Shitake grzyb drobnocięty ( Lentinula...

    Shitake grzyb drobnocięty ( Lentinula edodes) |Twardnik japoński

    08875hkjnfd
    10,51 zł
    Brutto

    Shitake, czyli twardnik jadalny, to grzyb dorastający do 20 cm wysokości z kapeluszem o średnicy ok. 4 cm. Występuje w Azji – w Chinach, Japonii oraz na Półwyspie Indochińskim

    Opcje wagowe
    • 50g
    • 100g

    IlośćRabatOszczędzasz
    34%Do 0,12 zł
    55%Do 0,25 zł
    128%Do 0,95 zł
     

    Grzyby shitake (łac. Lentinus edodes)

    Rodzina: łac. Omphalotaceae

    Rodzaj: twardnik (łac. Letinus)

    Gatunek: twardnik jadalny (łac.  Letinus edodes)

    Surowiec: grzyb drobno cięty

    Inne nazwy: shiitake, twardnik japoński, twardziak jadalny

    Opis rośliny:

    Shitake, czyli twardnik jadalny, to grzyb dorastający do 20 cm wysokości z kapeluszem o średnicy ok. 4 cm. Występuje w Azji – w Chinach, Japonii oraz na Półwyspie Indochińskim.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie grzybow shitake:

    Twardniki to bardzo popularne w Azji grzyby jadalne. Spożywa się je zarówno na surowo, jak i w marynatach, sosach i innych potrawach, mają bardzo specyficzny, charakterystyczny smak. W azjatyckiej medycynie tradycyjnej, zwłaszcza w zielarstwie japońskim, od stuleci grzyb ten był wykorzystywany również ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim uważano, że szczególnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, polecano go osobom cierpiącym np. na nowotwory jako środek wzmacniający i wspierający organizm w walce z chorobą.

    Dziś, dzięki badaniom naukowców, wiemy, że grzyby shitake zawierają duże ilości lentinanu, który ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Są również rewelacyjnym źrodłem witaminy B3, która korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom potasu we krwi.

    Twardnikiem jadalnym powinny zainteresować się również osoby, które chcą zgubić nieco zbędnych kilogramów. Dzięki zawartości błonnika shitake korzystnie wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przemianę materii.

    Grzyby zawierają również antyoksydanty oraz selen, które mają dobroczynny wpływ na kondycję skóry, pomagają w walce z trądzikiem i przebarwieniami.

    Przeciwwskazania do stosowania:

    Ciąża, laktacja – należy skonsultować się z lekarzem.

    Źródła:

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardnik_japo%C5%84ski

    https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/grzyby-shiitake-wlasciwosci-gdzie-kupic-i-jak-przyrzadzc-grzyby-shitak-aa-sJ5t-wMLJ-PaCo.html

    https://rozanski.li/2330/twardziak-japonski-lentinus-edodes-czyli-shiitake-shi-ta-ke/

    PLANTAGO
    5904161793601
    Brak opini

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.