Gojnik 100g
Gojnik jest rośliną charakterystyczną dla górskich rejonów Bałkan, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Znany i ceniony przez tamtejsze medycyny ludowe, jako środek wzmacniający organizm.
Gojnik – ziele (łac. Sideritis cardiaca)
Rodzina: jasnotowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: gojnik (łac. Sideritis)
Synonimy: szałwia libańska
Inne nazwy: malotira, ironwort, herbata górska, myramiah, tatarczaj
Surowiec: ziele gojnika
Opis rośliny:
Gojnik jest rośliną górska, rośnie na wysokości ok. 1000 m n.p.m. Sprawia to, że jest zielem praktycznie wolnym od zanieczyszczeń. Gojnik to rodzaj byliny z rodziny jasnotowatych. Znanych jest ok. 100 gatunków gojnika. Występuje na terenach górskich w Afryce Północnej, na Bałkanach
i Bliskim Wschodzie. Od wieków znany jest i wykorzystywany w medycynie ludowej tamtejszych krajów. W swoim składzie ziele gojnika zawiera m.in. flawonoidy, witaminy i sole mineralne (żelazo, magnez, cynk, sód, potas).
Właściwości i tradycyjne zastosowanie gojnika:
W medycynie ludowej gojnik był używany przede wszystkim przez wojowników już w Starożytnej Grecji – miał przyspieszać gojenie obrażeń odniesionych na polu bitwy. Stąd wzięła się jego nazwa. Miał dodawać męstwa i odwagi, a także sił do walki. Na Bałkanach często pija się herbatę z ziela gojnika – pomaga pobudzić ciało i umysł. Szałwia libańska uważana jest tam także za afrodyzjak. Ziele gojnika ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i krwionośny - może wspomóc regulację pracy serca i prawidłowego ciśnienia krwi. Podnosi siły obronne organizmu. Może być stosowany zewnętrznie do przemywania i okładania ran, przyspiesza ich gojenie.
Przeciwwskazania do stosowania gojnika:
W ciąży i w okresie karmienia piersią.
Źródła:
http://rozanski.li/3709/gojnik-sideritis-w-praktycznej-fitoterapii-oraz-jako-skladnik-herbatki-gorskiej-malotira/
https://zdrowie.tvn.pl/a/gojnik-przelotna-moda-czy-ziele-posiadajace-sprawdzone-wlasciwosci
https://uzdrowiciele.blogspot.com/2017/11/gojnik-libanska-szalwia-malotira.html