Dzika róża - cały owoc
Dzika róża - bardzo popularna roślina stosowana od wieków. Ceniony głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Jej owoce mogą wzmacniać serce i nasilać procesy przeciwzapalne. Witamina C spowalnia procesy starzenia się komórek usuwając z organizmu wolne rodniki.
Dzika róża (łac. Rosa canina)
Rodzina: różowate (łac. różowate)
Rodzaj: róża (łac. rosa)
Gatunek: dzika róża (łac. Rosa canina)
Inne nazwy: dzika róża, róża polna, róża cierniowa, podbródek
Surowiec: cały owoc dzikiej róży
opis rośliny:
Dzika róża to krzew z rodziny różowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym niemal w całej Europie, na północy Afryki, Azji i Australii. Sam krzew osiąga wysokość około 3 m, ale jego pnącza mogą dorastać do 10-12 m. Łodyga dzikiej róży pokryta jest drobnymi kolcami. Liście są owalne, małe, ząbkowane. Kwiaty mają pięć różowych płatków z żółtymi pręcikami pośrodku. Charakterystyczne są owoce owalne, pomarańczowe lub czerwone, w środku których znajduje się kilkanaście nasion. To właśnie owoce są surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie owoców dzikiej róży:
Dzika róża zawiera wiele składników. Przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy C i rutyny. Dlatego zaleca się picie herbaty różanej jako pomoc przy przeziębieniu lub grypie. Ponadto owoce dzikiej róży zawierają likopen, który nadaje im kolor. Posiada właściwości wzmacniające układ odpornościowy i spowalniające procesy starzenia. Polifenole, flawonoidy i antocyjany pozytywnie wpływają na pracę serca i funkcjonowanie układu krążenia. A pektyny poprawiają układ trawienny, regulują wypróżnienia i pomagają w zaparciach i niestrawności. Owoce dzikiej róży zawierają również garbniki, witaminę A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy. Owoc zawiera również olejek eteryczny, który jest bardzo popularnym surowcem wykorzystywanym w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.
W medycynie tradycyjnej ekstrakt z dzikiej róży stosowano przede wszystkim jako naturalny środek wzmacniający odporność, wspomagający procesy napotne.
Dzika róża jest również często używana w kuchni. Z jej owoców przyrządza się dżemy, konfitury, soki i nalewki.
Przeciwwskazania do stosowania owoców dzikiej róży:
Należy zachować ostrożność w okresie ciąży i karmienia piersią. Przed użyciem warto skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika
https://rozanski.li/2215/owoc-dzikiej-rzy-fructus-rosae/