Maca (Lepidium meyenii) - proszek 100g
Maca (łac. Lepidium meyenii) to adaptogenna roślina pochodząca z Peru. Stosowana była w przypadku ogólnego zmęczenia, złego samopoczucia, wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Stosowana przez sportowców, a także panie w okresie menopauzalnym.
Maca (łac. Lepidum meyenii)
Rodzina: kapustowate (łac. Brassicaceae)
Gatunek: maca (łac. Lepidum meyenii)
Surowiec: korzeń mielony macy
Synonimy: pieprzyca peruwiańska
Surowiec: korzeń maca
Opis rośliny:
Maca to roślina pochodząca z Peru. Należy do rodziny kapustowatych, a to oznacza, że jest kuzynką …rzodkiewki i kalafiora! Maca rośnie na wysokościach powyżej 3000 m n.p.m. Przede wszystkim w rejonie peruwiańskich Andów, rzadziej w Boliwii i Brazylii. Najciekawszą i najcenniejszą częścią rośliny jest jej korzeń, który de facto jest warzywem. Może on przybierać różne kształty i kolory (żółte, fioletowe, zielone, czerwone). Zawiera w swoim składzie wiele składników – tłuszcze, błonnik, węglowodany, alkaloidy, aminokwasy, sole mineralne (potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza), a także witaminy z grupy B.
Właściwości i tradycyjne zastosowanie korzenia maca:
Maca jest rośliną stosowaną w kulturze peruwiańskiej od stuleci. Według podań stosowali ją już inkascy wojownicy (podczas przepraw przez Andy, pomagała dostarczać im energii i składników odżywczych). Peruwiańczycy wykorzystują ją do dzisiaj jako pożywienie oraz środek wspomagający ich w codziennym życiu.
Według tradycyjnej medycyny andyjskiej maca wspomaga ogólną kondycję organizmu, wzmacnia płodność, pomaga kobietom w okresie menopauzalnym, a także przyczynia się do dodawania energii. Spożywają ją osoby pracujące fizycznie, umysłowo i sportowcy. Wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia, ułatwia zapamiętywanie i koncentrację.
Maca wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego, poprawia ogólne samopoczucie, a także może wykazywać właściwości afrodyzjaku. Wspiera libido i pomaga na sprawność seksualną. Stymuluje pracę układu immunologicznego. Pomaga w utrzymaniu wzroku w dobrej kondycji. Ponadto wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego i przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego.
Maca może stanowić ciekawe urozmaicenie spożywanych potraw. Można ją dodać do ulubionych napojów, jogurtu, koktajli. Ze względu na słodkawy smak można wykorzystać ją w daniach podawanych na słodko. Nie należy jej jednak zalewać gorącą wodą, gdyż wtedy traci część swoich składników. Poranna porcja korzenia maca z powodzeniem może zastąpić nam filiżankę kawy.
Przeciwwskazania do stosowania korzenia maca:
Nie zaleca się jej stosowania kobietom w ciąży i karmiącym piersią, niemowlętom i małym dzieciom.
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lepidium_meyenii
https://nutritiondata.self.com/facts/custom/2193874/0
https://rozanski.li/37/maca-lepidium-peruvianum-lepidium-meyenii/