Liść wiśni
Liść wiśni - pochodzący z popularnego drzewa owocowego, choć niepozorny, sprzyja wzmocnieniu odpowiedzi immunologicznej organizmu, pomaga także w oddychaniu. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i moczowy.
Liście wiśni
Rodzina: różowate (łac. Rosaceae)
Rodzaj: wiśnia (łac. Cerasus)
Surowiec: liść wiśni
Opis rośliny:
Wiśnie kojarzą nam się z latem, słodkim smakiem i zapachem oraz z przetworami. Ale warto wiedzieć, że liście wiśni to jedna z przypraw charakterystycznych dla dawnej kuchni polskiej oraz surowiec zielarski.
Z liści wiśni pozyskiwano również sok, który nie był tak słodki, jak ten z owoców, ale stanowił częsty dodatek do deserów. Liście wiśni stanowiły również ważny dodatek do kiszonych ogórków.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie liścia wiśni:
Liście wiśni są źródłem soli mineralnych i antyoksydantów. Dawniej przygotowywano wyciągi z owoców, liści, kory i ogonków wiśniowych. Napar z liści wiśni stosowano przede wszystkim jako środek wzmacniający organizm przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Uważano, że liście wiśni przyczyniają się do zmniejszenia niestrawności, wzdęć, pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi i dobroczynnie wpływają na układ moczowy.
Przeciwwskazania do stosowania liścia wiśni:
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zachować ostrożność.
Źródła:
https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/prozdrowotne-wlasciwosci-naparu-z-ogonkow-wisni,23177.html