Dzika róża - bardzo popularna roślina stosowana od stuleci. Ceniona głównie za dużą zawartość witaminy C. Jej owoce mogą pomóc wzmacnić serce, nasilają także procesy przeciwzapalne. Witamina C spowalnia procesy starzenia się komórek, usuwając z organizmu wolne rodniki.
Rodzina: różowate (lac. Rosaceae)
Rodzaj: róża (łac. Rosa)
Gatunek: dzika róża (łac. Rosa canina)
Inne nazwy: psia róża, róża polna, róża cierniowa, szypszyna
Surowiec: owoc cały dzikiej róży
Opis rośliny:
Dzika róża to krzew z rodziny różowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym niemal w całej Europie, na północy Afryki, w Azji i w Australii. Sam krzew osiąga wysokość ok. 3 m, ale jego pnącza mogą dorastać nawet do 10-12 m. Łodyga dzikiej róży pokryta jest drobnymi kolcami. Liście są owalne, niewielkie, ząbkowane. Kwiaty mają pięć płatków w kolorze różowym, w środku znajdują się żółte pręciki. Charakterystyczne są owalne, pomarańczowe lub czerwone owoce, które w środku zawierają kilkanaście nasion. To właśnie owoce są surowcem wykorzystywanym w zielarstwie.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie owoców dzikiej róży:
Owoce dzikiej róży zawierają wiele składników. Przede wszystkim są bogatym źródłem witaminy C oraz rutyny. Dlatego picie herbatki różanej zaleca się wspomagająco w trakcie przeziębień lub grypy. Ponadto w owocach dzikiej róży znajduje się likopen, któremu zawdzięczają swój kolor. Wykazuje on właściwości wzmacniające układ odpornościowy i spowalniające procesy starzenia. Polifenole, flawonoidy i antocyjany korzystnie wpływają na pracę serca i funkcjonowanie układu krążenia. Zaś pektyny usprawniają układ trawienny, regulują wypróżnienia, pomagają przy zaparciach i niestrawności. W owocach dzikiej róży znajdują się również garbniki, witamina A, B1, B2, E, K i kwas foliowy. W owocach obecny jest również olejek eteryczny, który jest bardzo popularnym surowcem wykorzystywanym w perfumiarstwie oraz przemyśle kosmetycznym.
W tradycyjnej medycynie wyciąg z owoców róży stosowano przede wszystkim jako naturalny środek wspomagający odporność, pomagający procesom napotnym.
Dzika róża jest również często wykorzystywana w kuchni. Z jej owoców przygotowuje się dżemy, konfitury, soki i nalewki.
Przeciwwskazania do stosowania owoców dzikiej róży:
Należy zachować ostrożność w trakcie ciąży i karmienia piersią. Przed zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_dzika
https://rozanski.li/2215/owoc-dzikiej-rzy-fructus-rosae/