Shitake grzyb drobnocięty ( Lentinula edodes) |Twardnik japoński
Shitake, czyli twardnik jadalny, to grzyb dorastający do 20 cm wysokości z kapeluszem o średnicy ok. 4 cm. Występuje w Azji – w Chinach, Japonii oraz na Półwyspie Indochińskim
Grzyby shitake (łac. Lentinus edodes)
Rodzina: łac. Omphalotaceae
Rodzaj: twardnik (łac. Letinus)
Gatunek: twardnik jadalny (łac. Letinus edodes)
Surowiec: grzyb drobno cięty
Inne nazwy: shiitake, twardnik japoński, twardziak jadalny
Opis rośliny:
Shitake, czyli twardnik jadalny, to grzyb dorastający do 20 cm wysokości z kapeluszem o średnicy ok. 4 cm. Występuje w Azji – w Chinach, Japonii oraz na Półwyspie Indochińskim.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie grzybow shitake:
Twardniki to bardzo popularne w Azji grzyby jadalne. Spożywa się je zarówno na surowo, jak i w marynatach, sosach i innych potrawach, mają bardzo specyficzny, charakterystyczny smak. W azjatyckiej medycynie tradycyjnej, zwłaszcza w zielarstwie japońskim, od stuleci grzyb ten był wykorzystywany również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim uważano, że szczególnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, polecano go osobom cierpiącym np. na nowotwory jako środek wzmacniający i wspierający organizm w walce z chorobą.
Dziś, dzięki badaniom naukowców, wiemy, że grzyby shitake zawierają duże ilości lentinanu, który ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Są również rewelacyjnym źrodłem witaminy B3, która korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom potasu we krwi.
Twardnikiem jadalnym powinny zainteresować się również osoby, które chcą zgubić nieco zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości błonnika shitake korzystnie wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii.
Grzyby zawierają również antyoksydanty oraz selen, które mają dobroczynny wpływ na kondycję skóry, pomagają w walce z trądzikiem i przebarwieniami.
Przeciwwskazania do stosowania:
Ciąża, laktacja – należy skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardnik_japo%C5%84ski
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/grzyby-shiitake-wlasciwosci-gdzie-kupic-i-jak-przyrzadzc-grzyby-shitak-aa-sJ5t-wMLJ-PaCo.html
https://rozanski.li/2330/twardziak-japonski-lentinus-edodes-czyli-shiitake-shi-ta-ke/