Galgant - mielony 50g

Środek leczniczy, poprawiający krążenie krwi. Posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Pobudza apetyt, pomocny w skurczach żołądka, niestrawności, likwiduje przykry zapach z ust. Jest stosowany również w bólach serca, likwiduje uczucie chłodu, zwłaszcza zimnych kończyn. Galgant jest także cenną przyprawą.

Więcej szczegółów

Nowość

11,55 zł

9,97 zł za szt.
  • 50g

- +

Porównaj

Produkty powiązane

 
Więcej informacji

Galgant (Alpinia officinarum)


Rodzina: imbirowate (Zingiberaceae)
Rodzaj: alpinia
Gatunek: alpinia galgant
Inne nazwy: korzeń życia, galgant chiński, dziki kardamon
Surowiec: korzeń mielony


Opis rośliny:

Galgant to bylina z rodziny imbirowatych. Uprawiany jest głównie na Sri Lance i Chinach, przede wszystkim dla cennych korzeni. Galgant dorasta do ponad 2 m wysokości, gdy kwietnie pojawiają się na nim białe kwiaty, z których po przekwitnięciu wysypują się nasiona.
Bulwiaste korzenie galgantu mają czerwoną skórkę, a pod nią znajduje się biały miąższ. Korzenie pozyskuje się roślin przynajmniej czteroletnich. Wykorzystuje się zarówno świeże kłącza, jak i suszone na słońcu. Po wysuszeniu zostają zmielone, a powstały w ten sposób czerwony proszek wykorzystuje do produkcji leków, kosmetyków oraz jako przyprawę. Kłącze galgantu (zwanego również alpinią) ma dosyć ostry, pikantny smak oraz niezwykły pieprzny zapach.


Właściwości:

Często bywa mylony z imbirem, ale ma od niego ostrzejszy, pozbawiony słodyczy smak. W jego składzie znajdują się przede wszystkim duże ilości kemferyd oraz flawonów.
Galgant od czasów starożytnych był stosowany w medycynie i kuchni azjatyckiej, przede wszystkim chińskiej. W średniowieczu, za sprawą Arabów, trafił do Europy. Wykorzystywano go do zwalczania wielu dolegliwości. Przede wszystkim, ze względu na pikantny smak, uważano, że pobudza apetyt, poprawia trawienie i pracę jelit. Dodatkowo bardzo dobrze odświeża jamę ustną i działa rozgrzewająco. Z tego względu Chińczycy zalecają jego stosowanie w przypadku przeziębień. Może korzystnie wpływać na samopoczucie osób zmagających się z bólami stawów. Z korzenia galgantu produkowane są również olejki eteryczne, które wykazują działanie odkażające i mogą przyczynić się do szybszego usuwania chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów.

Zastosowanie:

Alpinię najlepiej dodawać bezpośrednio do potraw. Jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej i stanowi jeden ze składników mieszanki curry. Bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi, zupom i sosom nadaje zupełnie nowy smak.

Ostrożność w stosowaniu galganatu powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie może być spożywany przez osoby chorujące na chorobę wrzodową żołądka lub jelit.

Źródła:
https://www.drugs.com/npp/galangal.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Alpinia_galgant
https://www.naturalremedies.org/galangal/

Path: > > > Galgant - mielony 50g
 
Dodatkowe informacje
30 produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: