Kolendra - owoc

Popularna przyprawa, stosowana w kuchniach wielu stron świata. Posiada liczne właściwości prozdrowotne. Jest przeciwutleniaczem, zapobiegającym wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Pomocna w dolegliwościach układu trawiennego. Kolendra jest łagodna dla organizmu nawet dla niemowląt.

Więcej szczegółów

Nowość

4,90 złbrutto
4,54 złnetto

15,14 zł za szt.
  • 100g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Kolendra (Coriandrium)

Rodzina: selerowate (Apiales)
Rodzaj: kolendra (Coriandrium)
Inne nazwy: kolendra siewna, kolendra arabska, pietruszka indyjska

Surowiec: owoc kolendry

Kolendra to rodzaj roślin z rodziny selerowatych. Występuje w rejonie Morza Śródziemnego, spotkamy ją na terenach nasłonecznionych, trawiastych. Najpopularniejszym gatunkiem jest kolendra siewna, uprawiana ze względu na swoje owoce, które są wykorzystywane przede wszystkim jako przyprawa. Obecnie głównymi producentami kolendry są Maroko i Indie. Kolendra jest rośliną miododajną. Kolendra była wykorzystywana już w starożytności. Ceniono ją przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Dziś jest przyprawą stosowaną na całym świecie. Stanowi dodatek do ryb, mięs, sosów. Jednak ceniona jest nie tylko ze względu na smak, który nadaje daniom. Ziarna kolendry zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Są to m.in. fitosterole, aminokwasy, kumaryny, flawonoidy, kwasy organiczne (oleinowy, palitynowy, stearynowy). Pozyskuje się z nich również olejek eteryczny.

Kolendra działa przede wszystkim korzystnie na układ trawienny, zmniejsza wchłanianie tłuszczów zwierzęcych. Jest łagodna i bezpieczna nawet dla niemowląt. Pomaga w przypadku kolki,  niestrawności, łagodzi bóle brzucha. Stymuluje prawidłową pracę układu trawiennego. Działa osłonowo na wątrobę, Korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Z pewnością kolendra jest jedna z przypraw, które powinny na stałe zagościć w naszej kuchni. Zmielone ziarna można wykorzystać do przygotowania swojej własnej mieszanki przyprawowej. W całości można je wykorzystać przy gotowaniu sosów, duszeniu mięsa, pieczeniach. Kolendrę możemy również z powodzeniem uprawiać w doniczce w domu, a gdy wyrośnie wykorzystywać jej świeże liście.

Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolendra
https://rozanski.li/139/kolendra-coriandrum/

Path: > > > Kolendra - owoc
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: