Dzika róża - cały owoc

Bardzo popularna roślina stosowana od stuleci, ceniona głównie za dużą zawartość łatwo wchłanialnej witaminy C. Jej owoce wzmacniają serce, działają przeciwzapalnie. Spowalniają procesy starzenia się komórek usuwając z organizmu wolne rodniki. W medycynie ludowej uniwersalny remedium na wiele dolegliwości.

Więcej szczegółów

Nowość

7,25 złbrutto
6,91 złnetto

7,25 zł za szt.
  • 100g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Dzika róża (Rosa canina)

Rodzina: różowate (Rosaceae)
Rodzaj: róża (Rosa)
Gatunek: dzika róża (Rosa canina)
Inne nazwy: psia róża, róża polna, róża cierniowa, szypszyna

Surowiec: owoc cały dzikiej róży

Dzika róża to krzew z rodziny różowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym niemal w całej Europie, na północy Afryki, w Azji i w Australii. Sam krzew osiąga wysokość ok 3 m, ale jego pnącza mogą dorastać nawet do 10-12 m. Łodyga dzikiej róży pokryta jest drobnymi kolcami. Liście są owalne, niewielkie, ząbkowane. Kwiaty mają pięć płatków w kolorze różowym, w środku znajdują się żółte pręciki. Charakterystyczne są owalne, pomarańczowe lub czerwone owoce, które w środku zawierają kilkanaście nasion. To właśnie owoce są surowcem wykorzystywanym w zielarstwie.

Owoce dzikiej róży zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Przede wszystkim są bogatym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C oraz rutyny. Dlatego picie herbatki różanej zaleca się w trakcie przeziębień lub grypy. Ponadto znajduje się w nich likopen, któremu owoce zawdzięczają swój kolor. Wykazuje on właściwości wzmacniające układ odpornościowy i spowalniające procesy starzenia. Polifenole, flawonoidy i antocyjany korzystnie wpływają na pracę serca i funkcjonowanie układu krążenia. Zaś pektyny usprawniają układ trawienny, regulują wypróżnienia, pomagają przy zaparciach i niestrawności. W owocach dzikiej róży znajdują się również garbniki, witamina A, B1, B2, E, K i kwas foliowy. W płatkach i owocach obecny jest również olejek eteryczny, który jest bardzo popularnym surowcem wykorzystywanym w perfumiarstwie oraz przemyśle kosmetycznym.

W tradycyjnej medycynie napar z płatków i owoców róży stosowano przede wszystkim jako naturalny środek wspomagający odporność, działający napotnie, uważano, że skraca czas chorób o podłożu wirusowym. Młode dziewczęta wykorzystywały świeże płatki do robienia maseczek odświeżających cerę, nadających jej promienny wygląd.

Dzika róża jest również często wykorzystywana w kuchni. Z jej owoców przygotowuje się dżemy, konfitury, soki i nalewki. Podstawowy napar przygotowujemy bez trudu i bardzo szybko;
2-3 łyżeczki owoców należy zalać szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez kilka minut. Przepisy na przetwory z dzikiej róży z łatwością odnajdziemy w książkach kucharskich, są to bardzo proste receptury.

Przeciwwskazania: Róża działa bardzo delikatnie, nie ma przeciwwskazań do jej stosowania.

Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika
https://rozanski.li/2215/owoc-dzikiej-rzy-fructus-rosae/


Path: > > Dzika róża - cały owoc
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: