Galgant (łac. Alpinia officinarum)
Rodzina: imbirowate (łac. Zingiberaceae)
Rodzaj: alpinia
Gatunek: alpinia galgant
Inne nazwy: korzeń życia, galgant chiński, dziki kardamon
Surowiec: korzeń galgantu mielony
Opis galgantu:
Galgant to bylina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie na Sri Lance i Chinach, przede wszystkim dla cennych korzeni. Galgant dorasta do ponad 2 m wysokości. Gdy kwitnie pojawiają się na nim białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wysypują się nasiona.
Bulwiaste korzenie galgantu mają czerwoną skórkę, a pod nią znajduje się biały miąższ. Korzenie pozyskuje się z roślin przynajmniej czteroletnich. Wykorzystuje się zarówno świeże korzenie, jak i te suszone na słońcu. Po wysuszeniu zostają zmielone, a powstały w ten sposób czerwony proszek wykorzystuje w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz jako przyprawę w kulinariach. Korzeń galgantu (zwanego również alpinią) ma dosyć ostry, pikantny smak oraz niezwykły, pieprzny zapach.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie galgantu:
Galgant często bywa mylony z imbirem, ale ma od niego ostrzejszy, pozbawiony słodyczy smak. W jego składzie znajdują się przede wszystkim duże ilości kemferydu oraz flawonów.
Galgant od czasów starożytnych był stosowany w medycynie i kuchni azjatyckiej, przede wszystkim chińskiej. W średniowieczu, za sprawą Arabów, trafił do Europy. Wykorzystywano go jako środek o wielorakim zastosowaniu. Przede wszystkim uważano, że ze względu na pikantny smak pobudza apetyt, poprawia trawienie i pracę jelit. Dodatkowo bardzo dobrze pomaga odświeżyć jamę ustną i ułatwia rozgrzewanie. Z tego względu Chińczycy zalecali jego stosowanie wspomagająco w przypadku przeziębień.
Apinia może również korzystnie wpływać na samopoczucie osób zmagających się z bólami stawów. Z korzenia galgantu produkowane są olejki eteryczne, które wykazują działanie antyseptyczne i mogą przyczynić się do szybszego usuwania chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Według św. Hildegardy galgant jest rośliną "naserową", to jest mogącą poprawiać krążenie krwi.
Alpinię najlepiej dodawać bezpośrednio do potraw. Jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej i stanowi jeden ze składników mieszanki curry. Bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, a zupom i sosom nadaje zupełnie nowy smak.
Przeciwwskazania do stosowania galgantu:
Ostrożność w stosowaniu galgantu powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła:
Więcej informacji o galganacie znajdziesz na blogu: