Dzika róża - owoc cały
Dzika róża - owoc cały
Dzika róża - owoc cały
    Dzika róża - owoc cały
    Dzika róża - owoc cały
    Dzika róża - owoc cały

    Dzika róża - cały owoc

    0000319
    Obecnie brak na stanie
    10,49 zł
    Brutto

    Dzika róża - bardzo popularna roślina stosowana od wieków. Ceniony głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Jej owoce mogą wzmacniać serce i nasilać procesy przeciwzapalne. Witamina C spowalnia procesy starzenia się komórek usuwając z organizmu wolne rodniki.

    Opcje wagowe
    • 100g
    • 250g

     

    Dzika róża (łac. Rosa canina)

    Rodzina: różowate (łac. różowate)

    Rodzaj: róża (łac. rosa)

    Gatunek: dzika róża (łac. Rosa canina)

    Inne nazwy: dzika róża, róża polna, róża cierniowa, podbródek

    Surowiec: cały owoc dzikiej róży

    opis rośliny:

    Dzika róża to krzew z rodziny różowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym niemal w całej Europie, na północy Afryki, Azji i Australii. Sam krzew osiąga wysokość około 3 m, ale jego pnącza mogą dorastać do 10-12 m. Łodyga dzikiej róży pokryta jest drobnymi kolcami. Liście są owalne, małe, ząbkowane. Kwiaty mają pięć różowych płatków z żółtymi pręcikami pośrodku. Charakterystyczne są owoce owalne, pomarańczowe lub czerwone, w środku których znajduje się kilkanaście nasion. To właśnie owoce są surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie.

    Właściwości i tradycyjne zastosowanie owoców dzikiej róży:

    Dzika róża zawiera wiele składników. Przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy C i rutyny. Dlatego zaleca się picie herbaty różanej jako pomoc przy przeziębieniu lub grypie. Ponadto owoce dzikiej róży zawierają likopen, który nadaje im kolor. Posiada właściwości wzmacniające układ odpornościowy i spowalniające procesy starzenia. Polifenole, flawonoidy i antocyjany pozytywnie wpływają na pracę serca i funkcjonowanie układu krążenia. A pektyny poprawiają układ trawienny, regulują wypróżnienia i pomagają w zaparciach i niestrawności. Owoce dzikiej róży zawierają również garbniki, witaminę A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy. Owoc zawiera również olejek eteryczny, który jest bardzo popularnym surowcem wykorzystywanym w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.

    W medycynie tradycyjnej ekstrakt z dzikiej róży stosowano przede wszystkim jako naturalny środek wzmacniający odporność, wspomagający procesy napotne.

    Dzika róża jest również często używana w kuchni. Z jej owoców przyrządza się dżemy, konfitury, soki i nalewki.

    Przeciwwskazania do stosowania owoców dzikiej róży:

    Należy zachować ostrożność w okresie ciąży i karmienia piersią. Przed użyciem warto skonsultować się z lekarzem.

    Źródła:

    https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika

    https://rozanski.li/2215/owoc-dzikiej-rzy-fructus-rosae/

    PLANTAGO
    Nowy produkt
    5904161791263
    Brak opini

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.