Hyzop mielony 50g
Hyzop mielony 50g
Hyzop mielony 50g
Hyzop mielony 50g

Hyzop - mielony 50g

0000169
9,71 zł

(8,27 zł szt.)

Brutto

Hyzop to zioło o korzennym zapachu, jego smak jest orzeźwiający i lekko gorzki. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również wspomaga trawienie, pomaga przy uporczywym kaszlu oraz sprzyja prawidłowej pracy wątroby i płuc.  Pomaga na smutek i melancholię.

 

Hyzop lekarski (łac. Hyssopus officinalis)


Rodzina: jasnowate (łac. Lamiaceae)
Rodzaj: hyzop (łac. Hyssopus)
Gatunek: hyzop lekarski (łac. Hysssopus officinalis)
synonimy: hizop, józefek, izek lekarski
surowiec: ziele hyzopu

Opis rośliny:

Hyzop lekarski to zioło o korzennym aromacie oraz orzeźwiającym, gorzkawym smaku, które od stuleci jest cenionym dodatkiem kulinarnym o wielu właściwościach.

Hyzop lekarski to krzew z rodziny jasnotowatych. Dorasta do 30 centymetrów wysokości, a w porze kwitnienia pokrywają go drobne białe, żółte lub fioletowe kwiatki. Charakterystyczne są dość spore, lancetowate liście rośliny. Hyzop rośnie na niemal wszystkich kontynentach – na południu i w centrum Europy, na północy Afryki, w Azji, a ostatnio jego występowanie odnotowano również w Ameryce Północnej.


Właściwości i tradycyjne zastosowanie hyzopu:

Hyzop lekarski był niegdyś ziołem stosowanym w ceremoniach okadzania miejsc przeznaczonych pod budowę świątyń. Jeszcze nasze babcie wkładały listki hyzopu do swoich modlitewników, wierzono w jego silną moc oczyszczającą i przeganiającą złe duchy. Jego właściwości docenił już sam Hipokrates i zalecał jego stosowanie wspomagająco przy kaszlu.

Ta niezwykła roślina zawiera w sobie przede wszystkim duże ilości cennego olejku eterycznego (kamfory). Z tego względu jest często wykorzystywane przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Poza olejkiem w liściach hyzopu znajdują się fitosterole, flawonoidy, garbniki oraz żywice. Wspomagają one prawidłowe funkcjonowanie dróg oddechowych (dlatego tak często hyzop lekarski odnajdziemy w składzie syropów na kaszel). Łagodzi bóle gardła, pomaga organizmowi przy gorączce oraz sprzyja wykrztuszaniu.

Bardzo dobrze sprawdzi się również jako środek do płukania jamy ustnej – odświeża oddech i działa antyseptycznie. Stosowany do przemywania ran przyspiesza proces ich gojenia.

Warto poeksperymentować z zastosowaniem ziela jako przyprawy. Jednak należy stosować je z umiarem, gdyż jego gorzkawy smak potrafi zdominować potrawę. Hyzop wykorzystywany jest również do produkcji nalewek. Znawcy sztuki kulinarnej podpowiadają, że warto skusić się na połączenie tej niezwykłej przyprawy ze słodkimi owocami np. w kompocie. Takie kulinarne doświadczenia mogą nie tylko doprowadzić nas do nowych smakowych odkryć, ale jednocześnie wspomóc prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zwłaszcza w okresie przeziębień i grypy. Same korzyści!


Przeciwwskazania do stosowania hyzopu:

Hyzop lekarski nie może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.


Źródła:

https://rozanski.li/909/ziele-hyzopu-herba-hyssopi-w-praktycznej-fitoterapii/
http://www.przyprawowy.pl/hyzop.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hyzop_lekarski

Więcej informacji o hyzopie znajdziesz na blogu:

https://www.plantago-sklep.pl/blog/hyzop/

PLANTAGO
3 Przedmioty
Nowy produkt
2016-08-21
Brak opini
Produkt dodany do ulubionych

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.