Dzika róża - cały owoc

Bardzo popularna roślina lecznicza, ceniona głównie za dużą zawartość łatwo wchłanialnej witaminy C. Jej owoce wzmacniają serce, działają przeciwzapalnie. Spowalniają procesy starzenia się komórek usuwając z organizmu wolne rodniki. W medycynie ludowej uniwersalny lek na wiele dolegliwości.

Więcej szczegółów

Nowość

7,26 zł

7,26 zł za szt.
  • 100g
  • 250g

- +

Porównaj

 
Więcej informacji

Dzika róża - owoc cały


Dzika róża, baźka, bobidupa, babia dupa, babicha, róża polna, róża cierniowa, szypszyna, nieszpółka, psia róża (Rosa canina) posiada w Polsce ponad 20 odmian. W lecznictwie stosuje się nie tylko owoce ale również płatki. Owoce były cenionym składnikiem spożywczym. Olejek z kwiatów stosuje się w kosmetyce oraz perfumiarstwie.

Skład
Polifenole, karotenoidy, garbniki, witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy

Działanie
Duża zawartość flawonoidów osłania układ krążeniowy i wzmacnia serce. Dzięki fermentacji powstają dodatkowo liczne substancje utleniające, które mają właściwości antynowotworowe. Róża działa napotnie, tonizująco, odkażająco. Zwiększa odporność, skraca czas trwania chorób, zwłaszcza o podłożu wirusowym. Płatki poprawiają stan skóry oraz wpływają odświeżająco na cerę.

Zastosowanie
Owoce z dzikiej często wchodzą w skład mieszanek ziołowych nasercowych, lub polecanych przy zaburzeniach krążenia. Występują także w preparatach o działaniu wykrztuśnym. Dziką różę wykorzystuje się do wytworzenia syntetycznych tabletek z witaminą C, ponieważ zawarte w niej flawonoidy dodatkowo ułatwiają wchłanianie ten cennej witaminy. Dzika róża króluje także w kuchni, stosowana jest do wyrobu dżemów, nalewek, soków.

Dawkowanie
Łyżkę owoców zalać szklanką wrzątku. Pić do 3 razy dziennie.

Przeciwwskazania
Brak

Path: > > Dzika róża - cały owoc
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: