł szt.)

Brutto

Kolendra - popularna przyprawa, stosowana w kuchniach wielu stron świata. Posiada liczne właściwości. Jest przeciwutleniaczem, zapobiegającym wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Pomocna w dolegliwościach układu trawiennego. Kolendra jest łagodna dla organizmu.

 

Kolendra (łac. Coriandrium)

Rodzina: selerowate (łac. Apiales)
Rodzaj: kolendra (łac. Coriandrium)
Inne nazwy: kolendra siewna, kolendra arabska, pietruszka indyjska

Surowiec: owoc kolendry

Opis rośliny:

Kolendra to rodzaj roślin z rodziny selerowatych. Występuje w rejonie Morza Śródziemnego, spotkamy ją na terenach nasłonecznionych, trawiastych. Najpopularniejszym gatunkiem jest kolendra siewna, uprawiana ze względu na swoje owoce, które są wykorzystywane przede wszystkim jako przyprawa. Obecnie głównymi producentami kolendry są Maroko i Indie. Kolendra jest rośliną miododajną. Kolendra była wykorzystywana już w starożytności. Ceniono ją przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Dziś jest przyprawą stosowaną na całym świecie. Stanowi dodatek do ryb, mięs, sosów. Jednak ceniona jest nie tylko ze względu na smak, który nadaje daniom. Ziarna kolendry zawierają wiele cennych składników. Są to m.in. fitosterole, aminokwasy, kumaryny, flawonoidy, kwasy organiczne (oleinowy, palitynowy, stearynowy). Pozyskuje się z nich również olejek eteryczny.

Właściwości i tradycyjne zastosowanie owocu kolendry:

Kolendra działa przede wszystkim korzystnie na układ trawienny, sprzyja zmniejszeniu wchłaniania tłuszczów zwierzęcych. Jest łagodna dla organizmu. Pomaga w przypadku kolki, niestrawności, łagodzi bóle brzucha. Stymuluje prawidłową pracę układu trawiennego. Przyczynia się do działania osłonowego na wątrobę, a także korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Z pewnością kolendra jest jedną z przypraw, które powinny na stałe zagościć w naszej kuchni. Zmielone ziarna można wykorzystać do przygotowania swojej własnej mieszanki przyprawowej. W całości można je wykorzystać przy gotowaniu sosów, duszeniu mięsa, pieczeniach. Kolendrę możemy również z powodzeniem uprawiać w doniczce w domu, a gdy wyrośnie, wykorzystywać jej świeże liście.

Przeciwwskazania do stosowania owocu kolendry:

Ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Źródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolendra
https://rozanski.li/139/kolendra-coriandrum/

PLANTAGO
19 Przedmioty
Nowy produkt
0000316
2016-10-06
Brak opini
Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.