Środek leczniczy, poprawiający krążenie krwi. Posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pobudza apetyt, pomocny w skurczach żołądka, niestrawności, likwiduje przykry zapach z ust. Jest stosowany również w bólach serca, likwiduje uczucie chłodu, zwłaszcza zimnych kończyn. Galgant jest także cenną przyprawą.
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae) Rodzaj: alpinia Gatunek: alpinia galgant Inne nazwy: korzeń życia, galgant chiński, dziki kardamon Surowiec: korzeń mielony
Opis rośliny:
Galgant to bylina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie na Sri Lance i Chinach, przede wszystkim dla cennych korzeni. Galgant dorasta do ponad 2 m wysokości, gdy kwietnie pojawiają się na nim białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wysypują się nasiona. Bulwiaste korzenie galgantu mają czerwoną skórkę, a pod nią znajduje się biały miąższ. Korzenie pozyskuje się roślin przynajmniej czteroletnich. Wykorzystuje się zarówno świeże kłącza, jak i suszone na słońcu. Po wysuszeniu zostają zmielone, a powstały w ten sposób czerwony proszek wykorzystuje do produkcji leków, kosmetyków oraz jako przyprawę. Kłącze galgantu (zwanego również alpinią) ma dosyć ostry, pikantny smak oraz niezwykły pieprzny zapach.
Właściwości:
Często bywa mylony z imbirem, ale ma od niego ostrzejszy, pozbawiony słodyczy smak. W jego składzie znajdują się przede wszystkim duże ilości kemferyd oraz flawonów. Galgant od czasów starożytnych był stosowany w medycynie i kuchni azjatyckiej, przede wszystkim chińskiej. W średniowieczu, za sprawą Arabów, trafił do Europy. Wykorzystywano go do zwalczania wielu dolegliwości. Przede wszystkim, ze względu na pikantny smak, uważano, że pobudza apetyt, poprawia trawienie i pracę jelit. Dodatkowo bardzo dobrze odświeża jamę ustną i działa rozgrzewająco. Z tego względu Chińczycy zalecają jego stosowanie w przypadku przeziębień. Może korzystnie wpływać na samopoczucie osób zmagających się z bólami stawów. Z korzenia galgantu produkowane są również olejki eteryczne, które wykazują działanie odkażające i mogą przyczynić się do szybszego usuwania chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów.
Zastosowanie:
Alpinię najlepiej dodawać bezpośrednio do potraw. Jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej i stanowi jeden ze składników mieszanki curry. Bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, zupom i sosom nadaje zupełnie nowy smak.
Ostrożność w stosowaniu galganatu powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie może być spożywany przez osoby chorujące na chorobę wrzodową żołądka lub jelit.