Galgant 50g
    Galgant 50g
    Galgant 50g
    Galgant 50g

    Galgant - mielony 50g

    0000167
    16,26 zł
    Brutto Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 15,49 zł

    Galgant - cenna przyprawa kuchni wschodu. Wykorzystuje się korzeń galgantu. Jest to ważny składnik diety św. Hildegardy, w której funkcjonuje jako "korzeń nasercowy". Może wzmóc apetyt i poprawić pracę układu pokarmowego.

    Opcje wagowe
    • 50g

    IlośćRabat JednostkowyOszczędzasz
    32%0,98 zł
    54%3,25 zł
    106%9,76 zł
    2010%32,53 zł
     

    Galgant (łac. Alpinia officinarum)


    Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
    Rodzaj: alpinia
    Gatunek: alpinia galgant
    Inne nazwy: korzeń życia, galgant chiński, dziki kardamon
    Surowiec: korzeń galgantu mielony


    Opis rośliny:

    Galgant to bylina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie na Sri Lance i Chinach, przede wszystkim dla cennych korzeni. Galgant dorasta do ponad 2 m wysokości. Gdy kwitnie pojawiają się na nim białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wysypują się nasiona.
    Bulwiaste korzenie galgantu mają czerwoną skórkę, a pod nią znajduje się biały miąższ. Korzenie pozyskuje się z roślin przynajmniej czteroletnich. Wykorzystuje się zarówno świeże korzenie, jak i te suszone na słońcu. Po wysuszeniu zostają zmielone, a powstały w ten sposób czerwony proszek wykorzystuje w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz jako przyprawę w kulinariach. Korzeń galgantu (zwanego również alpinią) ma dosyć ostry, pikantny smak oraz niezwykły, pieprzny zapach.


    Właściwości i tradycyjne zastosowanie galgantu:

    Galgant często bywa mylony z imbirem, ale ma od niego ostrzejszy, pozbawiony słodyczy smak. W jego składzie znajdują się przede wszystkim duże ilości kemferydu oraz flawonów.

    Galgant od czasów starożytnych był stosowany w medycynie i kuchni azjatyckiej, przede wszystkim chińskiej. W średniowieczu, za sprawą Arabów, trafił do Europy. Wykorzystywano go jako środek o wielorakim zastosowaniu. Przede wszystkim uważano, że ze względu na pikantny smak pobudza apetyt, poprawia trawienie i pracę jelit. Dodatkowo bardzo dobrze pomaga odświeżyć jamę ustną i ułatwia rozgrzewanie. Z tego względu Chińczycy zalecali jego stosowanie wspomagająco w przypadku przeziębień. Może również korzystnie wpływać na samopoczucie osób zmagających się z bólami stawów. Z korzenia galgantu produkowane są olejki eteryczne, które wykazują działanie antyseptyczne i mogą przyczynić się do szybszego usuwania chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Według św. Hildegardy galgant jest rośliną "naserową", to jest mogącą poprawiać krążenie krwi.

    Alpinię najlepiej dodawać bezpośrednio do potraw. Jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej i stanowi jeden ze składników mieszanki curry. Bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, a zupom i sosom nadaje zupełnie nowy smak.

    Przeciwwskazania do stosowania galgantu:

    Ostrożność w stosowaniu galgantu powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

    Źródła:

    https://www.drugs.com/npp/galangal.html
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Alpinia_galgant
    https://www.naturalremedies.org/galangal/

    Więcej informacji o galganacie znajdziesz na blogu:

    https://www.plantago-sklep.pl/blog/galgant/


    Nowy
    5904161792826
    Brak komentarzy

    Zobacz także

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    FAQ - Najczęściej zadawane pytania

    Brak produktu na stronie. Kiedy można spodziewać się dostawy?

    Braki w ofercie uzupełniamy w miarę szybko jeśli nasi dostawcy są w stanie zapewnić nam dostawę surowca. 

    0

    Czy mogę otrzymać cennik / katalog produktów?

    Pełna oferta wraz z cenami znajduje się tutaj:Oferta

    0

    W jakich godzinach pracujecie?

    Pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 - 16.  W tych godzinach odpowiadamy na pytania zarówno złożone drogą elektroniczną jak i telefoniczną.   Ze względu na ogrom pracy może się zdarzyć, że kontakt telefoniczny będzie utrudniony.

    Sobota Niedziela i Święta - Nieczynne.

    0

    Podczas finalizowania zamówienia moja płatność nie przeszła..co robić?

    Podczas opłaty za zamówienie przez szybkie płatności z różnych wzgledów może nastąpić błąd. Siła wyższa, słaby internet, chwila nieuwagi. W pierwszej kolejności zalecamy odczekać kilka minut, jeśli status otrzymany na e-mail się nie zmieni sugerujemy sprawdzić czy z konta bankowego lub konta paypal zostały pobrane środki.  Jeśli nie, prosimy o kontakt mejlowy.  

    Jeśli płatność nie została zaksięgowana prosimy dokonać zapłaty na ponizsze dane podając symbol zamówienia w tytule przelewu: 20 1160 2202 0000 0003 0657 1175 MILLENNIUM BANK

    0

    Potrzebuję porady związanej z ziołolecznictwem..

    Zastosowanie ziół zależy od wielu czynników. Między innymi od wieku, płci, stanu zdrowia danej osoby czy przyjmowanych leków. Każdy z nas jest inny, każdy z nas potrzebuje indywidualnego podejścia. Z tego względu zachęcamy do kontaktu z doświadczonym fitoterapeutą, który z pewnością doradzi jak w pełni wykorzystać dobrodziejstwo ziół z korzyścią dla Państwa organizmu.

    0

    Czy mogę odebrać zakupiony towar osobiście lub dokonać zakupu na miejscu?

    Tak, zakupiony towar mozesz odebrać prz ulicy Jerozolimskiej 46 w malowniczej miejscowości Dzierzążenko - gdzie znajduje się nasza siedziba.

    0

    Brak zamówionego produktu. Co dalej?

    Czasami może się zdarzyć, iż z jakiegoś względu zabrakło zakupionego produktu.  Sytuacje te zdarzają się rzadko, ale jednak.

    Co robimy w takim wypadku.  Staramy skontaktować się z klientem jak najszybciej. Jeśli z jakiegoś powodu klient nie odpowiada na nasz telefon lub wiadomości wysłane droga elektroniczną wysyłamy zamówienie bez wybranego produktu, pomniejszając kwotę zapłaty, jak również dokonujemy zwrotu pieniędzy.

    Jeśli zamówienie zostało złożone "za pobraniem" wysyłamy je bez produktu, którego nie mamy na stanie, pomniejszając odpowiednio kwotę pobrania.

    0
    Produkt dodany do ulubionych