Zioła jednorodne
Seler - nasiona
Zioła jednorodne
Pietruszka zwyczajna – nasiona (łac. Petroselinum Crispim – semen). Powszechnie znana ze swoich walorów kulinarnych. Ceniona i uprawiona na wielu kontynentach - od Europy, przez Azję, po kraje Ameryk. Jest również znanym i uznanym surowcem zielarskim. Wykorzystuje się wszystkie jej części – korzeń, liście i owoce (nasiona).
Rodzina: selerowate (łac. Apiaceae)
Rodzaj: pietruszka (łac. Petroselinum)
Gatunek: pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum Crispim)
Surowiec: nasiona pietruszki
Pietruszka zwyczajna to przedstawicielka rodziny selerowatych. Jest rośliną dwuletnią. Uprawiana jest przede wszystkim ze względu na korzeń, który wykorzystywany jest w kuchni. Oprócz walorów smakowych, pietruszka dostarcza nam również cennych witamin i soli mineralnych, jest źródłem żelaza oraz flawonoidów, oleju i fitosteroli.
Pietruszka jest znana i ceniona w wielu zakątkach świata – w Europie, Azji, obu Amerykach. Warto wiedzieć, że jest również znanym i cenionym surowcem zielarskim. W medycynie naturalnej wykorzystuje się jej liście, korzeń oraz nasiona.
Nasiona pietruszki wykazują dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego i moczowego. Od wieków są wykorzystywane ze względu na działanie pobudzające moczopędnie oraz jako środek wspierający przewód pokarmowy, np. przy nadmiarze gazów. Ponadto pietruszka uznawana jest za roślinę szczególnie polecaną paniom – zwłaszcza w okresie menstruacyjnym.
Nasiona pietruszki nie mogą być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
http://www.herbae.pl/pietruszka-zwyczajna-petroselinum-crispum-mill-a-w-hill/pub-piertuszka-zwyczajna
https://www.herbs2000.com/pl/ziola/pietruszka.htm
http://rozanski.li/461/pietruszka-petroselinum-w-fitoterapii/
http://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/pietruszka-wlasciwosci-lecznicze.html