W związku z dużą ilością złożonych zamówień, czas wysyłki może się wydłużyć.
Gojnik 100g
Gojnik jest rośliną charakterystyczną dla górskich rejonów Bałkan, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Znany i ceniony przez tamtejsze medycyny ludowe, jako środek wzmacniający organizm, przywracający energię i wzmagający siły witalne całego organizmu.
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae) Rodzaj: gojnik (łac. Sideritis) Synonimy: szałwia libańska Inne nazwy: malotira, ironwort, herbata górska, myramiah, tatarczaj Surowiec: ziele
Gojnik jest roślina górska, rośnie na wysokości ok. 1000 m n.p.m. Sprawia to, że jest zielem praktycznie wolnym od zanieczyszczeń. Gojnik to rodzaj byliny z rodziny jasnotowatych. Znanych jest ok. 100 gatunków gojnika. Występuje na terenach górskich w Afryce Północnej, na Bałkanach i Bliskim Wschodzie. Od wieków znany jest i wykorzystywany w medycynie ludowej tamtejszych krajów. W swoim składzie ziele gojnika zawiera m.in. flawonoidy i sole mineralne (żelazo, magnez, cynk, sód, potas). Ziele gojnika ma wiele właściwości prozdrowotnych – podnosi odporność, dodaje energii i witalności, ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i krwionośny. Wzmianki na temat jego właściwości prozdrowotnych znajdziemy już u Starożytnych Greków. Prozdrowotne działanie gojnika docenimy zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych przeziębień, spadku odporności i ogólnego poczucia osłabienia.
Działanie i zastosowanie:
Działanie ogólne • wzmacnia układ immunologiczny • dodaje energii i witalności • reguluje ciśnienie krwi • pomaga w walce z anemią • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie • stymuluje prace układu trawiennego • przyspiesza gojenie ran
Właściwości i działanie udokumentowane przez badania:
Składniki aktywne zawarte w zielu gojnika wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Napar z gojnika może być stosowany zarówno profilaktycznie, aby wzmocnić układ odpornościowy, jak i wspierająco w trakcie leczenia różnych infekcji, tj. przeziębienie czy grypa. Działa pobudzająco, dodaje energii i przywraca witalność. Jest polecany osobom, którym towarzyszy chroniczne uczucie przemęczenia. Przeciwdziała anemii i reguluje pracę serca i prawidłowe ciśnienie krwi. Może być stosowany zewnętrznie do przemywania i okładania ran, przyspiesza ich gojenie.
Właściwości i działanie udokumentowane przez tradycyjne zastosowanie:
W medycynie ludowej gojnik był używany przede wszystkim przez wojowników już w Starożytnej Grecji – miał przyspieszać gojenie obrażeń odniesionych na polu bitwy. Stąd jego nazwa. Miał dodawać męstwa i odwagi. Na Bałkanach często pija się herbatę z ziela gojnika – działa ona pobudzająco i uważana jest za afrodyzjak.
Dawkowanie:
Napar : (1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na kwadrans) Spożywać 2-3 szklanki dziennie w stanach przeziębień, spadku odporności i braku energii. 1 szklanka dziennie w celach profilaktycznych.
Przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane:
W ciąży i w okresie karmienia piersią, przed zastosowaniem gojnika, należy zasięgnąć porady lekarza.