Galgant 50g
Galgant 50g
Galgant 50g
Galgant 50g

Galgant - mielony 50g

0000167
Obecnie brak na stanie
13,00 zł

(168,52 zł szt.)

Brutto

Galgant - cenna przyprawa kuchni wschodu. Wykorzystuje się korzeń galgantu. Jest to ważny składnik diety św. Hildegardy, w której funkcjonuje jako "korzeń nasercowy". Może wzmóc apetyt i poprawić pracę układu pokarmowego.

Opcje wagowe
  • 50g

Ilość Rabat Oszczędzasz
3 2% Do 0,06 zł
5 4% Do 0,20 zł
10 6% Do 0,60 zł

Poniższe informacje nie mogą być traktowane jako jedyne źródło wiedzy na temat opisanego zioła / produktu.


Produkty marki Plantago:

Oferowane przez nas produkty nie są lekami ani produktami leczniczymi w świetle prawa farmaceutycznego.

Zdjęcie produktu:

Zdjęcia poglądowe. Surowiec może niekiedy różnić się wizualnie w zależności od danej partii.

Opakowanie:

Używane przez nas opakowania również mogą się różnić ( używamy papierowych woreczków typu doypack zamykanych na strunę ). Opakowania pozbawione są tzw. okna aby uniemożliwić przenikanie promieni słonecznych.

W wyjątkowych sytuacjach ( towar o dużej objętości ) stosujemy opakowania innego typu.

Sposób przechowywania ziół:

Przechowywać w suchym, niedostępnym dla dzieci miejscu, w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu z dala od promieni słonecznych.

Ciąża i karmienie piersią:

W większości przypadków zioła nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią, jak również małe dzieci. W wyżej wymienionych wypadkach przed zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem.

Reakcje alergiczne:

Zioła tak jak każde inne produkty niezależnie od ich klasyfikacji również mogą wchodzić w interakcje z lekami oraz wywoływać reakcje alergiczne.


FAQ - najczęściej zadawane pytania

Dla zainteresowanych klientów przygotowaliśmy listę najczęściej zadawanych pytań związanych z produktami.

Dowiedz się więcej

 

Galgant (łac. Alpinia officinarum)


Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: alpinia
Gatunek: alpinia galgant
Inne nazwy: korzeń życia, galgant chiński, dziki kardamon
Surowiec: korzeń galgantu mielony


Opis rośliny:

Galgant to bylina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie na Sri Lance i Chinach, przede wszystkim dla cennych korzeni. Galgant dorasta do ponad 2 m wysokości. Gdy kwitnie pojawiają się na nim białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wysypują się nasiona.
Bulwiaste korzenie galgantu mają czerwoną skórkę, a pod nią znajduje się biały miąższ. Korzenie pozyskuje się z roślin przynajmniej czteroletnich. Wykorzystuje się zarówno świeże korzenie, jak i te suszone na słońcu. Po wysuszeniu zostają zmielone, a powstały w ten sposób czerwony proszek wykorzystuje w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz jako przyprawę w kulinariach. Korzeń galgantu (zwanego również alpinią) ma dosyć ostry, pikantny smak oraz niezwykły, pieprzny zapach.


Właściwości i tradycyjne zastosowanie galgantu:

Galgant często bywa mylony z imbirem, ale ma od niego ostrzejszy, pozbawiony słodyczy smak. W jego składzie znajdują się przede wszystkim duże ilości kemferydu oraz flawonów.

Galgant od czasów starożytnych był stosowany w medycynie i kuchni azjatyckiej, przede wszystkim chińskiej. W średniowieczu, za sprawą Arabów, trafił do Europy. Wykorzystywano go jako środek o wielorakim zastosowaniu. Przede wszystkim uważano, że ze względu na pikantny smak pobudza apetyt, poprawia trawienie i pracę jelit. Dodatkowo bardzo dobrze pomaga odświeżyć jamę ustną i ułatwia rozgrzewanie. Z tego względu Chińczycy zalecali jego stosowanie wspomagająco w przypadku przeziębień. Może również korzystnie wpływać na samopoczucie osób zmagających się z bólami stawów. Z korzenia galgantu produkowane są olejki eteryczne, które wykazują działanie antyseptyczne i mogą przyczynić się do szybszego usuwania chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Według św. Hildegardy galgant jest rośliną "naserową", to jest mogącą poprawiać krążenie krwi.

Alpinię najlepiej dodawać bezpośrednio do potraw. Jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej i stanowi jeden ze składników mieszanki curry. Bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, a zupom i sosom nadaje zupełnie nowy smak.

Przeciwwskazania do stosowania galgantu:

Ostrożność w stosowaniu galgantu powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Źródła:

https://www.drugs.com/npp/galangal.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Alpinia_galgant
https://www.naturalremedies.org/galangal/

Więcej informacji o galganacie znajdziesz na blogu:

https://www.plantago-sklep.pl/blog/galgant/


PLANTAGO
Nowy produkt
2016-08-21
Brak opini

Zobacz także

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.