Galgant 50g
Galgant 50g
    Galgant 50g
    Galgant 50g

    Galgant - mielony 50g

    0000167
    13,42 zł
    Brutto

    Galgant - cenna przyprawa kuchni wschodu. Wykorzystuje się korzeń galgantu. Jest to ważny składnik diety św. Hildegardy, w której funkcjonuje jako "korzeń nasercowy". Może wzmóc apetyt i poprawić pracę układu pokarmowego.

    Opcje wagowe
    • 50g

    IlośćRabatOszczędzasz
    128%Do 1,91 zł
    Urlop

    W dniach 31.01.2022 -04.02.2023 przebywamy na urlopie.

    Wysyłka zamówień wznowimy 06.02.2023.

    Realizacja zamówień może się opóźnić.

     

    Galgant (łac. Alpinia officinarum)


    Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
    Rodzaj: alpinia
    Gatunek: alpinia galgant
    Inne nazwy: korzeń życia, galgant chiński, dziki kardamon
    Surowiec: korzeń galgantu mielony


    Opis rośliny:

    Galgant to bylina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie na Sri Lance i Chinach, przede wszystkim dla cennych korzeni. Galgant dorasta do ponad 2 m wysokości. Gdy kwitnie pojawiają się na nim białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wysypują się nasiona.
    Bulwiaste korzenie galgantu mają czerwoną skórkę, a pod nią znajduje się biały miąższ. Korzenie pozyskuje się z roślin przynajmniej czteroletnich. Wykorzystuje się zarówno świeże korzenie, jak i te suszone na słońcu. Po wysuszeniu zostają zmielone, a powstały w ten sposób czerwony proszek wykorzystuje w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz jako przyprawę w kulinariach. Korzeń galgantu (zwanego również alpinią) ma dosyć ostry, pikantny smak oraz niezwykły, pieprzny zapach.


    Właściwości i tradycyjne zastosowanie galgantu:

    Galgant często bywa mylony z imbirem, ale ma od niego ostrzejszy, pozbawiony słodyczy smak. W jego składzie znajdują się przede wszystkim duże ilości kemferydu oraz flawonów.

    Galgant od czasów starożytnych był stosowany w medycynie i kuchni azjatyckiej, przede wszystkim chińskiej. W średniowieczu, za sprawą Arabów, trafił do Europy. Wykorzystywano go jako środek o wielorakim zastosowaniu. Przede wszystkim uważano, że ze względu na pikantny smak pobudza apetyt, poprawia trawienie i pracę jelit. Dodatkowo bardzo dobrze pomaga odświeżyć jamę ustną i ułatwia rozgrzewanie. Z tego względu Chińczycy zalecali jego stosowanie wspomagająco w przypadku przeziębień. Może również korzystnie wpływać na samopoczucie osób zmagających się z bólami stawów. Z korzenia galgantu produkowane są olejki eteryczne, które wykazują działanie antyseptyczne i mogą przyczynić się do szybszego usuwania chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Według św. Hildegardy galgant jest rośliną "naserową", to jest mogącą poprawiać krążenie krwi.

    Alpinię najlepiej dodawać bezpośrednio do potraw. Jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej i stanowi jeden ze składników mieszanki curry. Bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, a zupom i sosom nadaje zupełnie nowy smak.

    Przeciwwskazania do stosowania galgantu:

    Ostrożność w stosowaniu galgantu powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

    Źródła:

    https://www.drugs.com/npp/galangal.html
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Alpinia_galgant
    https://www.naturalremedies.org/galangal/

    Więcej informacji o galganacie znajdziesz na blogu:

    https://www.plantago-sklep.pl/blog/galgant/


    PLANTAGO
    Nowy produkt
    5904161792826
    Brak opini

    Zobacz także

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    Informacje ogólne i ostrzeżenia.


    FAQ - najczęściej zadawane pytania

    Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

    Dowiedz się więcej

    Produkt dodany do ulubionych

    Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.